Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Chronicle met 4 sterren.

The Good
  • Bevat veel humor
  • Bevat spannende momenten
  • Leuk in beeld gebracht
The Bad
  • De trailers hebben een belangrijk moment in het verhaal weggegeven
  • De laatste paar minuten hadden niet gehoeven


In 1999 verscheen The Blair Whitch Project. Een enge film met een compleet eigen stijl van vertellen. Vertelling op basis van teruggevonden video-opnamen. Een stijl die we later onder anderen terugzagen bij Cloverfield en nu weer bij Chronicle.

Chronicle vertelt het verhaal van de studenten Matt, Steve en Andrew. Andrew is het slachtoffer van huiselijk geweld en pesterijen. Door alles met zijn camera vast te leggen, hoopt hij op verandering. Dat denk ik tenminste, want een ander doel kan ik me bijna niet voorstellen.

Hoewel we eerst kennis maken met het gewone leven van de drie studenten, zijn we opeens getuigen van verandering wanneer de drie een mysterieus gat in de grond vinden. Een gat dat vreemde geluiden maakt. Wanneer de drie het gat in gaan, doen ze een ontdekking. Een ontdekking die het leven van de drie voorgoed zal veranderen.

Na een korte blackout, zien we hoe de drie ineens beschikken over bijzondere gaven. We zien hoe ze die ontwikkelen en hoe ze echt enorm veel plezier hebben en geintjes ermee uithalen. Ja, dit zijn echt wel de momenten waarop je even flink kunt lachen tijdens de film.

Op het omslagpunt, waar de film weer serieus begint te worden, zie je dat marketing compleet de mist in kan gaan. Dit omslagpunt ligt namelijk op het moment dat Andrew een irritante automobilist met zijn gave van de weg weet te duwen. Het moment dat we allemaal van de trailers en reclames kennen. Met andere woorden, op het moment dat de truck voor het eerst in beeld komt, weet je al precies wat er gebeuren gaat. Jammer :-(.

Chronicle Unboxed

Hoewel het verdere verloop van de film nog steeds veel grappige momenten bevat, zie je toch de opbouw naar iets vreselijks dat de studenten te wachten staat. Regisseur Josh Trank werkt dan ook duidelijk aan een climax in het verhaal. Een climax die opvallend genoeg wordt gevolgd door een anticlimax. Alsof de regisseur zich op het laatste moment bedacht dat de film een open eind nodig had met een feelgood gevoel. Dit is jammer, want door die laatste paar minuten blijf je dan ook een beetje verward achter…

Extra’s

De Blu-Ray bevat de extended cut van Chronicle, maar het is ook mogelijk de verwijderde scènes los te bekijken. Het overige materiaal om de film heen bestaat vooral uit trailers en wat losse bits & pieces. Geen grote verrassingen, maar gewoon leuk om even te bekijken.

Conclusie

Chronicle laat op een zeer vermakelijke manier zien hoe studenten om kunnen gaan met paranormale krachten. Hoewel de film spannende momenten heeft, hebben we vooral ook veel gelachen. Het is jammer dat de trailers van de film een belangrijke ontwikkeling in het verhaal hebben verraden en dat de laatste vijf minuten voor ons gevoel er alleen maar zijn omdat er een feelgood einde aan de film moest zitten. Verder is Chronicle gewoon genieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.