Review: Acer Aspire V5-122P

De afgelopen twee weken heb ik een Ultra-Thin laptop van Acer in gebruik mogen nemen, de Acer Aspire V5-122P. Een super dunne en lichte laptop met touchscreen en Windows 8 die je met gemak over mee naartoe kan nemen. 

De V5 laptop die ik in gebruik mocht nemen is een 11.6″ inch model, dit is tevens het kleinste model dat beschikbaar is in deze lijn. Het formaat van de laptop laat toe deze gemakkelijk te vervoeren en overal mee naartoe te nemen. Wel drukt dit natuurlijk een beetje op de beschikbare ruimte voor alle hardware. Toch heeft Acer zijn best gedaan om er wat moois in te stoppen.

Design

Ik kan wel zeggen, deze Acer mag er wezen. De V5 Ultra-Thin laptop heeft een bijzonder mooi en slank design. Het omhulsel mag misschien van plastic zijn gemaakt, het voelt niet goedkoop en slap aan. Ook de scharnieren van het scherm lijken robuust genoeg om een keer tegen een stootje te kunnen. De zilvergrijze kleur heeft een soort van ‘geborsteld staal’ effect gekregen wat het apparaat een frisse en moderne look geeft.

V5-122-silver-wp-win8-01

Hardware

De Aspire V5-122P is uitgerust met een AMD A6 quad-core processor met een geïntegreerde GPU, 6 GB DDR3 werkgeheugen en een 500 GB grootte harde schijf. De processor betreft een A6-1450 model welke draait op 1.0 Ghz met een maximale boost naar 1.4 Ghz. Opvallend is dat deze CPU volgens AMD slechts 8 watt zou verbruiken wat zeer laag is voor een gemiddelde laptop processor.

Het 11.6″ scherm heeft een maximale resolutie van 1366×768, het beeld is zeer helder en voorzien van ‘Touch’. Dit is natuurlijk ideaal in gebruik met Windows 8. Verder beschikt de V5 over één mini-USB, één USB 2.0,  één USB 3.0 en een SD kaartlezer. Een VGA en Ethernet aansluiting missen helaas op deze machine. Gelukkig levert Acer twee converter stekkers voor deze aansluiting bij de laptop die er voor zorgen dat het signaal via de USB kan worden verzonden. Helaas betekent dit ook dat je daarna geen vast USB poort meer over heb, dus super handig is dit ook niet. Als laatste heeft Acer deze ultra-thin laptop ook voorzien van een webcam.

Gebruik

Al na enkele uren te hebben ‘gespeeld’ met de V5 raak ik dan eindelijk wat gewend aan Windows 8. Ik moet zeggen dat deze nieuwe OS erg goed tot zijn recht komt met het gebruik van een touchscreen. Alles wat je aanklikt en opent kan via het scherm, typen op het toetsenbord of via de speciale Windows 8 functie waardoor er een toetsenbord op het touch-scherm verschijnt. Het is net een tablet met Windows 8, een vast toetsenbord en wat meer power. Het toetsenbord is ook erg prettig typen, dit schort nogal eens bij sommige kleine laptops maar Acer heeft de toetsen ietsje verder uit elkaar geplaatst. Om die reden zullen je vingers zich niet snel op de verkeerde toetsen begeven.

V5-122-silver-wp-win8-03

Door alle voorgeinstalleerde software is de laptop wel wat traag en loopt op bepaalde momenten zelfs vast. Na 20 minuutjes alle ‘rommeltjes’ er vanaf te hebben geknikkerd lijkt dit probleem grotendeels te zijn verholpen. Over het algemeen draait de laptop erg soepel en zonder al te veel vertraging maar de performance laat niet toe al te snelle applicaties te draaien.

Het fijne van het formaat van de 11.6′ laptop is dat je de laptop met gemak werkelijk overal mee naartoe kan nemen. Voor zakelijk gebruik om gauw notities te kunnen maken of om mee te nemen op vakantie. Je pakt hem er ook al sneller bij als je bijvoorbeeld even wat wil opzoeken op het net, daarbij wordt de laptop ook niet echt ‘heet’ en kan je dus prettig op je schoot laten staan.

V5-122-silver-01

Conclusie

Toen ik de laptop net ontving was ik erg onder de indruk van onder andere de looks en de prestaties. Het gemak waarmee je de laptop er even bij pakt als een tablet is erg fijn, maar toch zou ik wat meer power willen waar je wat mee kan. De prestaties op zich worden erg onderdrukt door de vele software die door de fabrikant zijn geinstalleerd. Natuurlijk gebeurt dit bij elke laptop van vrijwel elke fabrikant maar is dit bij de V5-122P extra merkbaar door de tragere processor.

De lagere snelheid neemt gelukkig niet weg dat dit een prima laptop is die voldoet aan de eisen waar hij voor is bedoeld. Met de V5 heb je altijd een computer op zak waarmee je direct toegang tot internet heb.

V5-122-silver-02

Jack Spoor beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Draagbaarheid
  • Helder Full-HD scherm
  • Touchscreen
  • Vlot en slank design

THE BAD

  • Mist soms toch wat snelheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events