Review: Teufel Motiv 2 Mk2 – Wel meer dan twee motieven

Velen zullen al bekend zijn met luidsprekerfabrikant Teufel. Het Duitse bedrijf verkoopt haar producten uitsluitend via de eigen webwinkel, zodat consumenten een zeer goede prijs/prestatieverhouding kunnen verwachten. Door het brede assortiment bereiken ze tevens ook een grote doelgroep. Met de Motiv 2 Mk2 probeert Teufel een 2.1 systeem neer te zetten met een compact, gelikt design en een overtuigende geluidskwaliteit. Tijd om hem eens flink aan de tand te voelen…

Met een prijskaartje van € 399,- zal de Motiv 2 Mk2 heel wat overtuigingskracht moeten bezitten om de concurrentie aan te kunnen. Vooral tegenover de eerder geteste Focal XS Book zal Teufel zichzelf moeten bewijzen. De vergelijking tussen de Motiv 2 Mk2 en de XS Book lijkt wat vreemd (immers is die laatste een 2.0 systeem zonder baskast), maar Focal heeft hiermee de ultieme combinatie van een compact design en een goede geluidskwaliteit neergezet. Dat is maar weinig andere fabrikanten gelukt.

Motiv 2 Perspective frontDesign, bouwkwaliteit en accessoires

Op de linker afbeelding lijkt het alsof dit 2.1 systeem van kunststof is gemaakt en je te maken krijgt met plastic ‘Dinky Toy’ luidsprekertjes en een lichtgewicht baskastje. Daar zat ik dus even glashard naast! Het systeem is volledig uit aluminium vervaardigd en kent een behoorlijk gewicht. De set maakt op het gebied van bouwkwaliteit een ijzersterke indruk. Ook de uitgebreide connectiviteit valt op. Naast de gebruikelijke analoge aansluitingen (3.5mm jack, Stereo RCA) zijn er ook digitale varianten te vinden. Deze optische en coaxiale connecties zijn tamelijk zeldzaam op zo’n soort systeem: Een welkome aanvulling! Tijdens het beoordelen van de geluidskwaliteit heb ik dan ook gebruik gemaakt van de coaxiale aansluiting om de geluidsbron zo puur mogelijk te reproduceren.

Het design valt helaas wat minder in de smaak. Er is niets mis met de afgeronde hoeken van deze set, maar het design van de luidsprekers laat een steekje vallen. Teufel heeft deze zeer compact gehouden, zodat ze een elegante indruk maken bij de computer of in een woonkamer. Helaas zorgen de zichtbare tweeters ervoor dat ze toch erg aanwezig zijn en daardoor veel groter overkomen. Het had dus beter geweest om de hele voorkant te bedekken met een zwarte stoffen speakerkap. Voor Apple gebruikers is de kleur wit een logische keuze, maar bij andere (veelal zwarte) apparaten weet de set nogal uit de toon te vallen. Een typisch gevalletje van smaken verschillen.

In de doos van de Motiv 2 Mk2 zijn helaas maar weinig interessante accessoires te vinden. Naast twee veel te dikke, korte speakerkabels zijn er ook nog twee desktop luidsprekerstands meegeleverd alsook een afstandsbediening, stroomkabel en handleiding. Doordat de kabels te kort zijn, kunnen de luidsprekers niet ver genoeg van de baskast geplaatst worden. Dat beperkt de mogelijkheid tot het optimaal positioneren van de baskast.

Wel meer dan twee motieven…

Voor de verandering draai ik eens niet om de feiten heen: De Teufel Motiv 2 Mk2 heeft tijdens verschillende luistersessies haar potentie laten horen, maar wist al snel grof de fout in te gaan. Er zijn helaas wel meer dan twee motieven om deze set van je verlanglijstje te schrappen:

