Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dremel Multi-Max MM20

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Levering in stevige koffer
  • Behoorlijk compleet accessoirepakket
  • Ook haaks werken is mogelijk
  • Sterke zaagjes
  • Traploos in snelheid aan te passen

THE BAD

  • Geen

Is het een zaag? Is het een elektrische schraper? Is het een schuurmachine? Is het een slijper? Ja dat is het allemaal, maar hoe noem je deze tool dan? Dremel noemt het de Multi-Max. Vandaag lees je alles over de MM20, de middenmoter van de drie modellen die Dremel in het assortiment heeft.

Het bijzondere aan deze tool van Dremel is dat het een oscillerende beweging maakt waarbij de tool die je op de kop bevestigd anderhalve graad naar weerszijden uitslaat. Dit doet bij met 21.000 (regelbaar) bewegingen per minuut waardoor je in beperkte ruimtes zeer precies kunt werken. Ook is de koppelplaat zo gemaakt dat je de accessoires in iedere hoek kunt plaatsen. Je hoeft dus niet altijd voor de machine te werken, maar kunt de accessoire ook haaks plaatsen als dat handiger is.

Dremel-MM20-Haaks-zagen

Unboxing

Dremel levert de MM20 met een breed pakket accessoires in een stevige, plastic koffer. In de koffer vinden we twee inbussleutels om tools op de MM20 te bevestigen, een grof zaagje voor hout, een fijne voor hout en staal, een schuurkop en een tool om stof tijdens het schuren af te kunnen zuigen met behulp van een stofzuiger.

Dremel-MM20-Unboxing

Ook in het pakket vinden we accessoiresetjes MM70P en MM70W. Dit zijn pakjes schuurpapier voor de schuurkop. Tenslotte zit er nog een DVD in met demonstratiefilmpjes van verschillende Dremel gereedschappen.

Dremel-MM20-Schuurpads

Vast is niet altijd even vast

De eerste les leer je al snel met de MM20, vast is niet altijd vast. De verschillende hulpstukken zet je vast met een boutje die je met de bijgeleverde inbussleutel vastdraait. Dit moet je stevig doen om te voorkomen dat de bout los trilt tijdens het werken. Twee keer verkeerd doen en je vergeet nooit meer hoe vast de bout werkelijk moet zitten ;-).

Dremel-MM20-Vastzetten

Zagen

Zoals gezegd bevat het pakket twee zaagjes voor de MM20. Op onderstaande foto staan deze samen met een groot zaagblad voor metaal en een kapzaag voor hout. Zoals je ziet, lijkt het qua vertanding sterk op elkaar.

Dremel-MM20-Zagen

Wat qua uiterlijk ook opvalt is, in tegenstelling tot diverse andere merken, dat Dremel op de zaagjes meteen een mm- en een inch-schaal heeft gedrukt. Dat is handig, want dan kun je tijdens het werken meten hoe diep je in (bijvoorbeeld) in een stuk hout zit. Een meetlat in de dunne snede van deze zaagjes steken is namelijk zo goed als onmogelijk. Hier is dus heel goed over nagedacht.

In mijn eerste test begin ik natuurlijk met een stuk hout. De MM20 snijdt door het hout als een warm mes door boter. Het verstellen van het zaagblad laat me ook gemakkelijk in hoeken werken. Ideaal.

Dremel-MM20-Meten

De tweede test doen we met een stukje koper leidingwerk. Dezelfde leidingen als die jij zeer waarschijnlijk in huis hebt lopen. Hoewel het koper duidelijk achterblijft op het zaagblad, gaat het zaagblad er ook nu mooi soepel doorheen.

Dremel-MM20-Zagen-in-koper-

Ook aluminium is een metaalsoort die je veel tegen zult komen en niet al te hard is. Wederom zakt het zaagblad er met een mooi tempo doorheen.

Dremel-MM20-Zagen-in-aluminium

Moeilijker heeft het zaagblad het met staal. De zaag zakt heel langzaam door het staal heen en begint een beetje te roken. Toch zaagt de MM20 keurig door en zie ik na het zagen weinig tot geen vervorming. Wederom een prima resultaat van de MM20.

Dremel-MM20-Zagen-in-staal

Schuren

Het standaardpakket bevat een schuurkop met een aantal schuurbladen. In de eerste test ga ik aan de slag met een behoorlijk grof stuk hardhout. Ik start met een grove korrel en ga in drie stappen naar een fijne korrel toeschuren. Het eindresultaat is prachtig glad.

Dremel-MM20-Schuren-op-hardhout-

Natuurlijk ga je geen grote oppervlakken schuren met de MM20, maar het schuren gaat wel heel erg snel. Wat mij betreft boven verwachting.

Dremel-MM20-Schuren-op-hardhout

De tweede test is een dik stuk staal met een dikke laag verf erop. Ik maak gebruik van de witte schuurbladen die speciaal voor oppervlakken met verf zijn gemaakt. Het schuren gaat nu een stukje langzamer, maar wederom met een heel mooi, gelijk resultaat.

Dremel-MM20-Schuren-op-staal

Overige tools

Dremel heeft nog een breed pakket accessoires waarmee je kunt zagen, schrapen en slijpen. Omdat deze niet in het standaardpakket zitten, hebben we deze accessoires niet in de review opgenomen. Wellicht komen we hier later op terug.

Dremel-MM20-Boxed

Conclusie

De MM20 is een efficiënte tool waarmee snel te werken is op moeilijk bereikbare plaatsen. Hij ligt goed in de hand en het rubber voelt fijn aan. Als ik één minpunt moet noemen, is dat de uitrusting. Veel mensen zullen een tool als deze kopen om te kunnen schrapen. Bijvoorbeeld voor het verwijderen van vloerbedekking. De aanwezigheid van een schraper in het pakket is voor mijn gevoel dan ook belangrijker dan bijvoorbeeld het schuurpakket. Dit neemt niet weg dat met het apparaat zelf niets mis is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.