Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Samsung UE55F7000 3D LED LCD TV met 4.5 sterren.

The Good
 • Goed beeld
 • Handige afstandsbediening(en)
 • Samsung hub zit goed in elkaar
 • 3D brillen geschikt voor brildragers
 • Skypen via de ingebouwde camera
 • Camera inklapbaar (privacy)
 • Sociale netwerkintegratie
 • Etc. etc. etc.
The Bad
 • Edge Lit LED werkt overdag niet echt mee
 • Spraakherkenning reageert op niet-relevante geluiden


2013 is het jaar dat Samsung echt met de Evolution Kit gaat schermen. De nieuwe F7000-serie vormt nu het neusje van de zalm qua functies en blijft de komende jaren dus up to date. Vandaag vertellen we je hoe onze testperiode met deze TV is bevallen.

De F7000-serie

De hele serie bestaat uit de vier verschillende schermformaten. Wij hebben hier de 55 inch gebruikt, maar er zijn ook 40, 46 en 60-inch modellen te koop. Alle versies zijn voorzien van een Full HD LCD display met dynamische Edge Lit LED verlichting. Alle versies kunnen ook 3D beeld weergeven. En bediend worden met de stem, handbewegingen en de smartphone.

Unboxing

Maar eerst… uitpakken! In de enorme doos van de F7000 is nogal wat te vinden namelijk. Zo krijg je er twee 3D brillen bij die je zelf in elkaar moet zetten. Geen zorgen, het is een kwestie van de pootjes erin prikken en de batterij plaatsen.

Samsung-UE55F7000-3D-Brillen-Montage

Daarnaast vinden we een handleiding, een netsnoer, een kabel om ouderwetse SCART apparaten aan te kunnen sluiten, een IR extender kabel en twee afstandsbedieningen.

Samsung-UE55F7000-Unboxing

Één met touchpad, microfoon en knoppen voor de belangrijkste functies terwijl de andere meer een afstandsbediening is zoals we die al jaren gewend zijn.

Samsung-UE55F7000-Afstandsbedieningen

Uiterlijk

Samsung heeft duidelijk veel tijd en aandacht in het design van de F7000-serie gestoken. Het scherm is prachtig dun en bevat toch ongeveer alle denkbare aansluitingen waar een moderne TV over moet beschikken. De voet van de F7000 is tot en met 55 inch groot en plat. Voor de 60 inch was een sterkere voet nodig die wel mooi slank is. Aan de bovenkant van de voet vinden we het verlichte Samsung logo. Dit logo kan uitgeschakeld worden.

Afstandsbedieningen

Zoals gezegd, je krijgt twee afstandsbedieningen bij deze TV. De standaard afstandsbediening is van plastic en heeft totaal niet het luxe imago van de TV. Jammer, maar helaas. Waarschijnlijk weet Samsung ook wel dat je deze al snel zult laten liggen omdat die andere veel beter is.

Samsung-UE55F7000-Klassieke-bediening

De tweede bevat namelijk een touchpad en een microfoon voor stembediening. De belangrijkste knoppen (volume en zappen) zijn echte knoppen. Die zijn dus gewoon op de tast te bedienen.

Samsung-UE55F7000-Touch-bediening

Samsung Hub

De F7000 is de eerste generatie TV’s van Samsung die niet meer start met een TV zender, maar altijd start vanuit de hub. Zo krijg je snel een goed overzicht van programma’s die op dat moment bezig zijn en kun je daar snel naartoe zappen. Daarnaast zijn ook vele apps direct toegankelijk.

Ook handig, is de nieuwe S-Recommendation functie die Samsung in de Samsung Hub heeft zitten. Deze analyseert jouw kijkgedrag en zal aan de hand van die gegevens bepaalde programma’s voorstellen.

Wat hierin ook opvalt is het grote voordeel van de nieuwe quad-core processor die Samsung in deze TV heeft gelegd. Man, wat flitsen die menu’s snel voorbij! De overgangen zijn ook mooi geanimeerd. Nee, qua snelheid en gebruiksgemak heb ik op dit punt niets te klagen.

Evolution Kit

De nieuwe F7000-serie is ook uitgerust met een aansluiting voor de Evolution Kit van Samsung. Met deze kit kun je de TV de komende 4 a 5 jaar upgraden naar de nieuwste software en nog snellere hardware. Deze kastjes worden los verkocht voor €299. Je hoeft hem overigens niet ieder jaar te kopen.

Samsung-UE55F7000-Evolution-Kit

Smart View

apps Zowel voor iOS als voor Android is het mogelijk om een SmartView app te downloaden. Met deze apps is het mogelijk om niet alleen de TV met basisknoppen te bedienen, maar ook om teksten te tikken met het on screen keyboard van jouw apparaat. Wel zo comfortabel tijdens het Skypen of browsen.

