Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Lytro: Lichtveldfotografie komt naar Nederland

Vanmorgen, tijdens PressZone, presenteerde Lytro haar lichtveld camera’s aan de Nederlandse pers. In Amerika zijn ze al een paar maanden actief, maar Lytro gaat zich nu ook op de Nederlandse markt richten.

Wat is Lichtveldfotografie?

Klassieke digitale camera’s maken gebruik van het systeem dat we uit de analoge tijd kennen. Je kunt stellen dat alleen het filmrolletje voor een sensor vervangen is. Bij de lichtveldfotografie is dat helemaal anders. Er is nog steeds een systeem met lenzen, maar het plaatje wordt niet vastgelegd. De camera legt puur en alleen het licht vast dat in de lens valt. Al het licht. Dit doet het door met prisma’s het licht te breken en al deze losse data op te slaan.

Al die data wordt los opgeslagen. Hierdoor kan de camera met een enkele lens zelfs 3D informatie vastleggen. Een compleet nieuwe manier van fotograferen, dus ook een compleet nieuwe manier om creatief te zijn met fotografie.

Door de hoeveelheid data die in het beeldbestand zit, is het mogelijk om achteraf scherp te stellen en kun je zelfs het perspectief aanpassen. Met name dat laatste is iets dat een heel bijzondere ervaring geeft.

camera-inside

Weergave

Je hoeft niet bang te zijn dat je de foto’s van de Lytro niet overal kunt bekijken. Via de Lytro website zijn foto’s via social media te delen en jouw volgers kunnen gebruik maken van de mogelijkheid om scherp te stellen en het perspectief te veranderen. Er zijn ook smartphone apps en natuurlijk is een foto nog gewoon als JPG (1080×1080 pixels) op te slaan of… als animated gif (400×400 pixels)!

Futureproof

De techniek van Lytro blijft in ontwikkeling en het bestandsformaat lijkt het toestel futureproof te maken. Zo is het veranderen van het perspectief als functie pas laat toegevoegd. Doordat het bestand gewoon alle informatie over de foto bevat was die functie ook meteen bruikbaar op oudere foto’s. Slim.

De camera

Een ander voordeel van dit systeem is dat het ook mogelijk is om met deze ene camera redelijke macrofoto’s te schieten. Je hebt dus veel meer mogelijkheden met deze ene camera. De lens biedt je ook een 8x optische zoom met de lichtgevoelige f2.0 lens. Scherpstellen op het toestel zelf kan via het touchscreen.

DSC_0059

Bij Lytro praten ze niet over megapixels. In plaats daarvan praten ze over een 11 megaray beeldsensor.

lytro_camera_electric_blue

Het toestel kan ook mee de sneeuw in, maar Lytro garandeert werking tot -10 graden Celsius.

Apps voor iOS

Op dit moment heeft Lytro enkel een app voor iOS. De verbinding tussen het toestel en jouw iPhone, iPad of iPod Touch verloopt via WiFi. Omdat de focus op iOS ligt, is er ook geen ondersteuning voor NFC voor non-iOS devices. Lytro zegt wel de ogen op Android gericht te hebben. Niet vreemd natuurlijk gezien de enorme markt die daar ligt.

Gaan we de Lytro technologie ook echt in smartphones terugzien? Niet op korte termijn. Het lenzensysteem is hard nodig en neemt nu veel ruimte in. Natuurlijk blijft het geheel in ontwikkeling en Lytro ziet het graag kleiner worden.

Accessoires

Lytro brengt een mooie lijn accessoires uit waaronder een mount voor een statief. Mooi voor iedereen die in het donker op pad gaat met de Lytro.

Beschikbaarheid

De Lytro verschijnt in 16GB (rood) en in 8GB (grijs, blauw en roze) modellen. De 16GB (750 foto’s) gaat voor €579 over de toonbank. Het 8GB (350 foto’s) model gaat €479 kosten. Een opvallende prijsstelling gezien de Lytro’s in Amerika naar verhouding wel een heel stuk goedkoper zijn.

De komende dagen gaan we met de Lytro op pad. Je leest snel onze ervaringen met dit innovatieve fototoestel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.