Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung NX20

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Remote Viewfinder werkt erg fijn
  • 2D en 3D panorama’s
  • Full HD filmen
  • Veel leuke effecten
  • RAW opnamen mogelijk

THE BAD

  • Helpgids in menu’s is irritant
  • Vertaling maakt het vinden van de Remote Viewfinder app lastig
  • Geen externe microfoon mogelijk
  • Adviesprijs is te hoog

Afgelopen September lanceerde Samsung een drietal systeemcamera’s. Dit zijn camera’s die niet in de DSLR (digitale spiegelreflex) categorie vallen, maar wel met verwisselbare lenzen werken. Daarnaast bevatten de camera’s ondersteuning voor WiFi zodat je geschoten foto’s meteen op internet kunt delen.

Unboxing

In de doos vinden we de NX20, de kitlens met lenskap, de draagband, de acculader en het netstroomsnoer. Daarnaast zit er nog een bundel met handleidingen en software bij.

Samsung NX20 Unboxed

Klapscherm en zoeker

Camera’s met een uitklapbaar scherm zijn er legio, maar de NX20 heeft er één van bijzondere kwaliteit. Het betreft namelijk een AMOLED display. Hoog contrast en heldere kleuren gegarandeerd dus. Dat is handig, want dit maakt het scherm ook buiten de deur goed bruikbaar. Bijkomend voordeel is ook dat een AMOLED display energiezuinig is. Je kunt dus net een paar extra foto’s schieten voor je accu leeg is ;-).

Samsung NX20 Achterkant

Het beeldscherm is uitklapbaar. Het klapt eerst horizontaal naar links en is daarna vertikaal verstelbaar. Doordat de ruimte tussen de verschillende lagen van het scherm met hars is opgevuld, heb je zeer weinig last van reflecties.

Hoewel de NX20 geen DSLR is, bevat hij wel degelijk een zoeker. Dit is een digitaal exemplaar. Met andere woorden, je kijkt nog steeds naar een schermpje. Het voordeel is wel dat je de zoeker af kunst stellen op mogelijke oogafwijkingen. Draag je een bril, kun je deze afzetten wanneer je de zoeker wilt gebruiken.

Samsung NX20 Scherm

Hoewel de aanwezigheid van een zoeker best handig kan zijn, is het jammer dat het kapje eromheen van hard plastic is. Dat voelt niet lekker op het oog. Daarnaast is de opening behoorlijk breed waardoor je weerspiegelingen kunt krijgen.

WiFi

Één van de highlights van de NX20 is de ondersteuning voor WiFi. De manier waarop je WiFi instelt verloopt alleen een beetje anders dan je in eerste instantie zou verwachten.

Instellen verloopt namelijk niet via het menu. Dat kan pas wanneer je echt WiFI nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je de camera in de WiFi stand zet om een foto op Facebook te plaatsen. Is de verbinding eenmaal gemaakt, werkt de online functionaliteit van de NX20 verrassend goed.

Samsung NX20 Bediening

Voor gebruik met Facebook moet ik de eerste keer inloggen op Facebook. Daarna is het een kwestie van de foto selecteren en in een flits staat deze online. Behalve wanneer je er een tekst bij wilt plaatsen natuurlijk. Dan ben je even bezig met het kiezen van de lettertjes :-(. Naast Facebook, is het ook mogelijk om foto’s en video’s op Picasa, YouTube en Photobucket te plaatsen.

NX20 en de apps

Het is mogelijk om je smartphone te gebruiken om foto’s met de NX20 te maken. Dit is de optie Remote Viewfinder in het WiFi menu. De vertaling laat het hier wel even afweten. De camera vraagt me namelijk om ‘Live Sluiter’ van de ‘Market’ te downloaden. Live Sluiter wordt wel gezicht op de Android Market, maar zal nooit gevonden worden. Je moet namelijk zoeken naar de app ‘Remote Viewfinder’. Een beetje slordig…

Heb je de app op je smartphone staan, dan zie je dat jouw smartphone de controle over het toestel over kan nemen. De functies zijn wat beperkt, maar vollediger dan de functies van de standaard Android camera. De verbinding is ook behoorlijk snel. Er zit ongeveer een seconde lag op de verbinding.

Samsung Remote Viewfinder

Een andere handige app is Samsung MobileLink. Hiermee zijn fotobestanden van de NX20 naar de Android camera te sturen. Deze functie is vooral ook handig wanneer je de 3G verbinding van jouw smartphone wil gebruiken om foto’s te uploaden.

Creatief

Op de camera zelf is het mogelijk om een ruime hoeveelheid creatieve filters te kiezen. Hierdoor kun je prachtige effectfoto’s neerzetten zonder deze naderhand na te bewerken.

Samsung NX20 Testfoto Effect

Wil je de filters achteraf op foto’s toepassen, maakt de camera bij iedere bewerking een kopie van het origineel. Je kunt dus altijd terug :-).

Kitlens

Bij de NX20 die wij hebben gebruikt, zit de F3.5-5.6/18-55 kitlens. Een lens die best aardig presteert. Toch kleeft er ook een klein nadeel aan. Gebruik je de zonnekap die erbij zit, dan zit deze regelmatig in de weg wanneer je de flitser gebruikt. Jammer dat de twee niet op elkaar zijn afgestemd.

Panorama’s en 3D

De NX20 beschikt over een panoramastand voor 2D en 3D panorama’s. Jij bepaalt hoe je de camera beweegt (links, rechts, omhoog of omlaag) en de camera past zich aan. Zo hoort het ;-). Kies je voor 3D panorama’s, dan krijg je van de camera een .mpo bestand. Deze is op 3D TV’s en de Nintendo 3DS af te spelen.

Filmen

Het is mogelijk om Full HD te filmen met de NX20. Daarbij kun je opnamen 20X versnellen of 25% vertragen voor slow-motion effecten. Ook fade-in en fade-out zijn aanwezig. Helaas heeft Samsung er alleen niet voor gekozen om een microfoonaansluiting op het toestel te zetten. Je neemt geluiden dus op in stereo, zonder ruisonderdrukking.

Samsung NX20 Bovenkant

Menustructuur

Het navigeren in de menu’s van de NX20 verloopt behoorlijk soepel. De vertalingen zijn goed, al is het soms even zoeken wat een ‘Samsung’-eigen term nou betekent. Het enige onhandige is de ‘helpgids’. Deze geeft uitleg over de functie waar je op dat moment op staat. Het nadeel is dat dit al na 3 seconden gebeurd. Ben je dus aan het lezen welke items er allemaal op je scherm staat, springt deze er veel te snel voor. Daarnaast is de uitleg vaak mager. Meteen even uitzetten dus ;-).

Conclusie

De NX20 die we afgelopen weken hebben getest kwam met een F3.5-5.6/18-55 kitlens. Bij elkaar een leuke set, maar als ik de adviesprijs erbij neem, dan is €1.099 voor mijn gevoel toch wat aan de hoge kant. Nee, het is een prima camera, maar voor deze set zou ik niet meer dan €899 uit willen geven. Al is het maar omdat ik het gemak van een touchscreen gewoon mis. Zeker wanneer ik gebruik maak van de Facebook app. Ook een microfoonaansluiting is echt een gemis voor iedereen die met de filmfunctie aan de slag wilt gaan. Oké, misschien is het tijd voor de NX30.

Samsung NX20 Voorkant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.