Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Symantec detecteert ransomware op Android

Als het om ransomware gaat, kennen we de verhalen wel. PC’s die ineens vergrendeld zijn en pas weer ontgrendelen wanneer je een bepaald bedrag op een bepaalde rekening hebt gestort. Symantec, het bedrijf achter de Norton virusscanners, heeft nu ook de eerste ransomware voor Android smartphones waargenomen.

Het gaat om de zogenaamde FakeAV Android app. Deze doet zich voor als gratis software om de smartphone te beveiligen. In plaats daarvan sluit het de smartphone echter af en geeft het de melding dat je moet betalen om weer toegang te krijgen.

Gelukkig zit deze variant niet helemaal goed in elkaar. Soms is het nog mogelijk om (via een omweg) een factory reset uit te voeren en soms werkt het virus gewoon niet. Toch is het een ontwikkeling die aantoont dat Android inmiddels volwassen genoeg is voor hackers om geld aan te verdienen.

Meer informatie is te vinden bij Symantec.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.