Test: Gigaset SL930A (Android DECT Telefoon)

Het mooie van de moderne smartphone is natuurlijk de aanwezigheid van een slim besturingssysteem waardoor het in onze levens wordt geïntegreerd. Telefoons voor de huislijn bleven vaak dom, totdat Gigaset vorig jaar met een eerste Android smartphone kwam. De SL910. Dit jaar komt Gigaset met een nog slimmere opvolger.

Unboxing

Zoals we van Gigaset gewend zijn, is de telefoon qua accessoires overcompleet. Een DECT station voor in de meterkast, een cradle voor de handset zelf, ophangbeugels, adapters en zelfs een dikke handleiding over hoe Android op het toestel werkt. Dat laatste zie ik bij de smartphone bouwers eigenlijk nooit, maar is wel een mooie service.

Gigaset SL930A Unboxing

Specs

Wat haal je qua hardware nu eigenlijk in huis met de SL930A? De SL930A loopt op Android 4.04. De aandrijving komt van een single-core CPU met een maximale snelheid van 996Mhz. er zit 512MB RAM in en je hebt 1GB aan opslagruimte. Nouja, effectief blijft er zo’n 1,8GB over terwijl Gigaset 4GB in het persbericht beloofde. Maar goed dat je er ook een Micro-SD kaart in kwijt kunt. Het display heeft een resolutie van 320×480, wat met een beelddiagonaal van 8,1 centimeter niet heel veel is.

Design

In vergelijking tot een reguliere smartphone is de SL930 echt een dikkertje. Daaruit kunnen we opmaken dat Gigaset voorlopig geen concurrentie verwacht. Wel maakt Gigaset (als je de crade niet gebruikt) netjes gebruik van Micro-USB om het apparaat op te laden.

Gigaset SL930A Accu

De telefoon kent bovengemiddeld veel knoppen voor Android. Google heeft al lang geleden aanbevolen om geen hardware knoppen voor het opnemen en beëindigen van gesprekken op een apparaat te plaatsen omdat dit niet langer de primaire functie is. Gigaset plaatst ze wel. Andere knoppen ontbreken echter want het toestel bevat geen volumeknoppen.

Merkwaardig, maar waar. Tijdens een gesprek kun je op het scherm wel het volume aanpassen, maar dat is het dan ook wel. Als je zoontje tot in het oneindige Angry Birds op je toestel speelt kun je op zijn hoogst vragen om even een headset op te zetten :-(.

Gigaset SL930A Aansluitingen

Van familietelefoon naar persoonlijke telefoon

Wanneer je de SL930A in huis haalt, zal je ook merken dat je toestel veel persoonlijker zal worden. Je moet immers een Google account instellen om gebruik te maken van Google Play en andere diensten. Wanneer je dat doet, ontvang je ook je e-mail en agendapunten op de smartphone. Het instellen van verschillende gebruikersprofielen is ook nog niet mogelijk. Net als met Android mediaplayers is het dus maar de vraag of dit voor jou echt wenselijk is.

Updates

Updates heeft Gigaset ook netjes geregeld. Waar veel kleinere merken moeilijke updateprocedures hebben, krijg je op de SL930A gewoon netjes een melding dat er een update is zodat je hem kunt downloaden en installeren. Netjes!

Gebruik

Ik ben altijd lovend geweest over de DECT handsets van Gigaset en heb er in de loop der jaren heel wat van gekocht. Qua hardware stond Gigaset altijd voor betrouwbaarheid. In het geval van hun Android telefoons blijkt dat toch anders en gaat het hier vooral om een monopolistisch product. Het idee dat je niet hoeft te presteren als je de enige bent die iets doet.

Het is leuk dat de SL930A op Android loopt, maar de single core processor kan het multitasken al nauwelijks aan en de enorm beperkte hoeveelheid werkgeheugen helpt ook niet. Standaard ruim 300MB voor je eigen apps? Daar had ik in 2009 al moeite mee. Micro-SD is dan een oplossing, maar die kaarten zijn altijd langzamer dan eigen geheugen. Ontbrekende volumeknoppen? Daar hadden we het al over gehad. Op zijn zachtst gezegd vreemd.

Ik vertelde al dat het display een behoorlijk lage resolutie heeft. Dit resulteert in behoorlijk grote pixels. Een filmpje kijken op dit toestel? Liever niet. Ook niet vanwege de beperkte kijkhoek. Ook de gevoeligheid van het display laat te wensen over. Ik heb behoorlijk veel moeite om de kleine toetsen te bedienen en bij scrollende bewegingen komt het toestel ook niet altijd mee.

Ik heb ook nog even geprobeerd te gamen op het toestel. Veiligheidshalve heb ik de oudste versie van Angry Birds erop gezet. Het toestel blijkt niet in staat om de tune zonder haperingen af te spelen en dan ben ik nog niet eens begonnen. De meest simpele smartphones die ik tegenwoordig zie hebben hier geen moeite mee.

