Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Logitech M600 (Muis)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer compact
  • Touch gesture ondersteuning
  • Gemakkelijke installatie
  • Kleine USB adapter
  • Één of twee batterijen
  • Handig op reis

THE BAD

  • Onbruikbaar voor gamers

Met de komst van Windows 8 werd de focus bij Microsoft op het touchscreen gelegd. Omdat ze bij Logitech snapten dat veel schermen nog niet touch enabled zijn (en je misschien helemaal geen vette vingers op je scherm wenst), kwamen ze met een tweetal touch producten op de markt. De T650 touchpad en de M600 muis. Die laatste bekijk ik vandaag.

Unboxing

In de verpakking van de M600 zit naast de muis ook een kleine 2.4GHz unifying USB adapter en een reistasje. Dat laatste is vooral ideaal voor laptop gebruikers.

Logitech-M600-Uitrusting

Design

De M600 van Logitech is een muis zonder zichtbare knoppen. In feite is er maar één klik die de muis kan maken en afhankelijk van waar jouw vinger gemeten wordt, bepaald de software welke muistoets dit moet zijn. Zo is ook het scrollwheel vervangen. Op en neer bewegen met de vinger is ruim voldoende.

De onderkant is een heel ander verhaal. Hier zit een aan-uit schakelaar om te voorkomen dat de muis de batterij leegt terwijl deze in haar zakje zit. Ook is het mogelijk om de muis op slechts één batterij te gebruiken. Een vreemde optie? Nee, de één heeft gewoon liever een zware muis terwijl de ander liever met een lichte muis werkt. Met twee batterijen moet de muis het 6 maanden uithouden. Met één toch zeker 3.

Logitech-M600-Onderkant

Ook handig is dat het batterijenvak ook een opbergruimte voor de unifying adapter biedt. Deze is echter al zo klein dat ik hem standaard niet uit mijn ultrabook trek.

Muizen onder Windows 8

De M600 voegt, zoals je mag verwachten, veel touch functies toe aan Windows 8. De ervaring is een beetje te vergelijken met de ondersteuning van touch op de Mac of op tablets. Zo is het gemakkelijker om te scrollen en kun je hier en daar ook gebruik maken van pinch to zoom. De muis voegt dus veel gemak toe aan moderne Windows 8 systemen. Zeker het homescreen van Windows 8 is met deze muis veel gemakkelijker te gebruiken.

Logitech-M600-Op-Reis

Muizen met games

Door het nieuwe ontwerp van de muis rees bij mij de vraag hoe de muis functioneert tijdens games. Hoewel een standaard muis nog prima bruikbaar is tijdens een shooter (ik weet dat ook dat niet altijd wenselijk is), is de M600 tijdens games echt een ramp. Oké, een potje Angry Birds of een simpele Facebook game is geen bezwaar, maar bij shooters leg je het echt af. De muis heeft gewoon teveel rekentijd nodig om door te hebben wat je doet. Daarnaast kunnen wilde bewegingen voor onverwachte acties zorgen.

Conclusie

De M600 is alles behalve een all-round muis. Hoewel hij veel mogelijkheden toevoegt aan Windows 8, elimineert de muis zichzelf meteen wanneer het op games aankomt. Wil je dus ook weleens een spelletje spelen, zal je al snel behoefte hebben aan een tweede muis.

Voor reizigers laat de M600 ook haar toegevoegde waarde zien. Overleven op een enkele batterij is geen probleem voor de muis en hoewel de USB ontvanger al enorm klein is, is deze ook nog eens in de muis op te bergen. Een slim dingetje dus.

Logitech-M600-Packshot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.