Logo GadgetGear.nl
Picture of Giuliano Meraldi
Giuliano Meraldi

Review: Inakustik Android TV Box – Hoe het niet moet…

Giuliano Meraldi beoordeelde namens GadgetGear de met 0.5 sterren.

THE GOOD

  • Je kunt hem uitzetten
  • Logische indeling afstandsbediening
  • Voorzien van gangbare aansluitingen

THE BAD

  • Hoogglans afwerking
  • Gebrek aan meegeleverde Apps
  • Gebrekkige interface
  • Tergende navigatie
  • Matige beeldweergave
  • Slechte multimedia ervaring
  • Ondermaatse hardware

Inakustik is een fabrikant van hoge kwaliteit audio- en videoaccessoires. Denk hierbij aan bijvoorbeeld luidsprekerbekabeling, videokabels en verschillende soorten av-adapters. Nu komen ze met de Android TV Box: Een klein apparaatje dat de gehele Android 4.2 ervaring zoals we die kennen van ‘smartphones’ rechtstreeks naar de televisie brengt. Hierdoor wordt het mogelijk om Tv’s zonder ‘Smart’ functie te voorzien van bijvoorbeeld internet, e-mail, YouTube, FaceBook en multimediafunctionaliteit. Klinkt interessant, toch?

Inakustik mag blij zijn dat we hier op de redactie geen Award uitdelen voor het slechtste product van het jaar, want hun Android TV Box behoort absoluut tot die categorie. Ik vermoed dat ik meer tijd heb gestoken in het schrijven van dit artikel, dan dat de makers erover hebben gedaan om het apparaat te produceren. Er zijn maar drie positieve aspecten van dit ‘rampendoosje’ op te noemen: 1. Je kunt hem uitzetten 2. De afstandsbediening kent een logische indeling 3. Hij is voorzien van alle gangbare aansluitingen. En dan heb je de positieve punten wel zo’n beetje gehad. Mocht dit zielloze doosje toch onverhoopt een plekje in jouw woonkamer veroveren, dan volgen hier tien onontkomelijke irritatiepunten:

1. Alvorens het apparaat in gebruik wordt genomen, zal hij vast al helemaal onder het stof en de vettige vingers zitten. Het hoogglans ontwerp is hiervoor verantwoordelijk en lijkt zelfs nog gevoeliger dan soortgelijke apparatuur met dezelfde afwerking. Ook is de onderkant niet voorzien van rubberen voetjes, waardoor het zeer lichte doosje niet stabiel kan blijven staan.

2. Het apparaat voorziet de gebruiker van een gratis ooglaserbehandeling, mede mogelijk gemaakt door de felle blauwe LED aan de voorkant. Afplakken is een optie, maar dat is esthetisch niet verantwoord. Het verbergen van het apparaat zorgt ervoor dat de afstandsbediening niet meer met de infraroodsensor kan communiceren.

3. De makers hebben een eigen interface ontworpen, zodat het apparaat nog enigszins een eigen smoel heeft. Dat ze er blijkbaar van overtuigd zijn dat gebruikers liever de (betere) standaard Android interface gebruiken, blijkt uit het feit dat je eerst een keuzescherm krijgt voordat je het apparaat verder kunt gebruiken. Dit scherm kent twee opties: ‘Launcher’ en ‘TVdLauncher’, duidelijk toch? Nee, niet echt…

Inakustik TV Box Interfaces

De standaard Android interface (links) en de nutteloze interface van Inakustik (rechts)

4. Er is geen moeite gedaan om het apparaat van bruikbare Apps te voorzien. Je moet het doen met de standaard Android software en een handjevol voorgeïnstalleerde programma’s. De rest zul je uit de Google Play Store moeten plukken.

5. Inakustik Pulling Your Hairs OutDat is makkelijker gezegd dan gedaan. De belachelijk slechte besturing geeft je als gebruiker de neiging om ten alle tijden de haren uit je hoofd te willen trekken. De interface is (ondanks een Dual Core processor) relatief traag en het is overduidelijk dat Android bestuurd zou moeten worden met een Touchscreen. Met de pijltjestoetsen op de afstandsbediening ben je jezelf helemaal suf aan het navigeren. Niet alle icoontjes zijn hiermee bereikbaar, dus daarvoor is de ‘Mouse’ knop bedoeld. Deze tovert een cursor op het scherm die je alleen kunt verplaatsen door herhaaldelijk op een pijltjestoets te drukken. Het ingedrukt houden hiervan verplaatst de cursor niet. Wie heeft dat verzonnen? Tuurlijk, het aansluiten van een toetsenbord en muis is een optie, maar daarmee ontkom je niet aan de trage interface.

6. Leuk, Android in Full HD op je televisie! Jammer dat de interface hier niet voor geoptimaliseerd is. De iconen zijn reusachtig en de beeldruimte zeer beperkt: Goed voor een claustrofobische Android ervaring. Dit is vooral merkbaar tijdens het internetten, waarin er maar een fractie van een webpagina zichtbaar is. Zelfs een laag resolutie laptopbeeldscherm kent beduidend meer beeldruimte!

Inakustik TV Box Limited Space

De beperkte beeldruimte is vooral tijdens het internetten een doorn in het oog

7. Het instellen van Full HD 1080p weergave laat alsnog zwarte balkjes aan alle zijden van het beeld zien. Dit is gelukkig ‘in te zoomen’, maar dat komt de scherpte niet ten goede. Het resultaat is dat je dus genoegen moet nemen met een ingekaderd beeld.

8. Het apparaat vergooit hiermee haar potentie als mediaspeler. Dit beeldkader is ook tijdens het bekijken van films zichtbaar en trekt je uit de gehele filmervaring. Daarbij is de ingebouwde videospeler waardeloos, aangezien deze vaak haperingen in video’s vertoont of bepaalde bestandsformaten gewoonweg niet afspeelt. Het sturen van een 5.1 geluidssignaal naar een versterker leek ook niet te werken: Alle films worden gewoon in Stereo afgespeeld. Wellicht valt dit op te lossen met een andere App uit de Play Store, maar dan loop je wederom tegen de tergende navigatie aan.

9. Je dacht toch niet het apparaat te kunnen inzetten voor videogames? Buitenom het feit dat vele titels zijn ontwikkeld voor een Touchscreen, zullen intensieve 3D games gewoonweg niet soepel functioneren. Daarvoor mist hij de nodige grafische power.

10. Het apparaat liet mij niet eens fatsoenlijk screenshots maken van het volwaardige beeld. Er wordt gewoonweg een stuk van het beeld afgesneden alvorens deze wordt opgeslagen als PNG bestand. Precies… Dit is inderdaad een rampzalig doosje!

Inakustik TV Box Spelling

Spelfouten in simpele woorden zijn ook van de partij, zoals ‘Enbale’ in plaats van ‘Enable’

Conclusie

De makers van dit product dachten even een snelle winstpakker te genereren door gewoonweg een doosje met goedkope Tablet hardware te produceren en zonder schaamte een minimaal aangepaste Android erop te kwakken. Inakustik… je zult jezelf diep moeten schamen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.