Review: Samsung Galaxy Tab3 8.0 WiFi SM-T310

Afgelopen dinsdag vierde Samsung de release van de nieuwe Tab3 series. Een nieuwe serie tablets in het lage en middensegment. De 8 inch tablet is de middenklasser in deze serie en ik mocht de afgelopen week deze tablet aan de tand voelen.

Unboxing

De unboxing van de Tab3 bevat weinig echte verassingen. De doos bevat een korte handleiding, een USB kabel om de tablet te laden en een netstroom adapter voor wanneer je hem niet aan de computer gaat laden. Meer heb je ook niet nodig.

Samsung-Galaxy-Tab3-8.0-Unboxing

In tegenstelling tot de smartphones van Samsung ontbreekt een simpele headset aan de uitrusting, maar dat is wat mij betreft een pluspunt omdat je deze vaak toch niet gebruikt.

Design

Qua design past de Tab3 geheel in de lijn van Galaxy devices van Samsung. De achterkant is wederom van een hoge kwaliteit plastic voorzien en een metalen rand beschermd de tablet enigszins tegen stoten.

Samsung-Galaxy-Tab3-8.0-Galaxy-SIII

De bovenkant bevat de bekende home knop van Samsung met daarnaast twee touch buttons. Ook hier verkiest Samsung uniformiteit met de smartphones. Het voordeel is dat je geen ruimte op je display hoeft in te ruimen voor de standaard Android knoppenbalk.

De touchknoppen zijn verlicht, maar dit is via het menu uit te schakelen. Zelf vind ik dat namelijk niet nodig, dus waarom zou ik er energie aan verspillen ;-).

Samsung-Galaxy-Tab3-8.0-Micro-SD

Toch hebben deze knoppen ook een nadeel. Het touchoppervlak loopt bijna door naar de rand van de Tab3. Wanneer ik de tablet met één hand vast wil houden, komt het weleens voor dat mijn handpalm één van de knoppen activeert en de tablet denkt dat ik bewust een knop aanraak.

Aan de onderkant vinden we ook een setje stereo speakers. Wanneer je echter een film gaat kijken of een spelletje speelt, zal je het toestel waarschijnlijk horizontaal vasthouden. Dan komt al het geluid dus van links of rechts en is het stereo-effect helaas weg.

Samsung-Galaxy-Tab3-8.0-Speakers

Een mooie bijkomstigheid van het ontwerp van de Tab3 8.0 is dat het toestel nog net in de broekzak van een spijkerbroek past. Als je staat dan. Zitten is dat ongemakkelijk. Ik gebruik vaak tablets tijdens het koken en kan deze nu dus steeds in mijn zak steken terwijl ik in de keuken sta. Dat scheelt ruimte op het aanrecht en het risico op knoeien over de tablet. Bij de 10.1 uitvoering van de Tab3 is dat niet meer mogelijk.

Specs en prijzen

Tab3 7.0 Tab3 8.0 Tab3 10.1
Dual Core CPU 1.2GHz 1.5GHz 1.6GHz
RAM 1GB 1,5GB 1GB
Opslag 8GB 16GB 16GB
MicroSD Ja Ja Ja
4G Optioneel
Display 7 inch 8 inch 10,1 inch
Resolutie 1.024 x 600 1280 x 800
Type TFT LCD
Android 4.1 4.2
Infrarood Nee Ja
WiFi a/b/g/n 2.4 & 5 GHz
Bluetooth 3.0 4.0 4.0
Camera achter 3 megapixel 5 megapixel 3 megapixel
Camera voor 1,3 megapixel
Accu 4.000 mAh 4.450 mAh 6.800 mAh
Prijs WiFi €199 €299 €379
Prijs 4G €429 €509
Cashback €50

Terug van weggeweest: IrDA

Een oude bekende lijkt met de Tab3 terug te keren. Ik heb het over IrDA ofwel de infrarood zender. Gebruikte ik die vroeger om mijn GSM en PC draadloos te verbinden, is de sensor nu puur terug om TV’s te kunnen bedienen.

