Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: ATC Chameleon (Actiecamera)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Twee camera's
  • Synchroon lopende opnamen
  • Stevige body
  • Kan tegen een spatje
  • Simpel in gebruik

THE BAD

  • Geen video editor

Bij Oregon Scientific bouwen ze al een tijdje sportcamera’s. Met de ATC Chameleon doen ze echter iets dat ik zelf nog niet eerder ben tegengekomen. Ze bouwden een sportcamera die twee kanten op kan filmen. Interessant!

Unboxing

De doos van de ATC Chameleon bevat naast de camera zelf ook een handleiding, een mount om hem op een statief te zetten en een speciale mount voor een fietshelm. Accessoires als een waterdichte behuizing en mounts voor bijvoorbeeld op de auto moet je los bijkopen. Een CD met software ontbreekt. De software van de ATC moet je via de ATC website downloaden. De details staan in de handleiding.

ATC-Chameleon-Unboxing

Specs

De ATC Chameleon is voorzien van twee camera’s die 720p opnemen. Dit combineren ze in één 1080p bestand. De camera’s zitten achter een 170-graden fisheye lens. Hij kan tegen een spatje, maar alleen met een speciale behuizing kan hij onderwater. De accu gaat ongeveer 2 uur mee.

ATC-Chameleon-Packshot

Design

De ATC Chameleon bestaat vrijwel geheel uit plastic. Toch voelt de hele constructie enorm stevig aan. Hier laat Oregon Scientific duidelijk zien dat het veel ervaring heeft met de bouw van dit soort camera’s.

ATC-Chameleon-Moodshot

Beide camera’s kunnen om één as draaien. De één vertikaal, de ander horizontaal. Je kunt ze dus nooit beiden dezelfde kant op zetten, maar dat is dan ook het idee van de ATC Chameleon.

ATC-Chameleon-Knop

Installatie

Wanneer de software op je PC staat, sluit je de ATC Chameleon aan. Nadat de twee hebben kennisgemaakt kun je via de software van de ATC de klok en datum in de ATC Chameleon synchroniseren met je PC.

Bediening

Bediening van de ATC Chameleon werkt eenvoudig. Achter het klepje is plaats voor de Micro-SD, een status knop en een schakelaar die je laat kiezen of de beelden naast elkaar worden gezet of boven elkaar. Zet je de camera aan, gaat deze binnen enkele seconden filmen. Zet je hem uit, sluit de camera de opname af. Simpel en effectief.

ATC-Chameleon-Klep

Software

Aan de softwarekant laat Oregon Scientific het helaas afweten. De software bij de ATC Chameleon is een prachtige player die je keurig laat schakelen tussen voor en achter, picture-in-picture en andere layouts. Wat ontbreekt is de mogelijkheid om op deze manier jouw eigen opname te regisseren. Wil je de beelden uploaden naar YouTube, blijft het een split-screen ervaring zoals je deze hebt opgenomen. Een gemiste kans, zeker wanneer één van de lenzen achteraf verkeerd blijkt te staan. Wanneer je één beeld kunt exporteren heb je in ieder geval één goede opname.

ATC-Chameleon-Software

Beeldkwaliteit

Qua beeldkwaliteit springt de ATC Chameleon er niet uit. Het kan allemaal beter, maar het is verre van slecht. Wat vervelender is, is dat de lenzen wat gevoelig zijn voor lens flare. Dan krijg je lelijke lijnen in je filmpje zoals je aan het begin van de testopname hieronder kunt zien.

Conclusie

Voor creatieve filmers en mensen die zowel de actie als zichzelf in beeld willen hebben, is de ATC Chameleon een hele interessante verschijning in een productcategorie die vooral gedomineerd wordt door GoPRO. De beeldkwaliteit is dan wel wat minder dan van de GoPRO, maar daar krijg je flexibiliteit en een tweede camera die synchroon loopt voor terug. De afwezigheid van een video editor is alleen wel een groot gemis.

Beschikbaarheid

De ATC Chameleon is onder anderen via de website van Oregon Scientific zelf verkrijgbaar. Hij kost €199.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.