Test: Philips 65PFL9708 (UHD TV)

Met de 65PFL9708 kondigde Philips tijdens de IFA haar eerste echte UHD / 4K TV aan. (TP Vision) Philips is daarmee wat traag, maar ze doen het wel meteen goed. Deze bak zit namelijk vol met de laatste snufjes. De afgelopen twee weken heb ik van deze mega TV mogen genieten.

Unboxing

De 65PFL9708 komt compleet met een Skype camera, 6 passieve 3D brillen, afstandsbediening en een berg kabels. De TV wordt geleverd met een losse, slanke voet.

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de 65PFL9708 heeft twee kanten. De traditionele bovenkant bevat alle knoppen die van levensbelang zijn om TV te kijken. Wel heeft Philips de cijferknoppen naar de onderkant verplaatst omdat je die in de praktijk niet zo heel veel meer gebruikt.

Philips 65PFL9708 Afstandsbediening Top

Draai je de afstandsbediening om, dan krijg je toegang tot de QWERTY knoppen. Handig in vele apps. de afstandsbediening is radiografisch verbonden met de TV en hoeft dus niet in het zicht van de TV te zijn om toch te werken. Het maakt hierdoor niet uit hoe je de afstandsbediening vast houdt. Daar is dus goed over nagedacht.

Philips 65PFL9708 Afstandsbediening Onderkant

Aansluitingen

Met onder anderen 5 HDMI aansluitingen lijk je voorlopig nog niets te kort te komen. Wel moet je bedenken dat op dit moment maar 1 HDMI poort geschikt is voor 4K.

Philips 65PFL9708 Aansluitingen

Beeld

Het display van de 65PFL9708 is een echte kolos. Doordat dit een volwaardige UHD TV is (4X de resolutie van Full HD), zijn de beeldpunten lekker klein waardoor het scherm ook van dichtbij een strak plaatje oplevert. Met 135 pixels per inch is de scherpte net iets minder dan het display van de eerste iPhone. Omdat je de TV niet op 30 centimeter van je neus houdt, is dat een prachtig plaatje.

Wel zie ik, bij een volledig zwart beeld, wat lichtlekkage. Het nadeel van de enorm smalle randen van de 65PFL9708. Toch heb ik hier in de praktijk geen moment last van gehad. Wat ik wel merk is een lichte lag bij het gamen. Mogelijk ligt dit aan de tijd die nodig is voor de 4K upscaling. Ik heb er niet echt last van, maar ik kan helaas ook niet op UHD resolutie gamen om dit in de praktijk te testen.

3D

Ik heb een aantal 3d films op de 65PFL9708 gekeken en ben zeer tevreden met het rustige beeld dat de TV levert. Dit is natuurlijk ook één van de voordelen van het gebruik van passieve 3D brillen. Door het grote formaat zijn 3D films en games een zeer indrukwekkende ervaring. Het schakelen naar 3D kan de TV automatisch. Hoewel je de keuzes van de TV kunt bijstellen, heeft de TV zich in de testperiode geen enkele keer vergist.

Philips 65PFL9708 Brillen

Ambilight

De 65PFL9708 is voorzien van Ambilight aan de zijkanten en aan de achterkant. De kleur van de muur is instelbaar zodat de TV de intensiteit van de ambilight hierop aanpast. Zeker bij dit soort enorme schermen is Ambilight een mooie toevoeging.

Philips 65PFL9708

Friends of Hue

De 65PFL9708 behoort tot de friends of Hue-lijn. Hue is het platform van intelligente LED lampen van Philips. Deze lampen kunnen van kleur veranderen. Normaal stel je via de Hue app vaste kleuren in, maar de 65PFL9708 kan de lampen direct aansturen en zo als verlangstuk voor haar Ambilight laten dienen. Dat is het idee tenminste. De 65PFL9708 moet daar namelijk nog een software update voor krijgen. Dit heb ik dus niet kunnen testen, maar ik weet van demo’s dat TP Vision dit al wel werkend heeft.

UHD Upscaling

De TV doet haar best om alle vormen van content te upscalen. Hiervoor heeft de TV een sterke 6-core processor meegekregen. Met HD content gaat dit enorm goed. Wanneer ik DVD’s op het scherm afdraai, merk ik dat het systeem heel gevoelig is voor compressie. Rond ondertitels zie ik regelmatig kleine probleempjes, dus daar ligt echt nog wat werk. Bij rustige beelden werkt het upscalen wel heel goed.

(Cloud) Smart TV

Met de 65PFL9708 gaat Philips nog verder met de integratie van online diensten. Zo is Dropbox nu geïntegreerd in het Smart TV platform. Hierbij is de TV goed in staat om te indexeren wat het direct af kan spelen. Daarnaast is het geen probleem voor de TV om media via USB en het WiFi netwerk af te spelen.

Ondanks dat de TV een 6-core processor aan boord heeft, merk ik wel dat de (OSD) menu’s en apps niet altijd even vlot zijn. Net als de Horizon box van UPC heb ik het gevoel dat Philips mooie animaties in het menu belangrijker vindt dan hoe vlot ze zijn. Jammer. Het mag van mij simpeler als ik daardoor een snellere ervaring terug krijg. Klein puntje van aandacht.

Skype

Een leuke bonus bij de 65PFL9708 is de optie om met de hele familie Skype te gebruiken. De camera die Philips bij de TV levert is daar prima geschikt voor. De kwaliteit van de verbinding is wel extra belangrijk voor de kwaliteitbeleving. HD resoluties haalt Skype lang niet altijd, maar slecht is het ook niet.

Philips 65PFL9708 Camera

Geluid

Hoe platter de TV, hoe platter het geluid. Echter blijkt Philips bij de 65PFL9708 nog ruimte genoeg te hebben voor een goed geluidje. Ik ben verbaasd over hoe laag de 65PFL9708 tijdens films kan gaan. De 65PFL9708 zal nog steeds geen surround set vervangen, maar een soundbar is ook niet heel hard nodig.

Triple Tuner

De TV beschikt over drie verschillende tuners. Hij kan DVB-T (Digitenne), DVB-C (digitale kabel) en DVB-S2 (satelliet) aan. Daarnaast is hij geschikt voor CI+ zodat je geen settop box nodig hebt.

Conclusie

Philips is erg laat met UHD TV, maar de 65PFL9708 is wel meteen een UHD TV die me het vertrouwen geeft dat hij klaar is voor de toekomst. Daarnaast is 3D op een 65 inch TV met zo’n resolutie toch ook wel heel bijzonder om mee te maken. Met de overdadige hoeveelheid brillen en de camera is de levering ook nog eens zo compleet dat je meteen aan de slag kunt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Ambilight aan drie kanten
 • Goede afstandsbediening
 • Mooie poot
 • Veel HDMI poorten
 • Veel apps
 • UHD upscaling werkt aardig goed
 • Overweldigend in 3D
 • Goed geluid
 • Triple Tuner

THE BAD

 • OSD is soms nog wat traag
 • Hue update moet nog plaatsvinden
 • Geringe lichtlekkage

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.