Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Looper (Blu-Ray)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig slim verhaal
  • Bruce Willis is het beest dat we kennen
  • Joseph Gordon-Levitt verrast in zijn rol

THE BAD

  • De extra's bevatten weinig echte verrassingen.

Tijdreizen blijven een populair thema. Waar Steven Spielberg voor de serie Terra Nova het veilige pad koos door te zeggen dat men in een andere dimensie terecht komt, is het regisseur Rian Johnson die in Looper juist alles uit de kast haalt om het cirkeltje letterlijk rond te maken.

Het verhaal van Looper speelt in 2044. Nee, dat is het in het verhaal niet de toekomst, maar het hier en nu. De echte toekomst speelt zich af in 2074. In dat jaar is het tijdreizen al uitgevonden, maar beseffen wereldleiders ook hoe ontzettend gevoelig deze materie is. Tijdreizen worden dan ook illegaal verklaard.

Toch worden tijdreizen volop gebruikt en wel in het criminele circuit. In 2074 zijn onze lichamen namelijk zo gemarkeerd dat het onmogelijk is geworden om iemand zomaar te vermoorden. Criminelen gebruiken tijdreizen dan ook om mensen terug te sturen naar een tijd waar lichamen wel gemakkelijk kunnen verdwijnen. Juist, in 2044.

Deze executies worden uitgevoerd door Loopers, huurmoordenaars die een aantal jaar werk doen voor de criminelen en zo een fortuin opbouwen om tot 2074 een goed leven te hebben. In 2074 weten ze dat ze terug worden gestuurd naar 2044 om door zichzelf geëxecuteerd te worden. Zo voorkomen criminelen dat het ooit bekend zal worden dat Loopers bestaan.

Wanneer Looper Joe’s werk er op zit, en hij de oudere versie van zichzelf moet executeren, gaat het mis en goed ook. Zijn oude ik, gespeeld door Bruce WIllis, ontsnapt en vanaf dat moment… is het opletten. Vanaf dat moment wordt het verhaal super interessant.

Het verhaal over het tijdreizen brengt namelijk de nodige complicaties met zich mee waar regisseur Rian Johnson handig gebruik van maakt om je aan het puzzelen te zetten. Dit is precies waarom je Looper meteen nog een tweede keer wilt kijken. Misschien zelfs een derde keer.

Extra’s

Wij ontvingen van eOne de luxe uitvoering van Looper. Deze bevat niet alleen de Blu-Ray, maar ook de DVD. Handig voor in de auto of in de oude laptop.

Looper-Unboxing

Op de Blu-Ray staan de nodige commentaren, maar daar blijft het niet bij. In de making of zien we hoe de makers van de film worstelen om de werelden van 2044 en 2074 te bouwen en uit elkaar te houden. Daarnaast zijn er de nodige verwijderde scènes en is er een geanimeerde trailer voor Looper.

Conclusie

Looper is een sci-fi actie die in één adem genoemd mag worden met films als Inception en Total Recall. Een film die je gewoon ervaren moet hebben.

Looper ligt nu in de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.