Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: ZyXEL NWA1123 (Access Point)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Snel te monteren
  • Extreem krachtig signaal
  • PoE ondersteuning
  • Duidelijke interface

THE BAD

  • Vraagt wat meer kennis en ervaring met WiFi netwerken

Wanneer we access points bij GadgetGear bespreken, zijn dat over het algemeen gewoon mooie, nette kastjes die je thuis op jouw netwerkt aansluit. De nieuwste generatie dual-band access points van ZyXEL brengen daar dan ook verandering in. Deze zijn voor wand en plafondmontage. Voor gebruikers die echt zoeken naar stabiliteit en performance. De afgelopen weken mocht ik de NWA1123 van ZyXEL testen.

Uitrusting

Het pakket van de Zyxel NWA1123 bevat het dual-band Access Point, een montageplaat met schroeven, een netstroomadapter met EU en VK plug en een handleiding. Gezien het om wand- en plafondmontage gaat, heb je waarschijnlijk een lange UTP ethernetkabel nodig. Dat zal ook de reden zijn dat ZyXEL deze er niet standaard bij stopt.

ZyXel NWA1123 Unboxing

Specs

De NWA1123 is een dual-band access point. Met andere woorden, hij maakt gebruik van zowel 2.4 GHz en 5GHz WiFi.

ZyXel NWA1123 Montageplaat

Installatie

Installatie van de ZyXEL NWA1123 lijkt gemakkelijk. Je schroeft de montageplaat op de muur of op het plafond, klikt de NWA1123 erop, plugt de stroomkabel en de ethernetkabel in en je bent klaar. Heb je een router die Power Over Ethernet (PoE) ondersteunt, heb je de adapter niet eens nodig. Handig! Hij vraagt dan wel 7 watt van jouw router of switch.

Wanneer de Access Point aan staat, stelt hij zichzelf in op het IP adres 192.168.1.2. Je tikt dat adres in de adresbalk van jouw browser in en een paar seconden later kun je al de standaard gebruikersnaam en wachtwoord van de Access Point invoeren.

ZyXel NWA1123 Login

Beveiliging is belangrijk bij ZyXEL. De eerst volgende stap is dan ook het aanmaken van een nieuw wachtwoord voor deze access point. Hierna is het tijd om de boel echt in te stellen.

Instellingen

De interface van de NWA1123 zit zeer professioneel in elkaar. Opvallend is dat dit het eerste netwerkproduct is dat op de dashboard informatie geeft over geheugenverbruik en CPU belasting. Je krijgt dus een goed beeld van hoeveel stress jouw netwerk te verduren krijgt.

ZyXel NWA1123 Dashboard

De Nederlandse wetgeving stelt voor dat WiFi systemen een maximaal zendvermogen van 100mW mogen hebben. Dat is omgerekend 20dB. Met deze access point ben je standaard in overtreding. Op de 5gHz-band straalt deze access point namelijk maximaal 27dB uit. Gelukkig is het mogelijk om bij de geavanceerde instellingen van het 5G netwerk deze access point op 50% sterkte te zetten. Dan zit je dus altijd goed. Wat je met deze informatie doet, moet je natuurlijk zelf weten ;-).

WiFi Settings

Dat de ZyXEL NWA1123 een professioneel product is merk je in de interface. Het is mogelijk om op iedere band (2.4 en 5gHz) 8 SSID’s (netwerken) aan te maken. Volstrekt onnodig in een thuissituatie, maar leuk dat het kan. Die SSID’s maken weer gebruik van losse beveiligingsinstellingen die de SSID’s weer kunnen delen. Omdat je meer bezig bent met handmatig instellen, zal de NWA1123 je niet steeds vragen om hem te resetten. Dat is wel nodig wanneer je netwerkinstellingen aanpast. Kleine tip van mijn kant. Je merkt het, de NWA1123 vraagt een klein beetje kennis van draadloze netwerken, maar daar krijg je ook heel veel voor terug.

Bereik

Net gaf ik al aan dat je eigenlijk een beetje rekening moet houden met de Nederlandse regelgeving voor wat betreft het bereik van deZyXEL NWA1123. Doe je dit niet, dan zal het opvallen dat je met één NWA1123 zeer waarschijnlijk voldoende dekking hebt voor jouw hele huis. Zelfs als je, zoals in mijn geval, er veel beton in hebt zitten. Geen geklooi dus meer met losse repeaters. Heerlijk!

ZyXel NWA1123 Muur

Conclusie

Heb je een groot huis? Dan heb je met WiFi vaak ook een groot probleem. Met de NWA1123 van ZyXEL is dit op een zeer nette manier op te lossen. Het vraagt iets meer technische kennis dan een standaard router voor consumenten, maar het is wel lekker dat je met één product helemaal klaar bent. De ZyXEL NWA1123 is dus echt een aanrader.

Beschikbaarheid

De NWA1123 ligt nu in de winkel voor €249. ZyXEL verkoopt ook de NWA1121 voor €199. Het verschil is dat de NWA1121 een single-band model is met enkel ondersteuning voor b/g/n netwerken.

ZyXel NWA1123 Packshot

3 reacties

  1. Een wel erg optimistische review moet ik zeggen. Tot op heden heb ik dit apparaat nog met geen mogelijkheid correct aan de praat gekregen en er is bar weinig informatie te vinden op het net. Tot nu toe een miskoop!

  2. @Marc, zoals aangegeven heb je wat meer technische kennis dan normaal nodig om deze AP in te stellen. Het is officieel geen consumentenproduct. De reden dat we hem wel reviewen is omdat het één van de weinige producten die betaalbaar is en toch een enorme dekking kan bieden.

  3. @Marc, en andere die dit accesspoint kopen: de standaard firmware is erg oud en zeer buggy. Sommige van de menuopties werken daardoor soms helemaal niet, en dat maakt instellen lastig. Na contact met Zyxel support kreeg ik een linkje met nieuwe firmwares. Na installatie daarvan werkte alles perfect en stabiel. Ik moest versie V100AAEO2C2 installeren, en daarna versie V100AAEO3B5. Even bellen met Zyxel dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.