Natuurlijk zijn hier vele apps voor te downloaden, maar Samsung plaatst graag haar eigen WatchON in de schijnwerpers. Niet vreemd, want deze app kan standaard met heel veel TV’s overweg. De ondersteuning van settop boxen is wat lastiger. UPC en Ziggo zijn aanwezig, KPN ontbreekt.

Samsung-Galaxy-Tab3-8.0-Knoppen

Ook de EPG van WatchON is even wennen. Het gaat echt om wat er op dit moment op TV is of wat je via OnDemand naar je TV kunt sturen. Het bladeren door een programmagids lijkt nauwelijks mogelijk. Een mooi idee voor WatchON 2.0 als je het mij vraagt.

Galaxy-Tab-3-WatchOn

S Voice en gesproken zoekopdrachten

Samsung rust de Tab3 uit met haar S Voice, een tegenhanger van Apple’s Siri. S Voice reageert netjes op mijn vragen, al merk ik hier af en toe haperingen in de reactiesnelheid. S Voice moet gaan luisteren wanneer ik Hi Galaxy zeg, maar doet dit niet altijd meteen. Daarnaast is deze dienst vooralsnog alleen in het Engels te gebruiken.

Een stuk beter werken de gesproken zoekopdrachten van Google. Deze zijn veel minder geavanceerd, maar werken wel in het Nederlands. De kwaliteit van de herkenning van gesproken tekst is behoorlijk indrukwekkend.

Geen NFC

Is er iets dat ontbreekt aan een tablet in 2013? Ja, één ding en wel NFC. Waar Samsung heel vroeg was met de ondersteuning van NFC op haar smartphones en in vele accessoires, is het gewoon vreemd dat deze technologie ontbreekt in de Tab3.

Galaxy-Tab3-Homescreen-Allshare-Cast

Gebruikservaring

Hoewel de Galaxy Tab3 is uitgerust met ‘slechts’ een dual-core CPU, ben ik behoorlijk onder de indruk van hoe de Tab3 toch mee weet te komen. Apps openen redelijk snel. Alleen wanneer ik veel apps aan het installeren ben of grafisch zware apps op de Tab3 loslaat merk ik pas dat de Tab3 het benauwd krijgt. Ook bij het volledig herstarten heeft de Tab3 haar tijd nodig, maar dit is niet een typisch moment waar iedere seconde telt.

Toch is het opvallend om te zien dat de Tab3 wel heel goed presteert als het gaat om 3D games. De GPU dus Samsung in de chipset gebruikt blijkt zeer sterk te zijn. In 3D Mark behaalt de Galaxy Tab3 een mooie score van 3098. Het spelen van 3D games is dan ook geen groot probleem voor deze dual-core.

Qua geluid doet de Tab3 het ook niet slecht. Hoewel het natuurlijk een apparaat blijft waarbij geen ruimte over is voor een mooie klankkast, klinkt muziek best aardig uit de ingebouwde speakers en kan hij ook een aardig volume genereren. Het grootste gemis is echt stereo tijdens het kijken van films en het spelen van games.

Tenslotte heb ik ook nog wat testfoto’s gemaakt met de camera. Zoals je kunt zien is het prima voor een snelle foto, maar haalt hij het niet bij de kwaliteit die we in high-end devices van Samsung terugzien. Wederom wil ik benadrukken dat de prijs van de tablet daar ook niet naar is.

Conclusie

De Tab3 is een serie tablets waarmee Samsung zich richt op iedereen die een stevige tablet voor niet al te veel geld zoekt. Natuurlijk zijn tablets met vergelijkbare specs ook in de schappen van de speelgoedwinkel te vinden, maar voor de paar tientjes meer die Samsung vraagt krijg je over het algemeen wel veel betere hardware. Het scherm is namelijk erg mooi qua kleuren en het geheel voelt stevig aan. Het enige echte minpunt is de overgevoeligheid van de knoppen onder/naast het scherm. Verder is de Tab3 een tablet waar je erg veel plezier van kunt hebben.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Relatief vlot
  • Eindelijk weer infrarood
  • Mooi display
  • Erg mooie 3D Mark score
  • Redelijk goedkoop

THE BAD

  • Stereo alleen aan de onderkant
  • NFC ontbreekt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.