Conclusie

Een DECT telefoon met Android klinkt voor iemand als mij als een must-have en mijn ervaringen met de non-android telefoons van Gigaset waren altijd positief. Dit maakt het extra vervelend om te zien dat Gigaset met de SL930A een gebruikerservaring aflevert die niet Gigaset-waardig is. Ik wil het toestel heel graag leuk vinden, maar dat lukt me gewoon niet. Voor een Android smartphone is hij met een prijskaartje van nog geen €200 niet superduur, maar voor dat geld koop je tegenwoordig een veel snellere smartphone. Ik betaal graag wat meer voor Gigaset, maar ik wil dat het dan ook goed in elkaar zit. Gigaset kondigde enkele weken terug aan ook nog een speler te willen worden in het premium segment van Android tablets. Ik hou mijn hart vast…

Gigaset SL930A Packshot

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 1.5 sterren.

THE GOOD

 • Android op je DECT telefoon

THE BAD

 • Geen volumeknoppen
 • Matig display
 • Zwakke processor
 • Nauwelijks werkgeheugen
 • Minder opslagruimte dan beloofd

7 reacties

 1. Volledig mee eens, conclusie: bagger. ook dat het ding onstabiel op tafel ligt tijdens drukken op scherm, de headset onder kant aansluiting is lastig, want dan kan je hem niet op de lader laten staan… geen volume knop etc.
  Miskoop van de eeuw. Zou het super vinden als GIGASET me compenseerde met een telefoon, en niet zo’n rot niet werkend gadget.

 2. Beetje overdreven reactie van koptelefoon kan niet blijven zitten op de lader, is dat nodig dan. Ik heb hem en vind het feit dat er geen hard en zacht knop is geen enkel punt. De knoppen om aan en uit te doen vind ik juist prettig, waarom zou een hard en zacht knop niet via het screen mogen en moet de aan en uit dat juist wel zijn, kwats. Ok dat hij op tafel liggend schommeld bij aanslagen, nogal logisch met zijn ronde achterkant, die houd je dan toch in de hand, het is hoofdzakelijk een telefoon met wat beperkte internet mogelijkheden. Wel zouden ze hem zo ook moeten presenteren. Wel ben ik het ook eens met dat het geheugen te klein is, ik wilde twee apps aanschaffen en die konden er in het standaard geheugen niet eens bij, slechts één, dus moet weer een SD kaartje halen, hoe groot zijn die? Waarom zit dat er niet standaard bij, desnoods met meerprijs, of waarschuwd de winkelier je er niet gelijk voor. Ook zijn er Apps die gewoon niet werken, blijkbaar zijn ze te zwaar. Toch ervaar ik het niet als een complete miskoop. Ik vind hem mooi, het geluid is goed, emailen werkt goed en het adresboek. Mooi display en de updates zo soepel en met leuke vlotte animatie. Ligt heerlijk in de hand. Ik ben er desondanks toch heel blij mee, had er wel ook iets meer van verwacht. Het is echter geen iPhone. Die heb ik ook, maar dat is een heel andere categorie en een andere prijsklasse.

 3. Ps Nog wel even iets over het internet mail account. Ik heb Ziggo een pop account, imap wil ik absoluut niet hebben. De pop keuze geeft dit toestel niet, wel pop3 die moet je als je een pop account wilt configureren gebruiken wel voor handmatig instellen kiezen en de 3 handmatig verwijderen, pas dan kom je verder. SSL niet gebruiken in het pop gedeelte. Dan krijg je weer een smtp probleem, daar moet je namelijk juist wel het SSL inschakelen, anders kom je daar weer niet doorheen. Poort 587 gebruiken en je niet laten verlijden poort 25 te doen, zo een domme medewerker van Ziggo hardop beweerde, die deed het bij mij absoluut niet. Ook moet je bij de SSL keuze de laatste in de rij nemen, ik meen dat het een/de vijfde was, die het meest uitgebreid is, de andere keuzen ook al zo gek, geen één een kale SSL, maar allemaal met mij onbekende toevoegingen in de tekst, werken ook niet, kom daar maar eens achter, dat duurde bij mij drie dagen, maar als je het weet is het een fluitje van een cent.

 4. Koop deze telefoon NIET!! Zowel de SL930 als de SL910 hebben technische problemen met de telefonie-functie!!

  Verbinding wordt zomaar verbroken, beller hoort mij niet vanaf begin gesprek of opeens midden in gesprek. Dit geldt ook voor zelf iemand bellen. Telefoon gaat over, je neemt op en de verbinding wordt verbroken. Één grote ellende!

  Ligt niet aan provider. Ben vanwege dit probleem overgestapt van Tele 2 (adsl) naar Ziggo (kabel) dus andere provider en ander systeem maar dat maakte niets uit. Dus dacht ik, weg met de SL910. De SL930 heeft echter hetzelfde probleem!!

 5. ik ben het helemaal eens met al deze klachten ,,ik heb er ook allemaal last van .mensen kunnen mij zeer slecht verstaan ..veel ste zacht audio ..als ik harder of dichter bij de microfoon ga spreken ,valt de verbinding weg ..als ik opneem kunnen ze mij de eerste 3 seconden niet verstaan ..geen audio de eerste 3 seconden ..enz enz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.