Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Philips 278G4DHSD Gioco (3D Monitor)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi, groot scherm
  • Passief 3D (polarisatie)
  • 3 HDMI aansluitingen
  • USB 3.0 hub
  • Duidelijk OSD menu

THE BAD

  • USB 3.0 kabel ontbreekt
  • Geen touch (Windows 8)
  • Bijgeleverde documentatie zit wat slordig in elkaar

Niet al te lang geleden kondigde Philips de Gioco 3D monitor aan. Een 27 inch IPS display die je niet alleen in 3D laat genieten van de laatste films, maar ook van games. Toch stopt het niet bij 3D. De Gioco bevat namelijk ook AmbiGlow. Dat is AmbiLight zoals we kennen van de Philips TV’s, maar dan anders.

Unboxing

In de doos van de Philips 278G4DHSD Gioco vinden we een HDMI-kabel, een passieve 3D bril, een nestroomlader, een quick-start handleiding en een CD met daarop de drivers die je nodig hebt om maximaal plezier met de monitor te hebben.

Philips Gioco 278G4DHSD Unboxing

Toch missen we één ding aan de uitrusting van de Gioco. De monitor heeft namelijk een mooie, snelle USB 3.0 hub ingebouwd. Maar het speciale USB 3.0 kabeltje zul je zelf , los bij moeten kopen.

Design

Het mag gezegd worden, de Gioco is een werkelijk prachtig schermpje geworden. Het 27 inch IPS display zit verpakt in een behuizing met mooie, slanke randen. De onderste rand heeft een metaal finish terwijl we aan de achterkant de nodige aansluitingen tegenkomen.

Philips Gioco 278G4DHSD Achterkant

Rechts onderin de hoek vinden we de bediening van de Gioco. Het display heeft een mooie OSD menu dat via deze knoppen te bedienen is. In het begin is het even wennen om op de tast de juiste knoppen te vinden, maar dit went.

Philips Gioco 278G4DHSD Aansluitingen

Installatie

Installatie van de Gioco vraagt toch net iets meer aandacht dan installatie van een regulier display. Op de bijgeleverde CD staan twee drivers die je moet installeren. De CD is van een HTML menu voorzien dat ook naar het Nederlands is vertaalt. Helaas niet zonder taalfoutjes en andere slordigheden, maar dat is niet heel belangrijk.

Philips Gioco 278G4DHSD Packshot

Heb je de software eenmaal draaien, dan zul je merken dat het display het beste zal presteren in een desktop opstelling. De grafische kaart van de desktop kan de monitor perfect aangeven wat 3D content is en wat niet. De monitor zal dan probleemloos schakelen.

Koppel je consoles, Blu-Ray spelers en andere 3D hardware aan de Gioco, schakelt deze ook automatisch mee. Perfect! Als tweede scherm voor een laptop waarbij je af en toe 3D filmpjes wilt zien, moet je de monitor wel een beetje helpen. Hier heeft hij soms wat moeite mee.

Geluid

De Gioco bevat geen speakers, maar wel een geluidskaart waardoor je jouw speakers lekker handig op de achterkant van de monitor aan kunt sluiten. Richting PC of laptop heb je dan alleen nog de HDMI-kabel nodig. Lekker gemakkelijk. Gebruik je een bestaande speakerset, dan moet je wel in Windows aangeven dat de geluidskaart in de Gioco niet gebruikt mag worden. Anders ben je toch even aan het zoeken waar het geluid is gebleven ;-).

Schermkwaliteit

De Gioco is geen goedkope monitor terwijl deze toch 27 inch groot is. Tegenover de prijs lijkt een Full HD resolutie dan ook misschien een beetje weinig. Toch is de beeldkwaliteit van het LG AH-IPS display dat in het scherm ligt wel van heel goede kwaliteit. En dan heb je dus ook passieve 3D wat gewoon een stuk lekkerder kijkt.

Philips Gioco 278G4DHSD 3D-Bril

AmbiGlow

De Gioco is een AmbiGlow display. Aan beide zijkanten vinden we vijf sterke Multi-Color LED’s. Afhankelijk van het binnenkomende signaal worden deze aangestuurd. Je verspilt dus geen processorkracht van jouw computer om dit te berekenen.

AmbiGlow is zonder twijfel de mooiste manier om wat extra licht achter het scherm te krijgen om zo een wat zachter beeld te hebben. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat dit bij films en games sfeerverhogend kan zijn. Alleen bij hele snelle beeldwisselingen zal de Gioco soms wat moeite hebben om de veranderingen qua kleuren bij te houden.

Philips Gioco 278G4DHSD Ambiglow

Voor gamers

De AmbiGlow is op gamers gericht, maar niet op hard-core gamers. Zijn de milliseconden essentieel om die First Kill te behalen, dan is de lag op dit scherm net iets te groot. Ben je geen pro-gamer dan zul je wel heel veel plezier van dit scherm hebben.

Verbeterpunten

Wat zouden we graag terugzien op een nieuwe versie van de Gioco? Eigenlijk maar één ding. Ondersteuning voor touch, gewoon omdat dit op Windows 8 steeds belangrijker zal worden. Natuurlijk moet je voor optmaal 3D beeld 55 centimeter afstand houden, maar op het moment dat je 3D games speelt is de kans klein dat je daar touch bij nodig hebt.

Conclusie

De Gioco 278G4DHSD is een gewaagde stap van Philips, gewoon omdat dit een scherm is dat zich heel goed weet te onderscheiden van de concurrentie. Natuurlijk is er wat lag en ben ik niet helemaal gecharmeerd van de slordigheid van de bijgeleverde CD, maar voor het gros van de gebruikers maakt dit niets uit. Die willen gewoon een monitor met luxe, een mooi 3D beeld en het prachtige AmbiGlow erachter. Dan is er eigenlijk maar één keus. De Gioco. Hier op kantoor zal ik hem missen.

Beschikbaarheid

De Gioco 278G4DHSD ligt nu in de winkel voor €399. Kijk je in de prijsvergelijkers, dan kom je ongeveer €75 goedkoper uit.

 

Eén reactie

  1. Mooie monitor, ik heb hem zelf net gekocht. Maar 3D werkt niet (allerlei vage beelden dikke lijnen zeer onduidelijk 3D drivers op de cd werken niet) 2D zeer mooi beeld heel duidelijk, maar 3D totaal niks dus zeer teleurgesteld zal de monitor ook weer terug sturen.

    Gr Arnold

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.