Jack Spoor beoordeelde namens GadgetGear de Trackmania 2: Stadium met 4 sterren.

The Good
  • Uitdagend
  • Snelheidsgevoel
  • Variërende tracks
The Bad
  • Eén speltype
  • Beperkte multiplayer
  • Editor vergt wat vaardigheid


Afgelopen juni is de nieuwste game in de Trackmania serie uitgekomen, Trackmania 2: Stadium. Al ben ik een grote fan van racegames, Trackmania stond nog niet in mijn lijstje van gespeelde games. Wel klonk de titel mij bekend in de oren maar ik wist niet wat ik van deze game zou kunnen verwachten. Stadium biedt een uitdaging voor race game fans, het doel is om op elke track een zo snel mogelijke tijd neer te zetten in jouw bolide.

De tracks zijn erg uiteenlopend. De ene track gaat het volledig om je bochtenwerk, een andere track ga je off-road en weer een ander vlieg je tientallen meters door de lucht. Ook loopings en tracks waar je verticaal tegen een muur aan rijdt mogen hier niet ontbreken.

scrnsht2

Wat voor mij een erg grote plus aan dit spel was, is het gevoel van snelheid. Je schiet langs obstakels en rijdt op volle snelheid door bochten. Wanneer je over een “turbo” rijdt lijkt het wel of je een raket bestuurd, in bochten is de auto dan ook bijna onhandelbaar maar het helpt je wel door loopings heen.

Ook grafisch ziet het spel er prima uit. Alle weg delen, obstakels en gebouwen langs de weg zijn gedetailleerd. Wat mij ook opviel is dat de draagarmen van de auto erg goed meebewegen met de oneffenheden in het wegdek, en de aandrijfassen die razend snel rondraaien. Mogelijk heb je hier toch geen tijd voor om naar te kijken terwijl je met 500 km/u door een looping schiet, maar toch een erg leuk klein detail.

 

Single Player

In de single player wordt je uitgedaagd om op elke track een gouden medaille te halen. Dit doe je door middel van tijdritten. Er zijn voor elke track drie medailles die je kan behalen; brons, zilver en goud natuurlijk. Brons en zilver zijn relatief eenvoudig te behalen, om goud te halen moet je toch redelijk perfecte rondes rijden. Hier zit natuurlijk ook de uitdaging in.

scrnsht4

Het makkelijke is dat wanneer je crashed of weet dat je de te behalen tijd niet meer halen gaat, je met een enkele klik op “delete” onmiddellijk reset naar het startpunt. Een erg goede feature waardoor het keer op keer opnieuw rijden van een track niet ontzettend frustrerend wordt.

Om je een extra duwtje in de rug te geven hebben ze voor elke medaille een “ghost” wagen die je mee kan laten rijden op de track. Dit kan je selecteren voordat je begint aan een nieuwe track. Wanneer je een ghost verslaat en dus de medaille behaald kan je een andere ghost selecteren voor betere competitie en extra druk om een betere tijd neer te zetten dan daarvoor. Tegelijk kan je leren van de ghost hoe hij de bochten neemt zodat jij je vaardigheid kan verbeteren. Nadat jij zelf een tijd heb neergezet zal de ghost van jouw snelste tijd ook mee rijden op die specifieke track. Erg handig als vergelijking en om te zien of je op schema ligt.

Mocht je een track al hebben behaald en nog een betere tijd willen neer zetten dan kan je de ghost van een andere speler selecteren. Je kan ghosts uit verschillende klassementen kiezen; Regionaal, landelijk, Europees of wereldwijd.

scrnsht1

De single player biedt vijf verschillende niveaus, elk niveau met zijn eigen unieke circuits. Daarnaast moet je per niveau vijf tracks op gold hebben uitgespeeld om de volgende vijf te unlocken. Dit zorgt ervoor dat je de drang hebt om alle circuits ook daadwerkelijk op gold uit te spelen voordat je verder gaat naar het volgende niveau.  

 

Multiplayer 

Voor wat multiplayer betreft race je hier met vele tegelijk op één track. Hier krijg je vijf minuten de tijd om de snelste tijd neer te zetten. Na die vijf minuten is er een winnaar en wordt er van track veranderd. Veel te halen is er niet dan pure fun.

In multiplayer race je met velen tegelijk, dit loopt tot over de 100 op één enkele track. Dat maakt het moeilijk om te zien waar de weg naartoe loopt, en kan redelijk frustrerend zijn.

scrnsht3

Editor

De editor biedt twee functies. De eerste geeft jouw de mogelijkheid om de auto aan te passen naar hoe jij dat wil. Stickers, kleureffecten en autolak zijn allemaal aan te passen. Je kan ook teksten op jouw auto plaatsen.

De tweede editor functie, en misschien wel mijn meeste favoriete feature in deze game is de track editor. Deze editor biedt je twee verschillende functies, simpel en geavanceerd. De simpele versie van de editor is eenvoudig opgezet en laat je kennis maken met de editor. Wel ben je erg beperkt in het bouwen van obstakels en verschillende stukken wegen.

De geavanceerde versie daarentegen biedt je heel veel vrijheid en alle verschillende wegstukken. Het is even zoeken en wennen maar als je de smaak te pakken heb krijg je de mooiste resultaten.

Nadat je jouw track hebt gemaakt, krijg je de optie deze te valideren en op te slaan. Wanneer je een track valideert kan je er voor kiezen deze te uploaden en te delen met andere gebruikers via steam.

scrnsht5

 

Conclusie

Trackmania 2: Stadium is een super leuke arcade racing game die je een hoop uitdaging biedt. Het ziet er goed uit en geeft je echt het “race” gevoel. De single player zit goed in elkaar en laat je met alle elementen kennis maken. Wanneer je klaar bent met single player kan je het online ook nog opnemen tegen duizenden spelers op het net.

Voor € 10 is dit een heel leuke game. Ondanks dat ik niet veel had verwacht van Trackmania ben ik aangenaam verrast. Ben je op zoek naar een leuke race game? Dan is Trackmania 2: Stadium een echte aanrader voor jou!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.