Review: Thule Easy-fit CU-9 100 sneeuwkettingen

Veel wintersportliefhebbers hebben de vakantie nog voor de boeg. De komende weken zullen we weer massaal naar de Alpen trekken met de auto. Slechts weinig reisbagage is verplicht. Tot de verplichte items behoren wel de alcoholtester (Frankrijk) en de winterbanden met sneeuwkettingen. Hoewel je de sneeuwkettingen niet vaak nodig hebt, is het altijd een flinke klus om deze te monteren. Daar is nu verandering in gekomen. We hebben de Thule Easy-fit CU-9 100 mogen reviewen. De sneeuwketting waarmee het montage-snelheidsrecord is gevestigd (9 seconden; Guinness World Record).

 Thule_easy_fit_1Unboxing: Het eerste dat opvalt bij het uitpakken van de doos, is de hoge kwaliteit van de transporttas. In de doos zit verder: de kettingen, een handleiding, extra schakels en beschermdoppen voor de velgen (nylon bumpers) en een paar wegwerphandschoenen. De transporttas kan ook worden gebruikt als montagemat. Voorts is er aan de binnenzijde van de klep een handleiding geprint hoe de sneeuwkettingen te monteren.

Thule_easy_fit_3

Design: De sneeuwkettingen van Thule stralen een hoge mate van degelijkheid uit. Er zullen weinig mensen zijn die sneeuwkettingen mooi vinden. Als je echter een esthetische keuze moet maken dan zal je snel kiezen voor de sneeuwkettingen van Thule. Het oogt robuust en stoer. In het midden zit een grote aluminium spanningsstang. Dit is de kern van het spanningssysteem. De ketting heeft rode kleurcoderingen op de spanningsboog om montage nog gemakkelijker te maken.

Thule_easy_fit_4

Specs: Via de thule website is de easy-fit guide te raadplegen. Hier kan men eenvoudig achterhalen welk type sneeuwketting geschikt is voor uw bandenmaat. De sneeuwketting voldoet aan de volgende eisen: homologaties/ certificatie/ conformiteit: Ö-Norm 5117, UNI 11313, TÜV. De ketting biedt 9 mm ruimte aan de binnenkant en op het loopvlak. De ketting heeft een asymmetrisch patroon en versterkingen om de grip maximaal te maken en het ijs te breken.

Thule_easy_fit_5

De Thule Easy-fit CU-9 100 is voor diverse bandenmaten geschikt waardoor de aanschaf van nieuwe kettingen bij een nieuwe auto niet nodig hoeft te zijn. Of je kunt ze met vrienden of familie samen gebruiken.

Gebruiksgemak: Bij sneeuwkettingen draait het eigenlijk maar om 1 aspect: het gebruiksgemak. Snel de kettingen er op kunnen leggen en ze snel er weer vanaf kunnen halen. Immers, je wil niet een half uur in de kou staan hannesen. Op dit punt scoort de Thule Easy-fit CU-9. Hij doet zijn naam “easy-fit” recht aan. Zelfs de onervaren gebruiker kan deze ketting in een mum van tijd om de banden krijgen. Op de doos staat een tijd van 12 seconden per band. Het heeft mij niet veel langer gekost toen ik ze de eerste keer monteerde. Het starre boogsysteem wordt om de band heen gelegd. Je monteert hierbij van boven naar beneden. Met een geïntegreerde pedaal in de middenstang, breng je met je voet spanning aan op de ketting. De ketting wordt bij beweging van de auto vervolgens automatisch verder op spanning gebracht.

Thule_easy_fit_7

Ook het afhalen is erg gemakkelijk. Eerst wordt de veiligheidsgrendel ontkoppelt (uitgetrokken). Vervolgens worden de twee ontspanningsknoppen (release buttons) ingedrukt waardoor de spanning van de ketting wordt gehaald. In tegenstelling tot de montage wordt bij demontage eerst de spanningsband aan de voorzijde van het wiel weg gehaald. Daarna kan de het tweede deel van de band worden gehaald. Bij demontage moet er op gelet worden dat de positie van de centrale stang gelijk is aan de montage stand. Ook demontage is binnen een halve minuut gedaan.

Thule_easy_fit_8

Conclusie: Met de Thule easy-fit CU-9 100 heeft Thule een systeem ontwikkelt dat het voor iedereen gemakkelijk maakt om sneeuwkettingen te monteren en demonteren. Niet meer minuten lang in de kou staan klussen maar in luttele seconden de montage afronden en weer verder rijden. Een absolute aanrader.

Roger Bruggemann beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Eenvoudige montage
  • Snelle montage
  • Hoge kwaliteit materiaal

THE BAD

  • Hoge prijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.