Motiv Speaker 1Alvorens je de set haar eerste noot laat spelen, weet de bediening lichtelijk te frustreren. De afstandsbediening voelt goed, maar zit niet geheel logisch in elkaar. Zo zit er op de plek waar doorgaans de volumeknoppen te vinden zijn juist de regeling voor de baskast. Ik betrapte mijzelf er dus vaak op dat ik per ongeluk het volume van de baskast wijzigde. Op de voorkant van deze kast zijn ook volumeknoppen te vinden. De lampjes hierin knipperen bij het veranderen van het volume. Een constant oplichtende knop duidt op het laagste of hoogste volume. Als bijvoorbeeld ‘Vol-‘ constant oplicht, dan is het minimumvolume bereikt. Ondanks deze vorm van indicatie is het onhandig dat een uitgebreide volume indicator ontbreekt. De ‘Bass’ en ‘Treble’ regeling moet namelijk geheel blind worden afgesteld en zijn alleen op de afstandsbediening te vinden. Dat maakt het instellen ervan een frustrerende bezigheid, aangezien je niet weet wat de standaard fabrieksinstelling is. Gelukkig kun je deze waardes resetten door op de baskast de ‘Sub’ en ‘Coax’ knop tegelijk in te drukken. Handig om te weten, maar niet geheel praktisch. Daarnaast is de plaatsing van de infraroodsensor op de voorkant van de baskast een vreemde keuze. Niet iedereen zal deze goed in het zicht kunnen plaatsen, waardoor het richten van de afstandsbediening net zo ingewikkeld kan worden als een familiespelletje ‘Twister’.

Motiv Speaker 2De set zal een goede geluidskwaliteit moeten combineren met een compact, ruimtebesparend formaat. De luidsprekertjes zijn inderdaad zeer compact, maar dat kan niet gezegd worden van de baskast. Deze is niet alleen heel zwaar, maar zal voor velen als schrikwekkend groot worden ervaren. Weg is het idee van een compact systeem! Tuurlijk, een echte Hi-Fi subwoofer is vele malen groter, maar voor een dergelijk 2.1 systeem is dit net even een maatje te groot. Toch is het enigszins logisch: Er moet ergens een compensatie gemaakt worden voor de beperkte geluidsdruk van de compacte luidsprekers.

Motiv Speaker 3En dan is daar de geluidskwaliteit of beter gezegd: Het gebrek daaraan. De (veel te) kleine luidsprekers weten vocalen (zang) overtuigend weer te geven en klinken ten alle tijden groter dan hun formaat doet denken. Helaas kennen ze een gebrek aan dynamiek en zijn ze beperkt in het weergeven van de laagste middentonen. Daarvoor maken ze aanspraak op de baskast. Tja, en daar gaat het helemaal mis! De baskast produceert (zelfs op het laagste volume) een vloedgolf aan bas, waardoor het detail in midden- en hoge tonen grotendeels wordt weggevaagd. Er is dus geen sprake van een dynamische, subtiele laagweergave: Gewoon een flinke klomp bas. Het is alsof er een kleine dwerg in je kamer staat, die constant hard op je prullenbak aan het trommelen is. Om dit effect te verminderen is het aan te raden de baskast niet in een hoek of onder een bureau te plaatsen. Jammer genoeg is het probleem dan nog steeds niet helemaal opgelost. Dit heeft te maken met een foutieve designkeuze van Teufel. Aan de onderkant van de baskast is een baspoort te vinden voor de versterking van lage tonen. De lucht die hieruit wordt geperst maakt contact met de vloer, waardoor er een hinderlijke basreflectie ontstaat. Door de baskast op zijn achterste te leggen en de poort te laten blazen naar de vrije ruimte, kun je dit effect tegengaan. Dit is niet alleen heel erg onpraktisch (alle aansluitingen zitten aan de achterkant), maar het ziet er ook nog eens erg suf uit. Teufel had dus het beste kunnen kiezen voor een gesloten design zonder baspoort. Alleen dan kun je een dergelijke baskast voorzien van een strakke neutrale basweergave.

Motiv 2 KikvorperspectiefConclusie

Citaat van Teufel: “Hier heb je op gewacht: design, sound en compact formaat in één!” Het moge duidelijk zijn dat dit Teufel niet is gelukt. Daarvoor is niet alleen de baskast te groot, maar kent hij ook nog eens een foutieve designkeuze. Door het gebruik van een baspoort aan de onderkant van de kast, reflecteert de baslucht op de vloer. Dit zorgt voor een flinke overdosis aan lage tonen, waardoor de set een erg ongebalanceerd klankbeeld kent. Daarbij zijn de luidsprekers te klein om een energiek geluid te kunnen leveren. Met grotere luidsprekers en een kleinere ‘poortloze’ baskast had de set een stuk overtuigender kunnen klinken.

Giuliano Meraldi beoordeelde namens GadgetGear de met 2.5 sterren.

THE GOOD

  • Hoogwaardige bouwkwaliteit
  • Uitgebreide connectiviteit

THE BAD

  • Tegenvallende geluidskwaliteit
  • Foutieve designkeuze baskast
  • Luidsprekers zijn te klein
  • Baskast doet compactheid teniet
  • Speakerkabels zijn te kort
  • Frustrerende bediening
  • Slechte prijs/prestatie verhouding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.