Hoe Windows RT faalde

Eerder deze maand schreef Microsoft $900 miljoen af op de Windows Surface tablets die het bedrijf heeft laten produceren. Specifieker, het ging om de tablets met Windows RT er op. Na diverse andere fabrikanten ziet ook Microsoft zelf nu in dat de tablets een flop blijken te zijn. De vraag is alleen waarom?

Er was eens… de iPad

Apple introduceerde drie jaar geleden de iPad. Een wat groot uitgevallen iPhone waar je niet mee kon bellen. De iPad probeerde geen mobiele Mac te zijn, maar maakte gebruik van het slimme, simpele en snelle iOS dat Apple eveneens op haar iPhones plaatste.

iPad 2 Smart Covers Wide

De kracht van iOS

iOS was duidelijk een ander systeem dan Mac OS en dat had een bijkomend voordeel. Gebruikers verwachtte namelijk niet dat ze hun zware Mac software op de tablet los zouden kunnen laten. De tablet was hier overduidelijk ongeschikt voor.

Android 3.0 HoneyComb

De eerste generatie Android tablets

Al snel volgden ook Android tablets uit China. Eigenlijk waren dit Android smartphones met hoge resoluties. Geen echte tablet ervaring dus. Pas bij het verschijnen van Android 3.0 konden fabrikanten van Android tablets echt een beetje meekomen met de iPad. Een beetje, want Android 3.0 Honeycomb was verre van af en het ontbrak aan echte tablet apps. Reden genoeg voor de eerste generatie Android tablets om te floppen.

Android wordt volwassen

Toch wist Google de status van de Android tablets snel te verstevigen en met de release van Android 4.1 lijkt het mobiele besturingssysteem dan ook echt volwassen te zijn geworden. Daarnaast maakt Google Android niet langer alleen voor mobiele ARM chipsets, maar ook voor x86 chipsets. Die laatste kennen we uit de wereld van de PC en vraag een andere manier van programmeren.

Galaxy-Tab3-Homescreen-Allshare-Cast

En toen kwam Windows 8

Microsoft is altijd een bouwer van x86 software geweest. Met Windows 8 ging het hele OS op de schop en dat was voor Microsoft een mooi moment om ook te werken aan ondersteuning voor de populaire ARM chipsets die in smartphones en tablets zitten. Deze aftakking noemde Microsoft haar Windows RT tak.

Windows-Surface-Reclame

Microsoft maakte meteen van de mogelijkheid gebruik om haar nieuwe Metro interface de markt in te duwen. De Metro interface werd al gebruikt op Windows Phone 7, de Zune mediaplayers en de Xbox. Bij die laatste was de Metro interface versimpeld omdat je geen touch interface hebt.

De opkomst van de Surface tablets

Windows RT ging in première met de lancering van de eerste lijn Surface tablets van Microsoft. Daarnaast produceerden ook de hardware partners van Microsoft bescheiden hoeveelheden Windows RT tablets. Tijdens deze presentatie maakte Microsoft het zich meteen lastig.

Het nieuwe Windows 8 zou namelijk alles kunnen wat het oude Windows kon. Het nieuwe Windows 8 draaide echter alleen op de high-end Surface pro tablet. De veel goedkopere Surface draait op Windows RT. Dat ziet er hetzelfde uit, is ook lekker snel, heeft ook een desktop en Metro interface, maar kan dus niet met bestaande Windows software overweg…

Microsoft Surface Pro

Deed Microsoft niks goed? Dat valt wel mee. Waar de eerste generaties Android tablets duurder waren dan de iPad’s van Apple, koos Microsoft voor een agressievere prijsstrategie. De RT tablets werden geïntroduceerd voor $499 en boden twee keer zoveel opslagruimte als iPad’s die voor dezelfde prijs werden aangeboden. Deze strategie volgde Microsoft ook al toen het de Zune in de markt zette. Oja, dat liep ook al niet heel lekker.

De les van Apple

Microsoft lanceerde dus een nieuwe serie tablets met een vergelijkbaar uiterlijk, met een vergelijkbare interface, maar een compleet andere techniek. Een techniek die de functionaliteit van de RT tablets enorm beperkt.

Microsoft Surface Smartphone Concept

Waar Apple duidelijk twee duidelijk verschillende besturingssystemen voor verschillende doelgroepen neerzet (de desktop en de mobiele gebruiker) komt Microsoft met een strategie die gewoon niet uit te leggen is aan de standaard gebruiker. En nee, dan heb ik het nog niet over het ontbreken van het startmenu…

Mijn eigen mening

Ik ben zelf een Windowsgebruiker van het eerste uur, maar Windows is voor mij altijd een werkpaardje geweest zoals Mac OS voor Apple gebruikers is. Microsoft wist mij te verbazen met Windows Phone 7, wat een verrassend bruikbare smartphone opleverde. Een smartphone waarbij ik niet de verwachting had dat ik er mijn Windows software op kon draaien. Misschien had Microsoft de Metro interface puur voor smartphones en tablets moeten bewaren om zo duidelijk te maken waar het verschil zit in de ARM en x86 versies van Windows en daarmee de verwachtingen helder te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.