Kijken overdag blijkt lastig

Ik gaf al aan dat de F7000 over dynamische Edge Lit LED-verlichting beschikt. Om het contrast te vergroten, zal de TV de verlichting dimmen wanneer het beeld donker is. De TV bepaalt zelf het moment en dat kan lastig zijn. De TV houdt namelijk geen rekening met het omgevingslicht.

Samsung-UE55F7000-Uit

Wanneer ik overdag naar een serie als Touched kijk, is het beeld soms bijna zwart en zie ik gewoon niet wat er gebeurd. Helaas is dit niet uit te zetten en dat valt echt even tegen. Ik hoop dat Samsung hier een update voor uitbrengt.

Beeldkwaliteit

Maar hoe zit het verder met de beeldkwaliteit van de F7000? Daar valt niet over te klagen. Bij veel LCD/LED TV’s is de positie van de verlichting goed zichtbaar. Zeker bij donkere beeldpartijen. Dat is bij de F7000 minimaal.

De TV is in staat om direct beelden vanaf externe opslagmedia af te spelen. Daarbij zal hij zelf SD beelden proberen te upscalen naar HD. Ook dit gaat erg netjes. Het is goed merkbaar dat Samsung hier de laatste jaren de techniek echt heeft weten te verfijnen.

Samsung-UE55F7000-Voet

HD beeld lijkt zo perfect dat je bijna het idee krijgt in de filmstudio zelf te staan. De kleuren zijn levendig en de details overweldigend. Het scherm kan het ook allemaal lekker bijhouden.

3D

Samsung levert twee actieve 3D brillen met dit scherm mee. Wanneer je deze aanzet, krijg je meteen een melding op het scherm die bevestigd dat de bril klaar is voor gebruik. Doordat de poten van deze brillen hoog geplaatst zijn, vallen ze heel mooi over een gewon bril heen. Het enige nadeel is dat je de pootjes niet in kunt klappen.

Samsung-UE55F7000-3D-Bril-Detail

Ondanks dat het om actieve brillen gaat, zijn ze niet te zwaar en ook het flikkeren veroorzaakt weinig overlast tijdens films. Het is een kwaliteit die ik alleen bij de betere bioscopen verwacht.

Audio

Qua audio weet de F7000 te overtuigen. Voor een TV die zo plat is, komt er een aangenaam geluid uit. Toch merk je het ontbreken van een klankkast wel in het lage bereik. Hier schiet de UE55F7000 toch echt tekort. De echte filmliefhebber moet er dus toch gewoon een soundbar onder hangen, of een surroundsetje aansluiten.

In eerste instantie niet voor baby’s

Een ander kwaaltje zit hem in de spraakherkenning, maar dit is gelukkig wel uit te schakelen. De eerste twee weken van de testperiode viel het mij op dat mijn baby met zijn huiltjes (schijnen ze allemaal te doen) de TV aan kan zetten en kanalen kan wisselen. Zeker wanneer je naar een programma kijkt, kan dat best irritant zijn.

Uitschakelen is simpel: MENU–>SMART FUNCTIES –>SPRAAKHERKENNING –>UIT. Vanaf dat moment moet je op de microfoonknop van de afstandsbediening drukken om spraakherkenning te gebruiken.

Hoewel de spraakherkenning dus overgevoelig is voor baby’s, moet ik wel bekennen dat de spraakherkenning erg goed werkt. Zelfs wanneer ik een beetje mompel, weet de spraakherkenning me naar het goede kanaal te verwijzen.

Toch hebben stembediening en gebarenherkenning in mijn geval één probleem. Ik beweeg liever mijn vinger over de afstandsbediening. Geen geklets met de TV, niet moeilijk zwaaien, gewoon tik… en ik ben er.

Conclusie

De afgelopen weken heb ik echt enorm van de UE55F7000 van Samsung mogen genieten. Het beeld is prima en het geluid scoort boven verwachting. Het enige nadeel is het ontbreken van de mogelijkheid om de LED dimming functie overdag uit te kunnen zetten. Dit is ook de enige reden dat de UE55F7000 geen 10 weet te scoren.

Beschikbaarheid

De UE55F7000 ligt nu in de winkel voor €2.699. Een beetje slimme online shopper laat hem voor ongeveer €2.100 thuisbezorgen.

2 REACTIES

 1. Heb de Tv zojuist uitgepakt en het valt me op dat de Tv als ie eenmaal op de voet staat best wat wiebelig op die voet staat. Hebben jullie dat ook en is dat normaal? Ik heb het idee dat ik meer moet vast schroeven (achterkant zwart blok bevestigen met vier schroeven en over de voet schuiven was het enige dat blijkbaar nodig is
  Het ziet er zo…. kwetsbaar uit.)
  Gr,
  Mark

 2. Het ziet er inderdaad kwetsbaarder uit dan het is. Dat is het nadeel van een design als dit. Wil je optimale zekerheid, dan hang je hem natuurlijk in een muurbeugel. Dan heb je ook geen last meer van de grote plaat onder de TV 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.