Ook Nederland wil de ruimte in

Zo vlak na de kerst hebben we weer een momentje om te stralen. De Koninklijke Luchtmacht (KLU) heeft aangegeven de ruimte in te willen. Het nieuwe Air and Space Warfare Center gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn tot aanschaf van een eigen ruimtevaartuig. Na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers mag dus ook Jan Soldaat de ruimte in.

De eerste doelstelling van het project is om de Nederlandse belangen in de stratosfeer te verdedigen, maar het project kijkt ook naar de praktische toepassing van ruimtereizen. Er kunnen namelijk krankzinnig hoge snelheden worden behaald waardoor troepen in no-time aan de andere kant van de wereld geplaatst kunnen worden. Ook zou het ruimtevaartuig dat de KLU gaat gebruiken in staan moeten zijn om satellieten in een baan rond de aarde te plaatsen. Dat laatste zou de staat ook in staat kunnen stellen om een klein deel van dit ruimteavontuur terug te verdienen.

Welk ruimtevaartuig precies aangekocht gaat worden is nog onduidelijk, maar één van de kansmakers is volgens de Telegraaf de Lynx van de commerciële ruimtevaartorganisatie Xcor Aerospace.

De Lynx gaat ook gebruikt worden door het Nederlandse Space Expedition Corporation. Dit bedrijf gaat vanaf Curaçao vliegen en gaat ook dit toestel gebruiken. Het verschil is alleen dat de Lynx van defensie een laadruimte krijgen waar nu nog ruimtetoeristen zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.