Apple niet langer optimistisch over iPhone verkopen

Gister was de grote dag dat Apple met cijfers voor haar aandeelhouders kwam. Opvallend daarbij is dat de verkopen van de iPhone niet meer zo snel groeien als de rest van de mobiele markt. Voor het lopende kwartaal verwacht Apple hier ook geen verandering in.

Vorig jaar was een sterk jaar voor Apple. Het bedrijf scoorde zowel een recordomzet als recordverkopen. In het afgelopen kwartaal wist Apple zelfs nog records te vestigen door 51 miljoen iPhones en 26 miljoen iPad's te verkopen. De verwachtingen lagen op 55 miljoen iPhones en 23 miljoen iPads. Dit door de introductie van de nieuwe modellen waaronder de iPhone 5S en de goedkopere iPhone 5C.

Voor het komende kwartaal is Tim Cook voorzichtig met een schatting tussen de 42 en 44 miljard. Een jaar eerder was dat nog 43,6 miljard over hetzelfde kwartaal. Het lijkt er dan ook op dat Apple geen groeiverwachting heeft. Dit ondanks een grote deal waardoor de iPhone door China Mobile verkocht zal worden.

De Chinese markt is echter eigendom van Samsung en de lokale fabrikanten als Xiaomi en Huawei. Waar Samsung 21% van de Chinese markt in bezit heeft, moest Apple het in het vorige kwartaal nog met 6% doen. Nu is China wel een markt waar de economie groeit, maar ook nog erg veel armoede heerst. Samsung en de lokale fabrikanten bedienen ook de onderkant van de markt.

Tim Cook noemt echter een sterke dollar en beperkte voorraad aan iPad's en iPhones als schuldige. Ook de verkopen van de iPod denderen omlaag, wat niet vreemd is. De iPod Touch is immers enorm in prijs gestegen ten opzichte van voorgaande modellen.

Apple bezit 158 miljard dollar op de bank. Het wordt dus tijd voor Apple om dat geld uit te gaan geven aan bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe producten. Het Android platform innoveert immers een stuk harder dan iOS en iOS is voorlopig nog het stokpaardje voor Apple.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram