Deze week brengt OLPC-project (The One Laptop Per Child Association) de nieuwe XO-tablet uit op de Amerikaanse markt. De tablet, ontworpen door Yves Behar, is speciaal ontwikkeld om kinderen hun dromen op leerzame wijze te laten ontwikkelen. 

Het hoofdmenu geeft direct de keuze een droom te selecteren, “I want to be an…”
Het hoofdmenu geeft direct de keuze een droom te selecteren, “I want to be an…”

“Explore your dreams. Change the world.”

Dat is de insteek, ontdekken door moeiteloos met de laagdrempelige userinterface te leren. ‘XO Learning System Interface’ is ingericht je kind te laten kiezen uit verschillende ‘dromen’ waar ze later wellicht een beroep van kunnen maken. Er is keuze uit verschillende moeilijkheidsgraden waardoor de content toegankelijk is voor die specifieke groei. En als ouder kan je dit allemaal keurig nalezen in de statistieken. Misschien wordt jouw zoon later wel de volgende Pablo Picasso of aspireert je dochter wel een carrière als atlete.

Niet alleen de normale betalende consument gaat er van genieten, ook kinderen in derde wereld landen gaan leren doormiddel van de XO-tablet. Eerder bracht One Laptop Per Child een laptop uit waarmee de drempel naar interactief leren in dergelijke landen zoals bijvoorbeeld Peru, Afghanistan, Nepal en India mogelijk werd.

XO tablet handheld

Toezicht

Ouderlijk toezicht, of beter gezegd ‘ouderlijke betrokkenheid’, maakt deze tablet dus ook zeer interessant. Hieronder zie je het menu waar ouders of leraren de toegankelijkheid op de tablet kunnen instellen. De gedachte hierachter is dat internet dan vertrouwd kan worden als een extra ouder voor opvoeding, aldus OLPC. Om dit ook te kunnen garanderen heeft Common Sense Media alle informatie gecontroleerd op informatie die schadelijk zou kunnen zijn voor de doelgroep.

Parental Control is af te schermen met een wachtwoord.
Parental Control is af te schermen met een wachtwoord.

Specificaties

Met een gewicht van 340 gram, een 7” inch scherm, 1.6 Ghz dual core, 1.3 megapixel 720 HD camera en een 2.0 camera op de achterzijde is het ook nog eens een prima tablet voor normaal gebruik. De tablet draait op het besturingssysteem Android Jelly Beans OS en is in staat te switchen tussen Android en de primaire interface ‘XO Learning System Interface’. Ook zoals een normale Android tablet vallen er ook op de XO-tablet apps te downloaden vanuit de Google Play Store. Met de interne opslagcapaciteit van 8GB vinden ook foto’s en video’s een leuk plekje op de tab.

Momenteel is de XO alleen te verkrijgen in de Amerikaanse winkel Wal-Mart en worden de talen Engels en Spaans tot nu toe als enige ondersteund. Meerder talen worden verwacht voor minder ontwikkelde landen. Of het in de Nederlandse taal uit komt is niet duidelijk.

En natuurlijk, het oog mag ook wat

Zowel het design van de interface als die van de hoes, is verzorgd door fuseprojects. De ronde, kleurrijke en stootbestendige behuizing maakt het een aantrekkelijk product om de kopen en het mag duidelijk zijn dat het voor een jonge doelgroep bestemd. En voor het bedrag van 150 dollar (114 euro) krijgen de ouders de kans meer te leren over de interesses van hun kinderen.

Nu nog maar hopen dat ze de XO in meerdere talen releasen voor Europa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.