GadgetGear.nl

Review: District 9 (Blu-Ray)


Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de District 9 met 4.5 sterren.

The Good
  • Een zeer bijzondere sci-fi film
  • Goed verhaal
  • Interessante cast
  • Maakt perfect gebruik van het medium Blu-Ray

The Bad

Het is weer re-release Sunday bij GadgetGear. We hebben weer een juweeltje gevonden die onlangs opnieuw is uitgegeven. Ditmaal gaat het om de film District 9 uit 2009. Een film die de apartheid in Afrika op een unieke manier opnieuw in beeld brengt.

Wanneer je de eerste beelden van District 9 ziet denk je meteen dat dit weer een alien invasie wordt zoals bij films als Independence Day. Je kunt er niet verder naast zitten. Ja, er is een UFO, een hele, hele grote. Hij zweeft niet boven een grote Amerikaanse stad, maar in Afrika. Boven Johannesburg, de geboorteplaats van regisseur Neill Blomkamp.

De UFO hangt boven een sloppenwijk in de stad. Een sloppenwijk die ingenomen is door de buitenaardse wezens. Wezens die hier als vluchteling zoeken en daarmee toch een beetje de slachtofferrol krijgen toebedeelt. De sloppenwijk is tot District 9 omgedoopt en huisvest de nieuwe vluchtelingen… bij elkaar… onder bewaking… Het is dus niet vreemd dat dit toch ergens mis moet gaan, want de aliens zouden ook graag een beetje vrijheid en gelijkheid willen.

Regisseur Neill Blomkamp brengt het verhaal van Wikus in een documentaireachtige stijl. In de docu zien we hoe agent Wikus worstelt met zijn zelfbeeld en gedurende de film langzaam in een alien verandert. Je ziet hoe Wikus met deze veranderingen ondergaat en de emoties die hierbij spelen. Hij wordt namelijk in één keer één van de anderen.

Je merkt het al, District 9 is alles behalve een standaard sci-fi film. Ik twijfel er zelfs aan of je het wel echt een actiefilm mag noemen. District 9 is een klasse apart.

Extra’s

Sony heeft hard gewerkt aan deze blu-ray. Niet alleen heeft Sony de film in een prachtige steelbox gestoken, hij bevat ook een enorme berg extra’s. Natuurlijk zitten daar de gebruikelijke commentaren en verwijderde scènes bij. Toch is er meer, veel meer. De schijf barst van de documentaires over hoe de film is gemaakt. Hoe de transformatie van Wikus wordt vormgegeven en hoe de omgevingen tot stand kwamen.

District 9 Unboxing

Het echte meesterwerk op de schijf is echter de interactieve map. Hierin kun je nog eens rustig de verschillende gebieden van de film bekijken en extra achtergrondinformatie inwinnen. Een ware uitbereiding op de film dus. Ook de menu’s zijn helemaal in stijl vormgegeven.

De re-release van District 9 is ook echt connected. Natuurlijk bevat deze schijf van Sony ondersteuning voor BD Live om zo via internet extra content naar jouw blu-ray speler te downloaden. Daarnaast is er ook nog CineChat. De mogelijkheid om tijdens de film met anderen over de film te chatten. Ik kon er zelf geen gebruikers op vinden, maar het is leuk dat het kan ;-).

Conclusie

District 9 is een bijzondere verschijning onder de sci0fi films. Een film met een diepere betekenis en een unieke manier van vertellen. De Blu-Ray ervaring daar omheen is ook echt een voorbeeld van alles dat een Blu-Ray disc te bieden heeft. Een echt verzamelstuk.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.