Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de BlackBerry Z10 met 4 sterren.

The Good
  • Zeer goed display
  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Handig toetsenbord
The Bad
  • Je MOET BlackBerry Link software gebruiken op je PC.
  • Aanbod Nederlandstalige apps is nog zeer beperkt.
  • Camera heeft het moeilijk bij weinig licht.


Eerder dit jaar kondigde BlackBerry met veel lawaai de Z10 en de Q10 aan. Twee smartphones die het bedrijf weer een toekomst moeten geven. De afgelopen weken heb ik met de Z10 op zak gelopen en vandaag hoor je of BlackBerry met haar nieuwe besturingssysteem weet te slagen.

Unboxing

De doos van de Z10 bevat een leuke serie accessoires. BlackBerry is een zakelijk merk en dat merk je. Naast een netstroomadapter voor EU stopcontacten, krijg je er ook één bij voor gebruik in Engeland. Een Amerikaans model ontbreekt helaas.

Ook opvallend is de enorme stapel documentatie die bij het toestel zit. Toch is een quick start wel nodig bij de introductie van een nieuw besturingssysteem, dus dat is een prima keuze.

BlackBerry-Z10-Unboxed

Verder bevat de doos nog een USB-kabel en een headset. Die laatste is trouwens van bedroevende kwaliteit. Het voelt goedkoop en het klinkt goedkoop en staat daarmee in contrast met de rest van de inhoud. Jammer.

Design

De BlackBerry Z10 voelt zeer stevig aan. De achterkant is een rubbergrip waardoor deze niet snel van tafel zal glijden. Daarnaast ligt deze lekker in de hand. Qua design is daar wel goed over nagedacht.

BlackBerry Z10 Achterkant

Ook de voorkant is opvallend. Niet omdat de Z10 een mooi groot touchscreen heeft, maar omdat deze in een versterkt frame lijkt te liggen. Hierdoor zou het scherm bij vallen minder snel moeten barsten. Slim idee van BlackBerry, want bij toestellen waarbij de hele voorkant uit glas bestaat gaat dit vaak mis.

BlackBerry Z10 Voorkant

De QNX Gebruikservaring

De BlackBerry Z10 loopt op het BlackBerry 10 besturingssysteem. Techneuten kennen dit als QNX, een besturingssysteem dat origineel is ontwikkeld voor de BlackBerry PlayBook tablet.

QNX is extreem touch-georiënteerd en doet iets dat ik ook graag bij andere smartphones zou zien. Het herkent namelijk gebaren die buiten het scherm, dus op de rand, beginnen. Hierdoor krijgt een veel groter deel van de voorkant van het toestel een functie.

Zit je bijvoorbeeld in een app en wil je snel naar een andere app schakelen? Dan veeg je vanaf het BlackBerry logo omhoog. Geen startknop dus. Veeg je je vinger van boven naar beneden, dan krijg je de notificaties. Veeg je vanaf links, krijg je meteen je e-mails en social media updates voor je neus.

Het hele QNX-systeem is dus veel meer gebaseerd op vingerbewegingen om snel tussen diverse delen van het OS te schakelen. Het voelt zeer vloeiend.

Het toetsenbord

BlackBerry’s zijn lang geliefd geweest om hun toetsenborden. De qwerty-modellen waren bij chatters niet aan te slepen. Ook in QNX heeft BlackBerry veel tijd aan het toetsenbord besteedt en komt dan ook met iets vernieuwends aanzetten om tikken op een touchscreen te versnellen.

BlackBerry Z10 Toetsenbord

Het toetsenbord voorspelt namelijk wat je gaat tikken op basis van jouw gedrag. Daarnaast is het in staat om meerdere talen tegelijk te gebruiken. Nederlandse en Engelse teksten door elkaar gebruiken blijkt dus totaal geen probleem voor dit nieuwe toetsenbord. Je wordt al snel lui van dit toetsenbord. Heerlijk!

Scheiding van privé en werk

Helaas heb ik dit niet kunnen testen, maar ik heb van BlackBerry wel een korte demo gekregen van de scheiding tussen werk en privé op de nieuwe Z10. Ook daar is BlackBerry namelijk weer echt heel zakelijk in. Wanneer je deze mogelijkheid gebruikt heb je eigenlijk twee omgevingen op je smartphone.

Beiden zijn tegelijk toegankelijk. Je hoeft het toestel dus niet opnieuw te starten. Toch is het niet mogelijk om teksten en bestanden tussen de omgevingen te verplaatsen of zelfs te knippen en plakken. Alles wat je binnen een omgeving doet, blijft binnen die omgeving. Jouw werkgever kan bepalen welke apps jij wel of niet mag hebben. Sterker nog, zelfs welke je wel of niet MOET hebben. Maar dat kan hij of zij alleen in de zakelijke omgeving. Privé blijft van jou.

BlackBerry Link

Wil je de Z10 met je PC koppelen, dan heeft deze wel een nare eigenschap. Je moet en zal de software van BlackBerry installeren voor je jouw foto’s e.d. kan verplaatsen. Dit zal vast te maken hebben met de veiligheid van de data op het toestel, maar praktisch is het niet. Zeker niet wanneer je even iets op een vreemde computer wilt zetten. Of een computer waar je zelf geen software op mag plaatsen. Na de installatie moet je zelfs onder Windows 8 herstarten… hoe Windows 95….

BlackBerry Link

Specs

Qua specs behoort de Z10 niet tot de superphones die we onder de Androids zien. Je krijgt namelijk een dual-core 1.5GHz CPU met een Adreno 225 GPU en 2GB RAM. Toch valt het niet te vergelijken met de snelle Androids. Simpelweg omdat we niet weten hoe zwaar het BlackBerry 10 besturingssysteem is in vergelijking tot Android. Wat ik wel kan zeggen is dat alles lekker vloeiend gaat op het toestel en dat is wat voor mij toch echt belangrijk is.

Camera

Qua camera doet BlackBerry het ook niet slecht. Je krijgt een 8 megapixel camera die ook nog in Full HD kan filmen. Natuurlijk heb ik een aantal testfoto’s gemaakt. Wat daarbij opvalt is dat de camera het wel heel lastig heeft bij weinig licht.

Games en Apps

Een nieuw besturingssysteem vraagt om nieuwe apps. Daar heeft BlackBerry er al veel van en belangrijke internationale apps zijn allemaal wel aanwezig. Denk daarbij aan Facebook, Twitter etc. Nederlandse topapps zijn helaas schaars. Ontwikkelaars wachten af of BlackBerry in onze markt zal groeien terwijl jij als gebruiker wellicht wacht op een compleet app aanbod. Een kip-ei situatie dus.

Conclusie

Met BlackBerry 10 als besturingssysteem ligt een solide basis voor de toekomst van BlackBerry. Het navigeren door het toestel voelt lekker vlot aan en het toestel zelf ligt ook lekker in de hand. Daarnaast is de Z10 alles behalve lelijk. Toch is het jammer dat het aanbod Nederlandse apps nog enorm beperkt is en dat maakt het lastig voor BlackBerry.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.