Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Bosch komt met goedkope thuislader voor elektrische auto’s

Elektrische auto’s beginnen langzaam populairder te worden, maar hebben tot nu toe een groot probleem. De prijs van de auto is namelijk best hoog en dan heb je ook nog een duur laadstation voor thuis nodig. Bosch lijkt dat laatste aan te gaan pakken.

In Amerika heeft Bosch namelijk een laadstation gelanceerd dat nog maar $449 kost. Het gaat om een 240-volt level 2 lader. Met andere woorden, deze lader kan een elektrische auto tweemaal zo snel laden als een level 1 lader.

Toch kleeft er ook een nadeel aan. Een level 1 lader kan namelijk direct op het stopcontact worden aangesloten. Level 2 laders trekken 16 ampère en vragen dus een krachtstroomaansluiting. Wat je wint om de aanschafprijs, verlies je dus weer op de installateur ;-).

3 reacties

  1. 16 ampere kan gewoon op 1 automaat aangesloten worden, daar heb je geen krachtstroom voor nodig.

    Net als de met de wasautomaat, zou het dan wel niet op een stopcontactzetten.

  2. Ik ben best geïnteresseerd in deze oplader. Helaas kan ik deze in Nederland nog nergens vinden.

    De noodzaak van een oplader is in Europa beduidend kleiner dan in de V.S., maar ook het gemak van een oplaadpunt is wel wat waard. Namelijk, i.p.v. steeds een snoer uit je auto te moeten pakken en afrollen/oprollen kun je met een oplaadpunt gewoon de ‘pistoolgrip’ van de muur pakken, inpluggen en weglopen en vice-versa. In mijn ervaring scheelt dat enkele minuten in de ochtend/avond-routine.

    Overigens is het in Amerika veel noodzakelijker om een oplaadpunt te plaatsen aangezien men daar standaard slechts 120V heeft, waardoor opladen van bijv. een Volt tot 10 uur kan duren. Door 230V te gebruiken wordt dat gehalveerd. In Nederland is het verschil kleiner. Hier kan met in het normale stopcontact al met 230V laden maar slechts met 10A en levert een oplaadstation dus alleen een upgrade naar 230V * 16A, dus 60% snelheidswinst. Gecombineerd met het gebruiksgemak is het misschien geen duizend+ Euro waard, maar een paar honderd Euro, zoals deze Bosch, toch wel.

    Laat maar komen dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.