Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Binnenkort smartphones met Ubuntu Linux

Ubuntu is al jaren bekend als één van de meest gebruiksvriendelijke Linux distributies. Vandaag heeft het bedrijf erachter, Canonical, bekendgemaakt dat het besturingssysteem in 2014 ook op smartphones zal verschijnen.

Canonical heeft Ubuntu van een touch-screen interface voorzien zodat het goed op smartphones kan werken. Daarnaast wordt het net als bij Android (dat ook op Linux draait) mogelijk om zowel HTML5 als native apps te installeren. Canonical beloofd snel met een software development kit (SDK) te komen zodat Android ontwikkelaars hun apps om kunnen zetten.

Daarnaast zal het ook mogelijk zijn om de smartphone aan een scherm en toetsenbord te hangen. Op dat moment moet de smartphone sterk genoeg zijn om een complete desktopomgeving neer te zetten. Android doet dit ook al wel, maar Canonical heeft met Ubuntu natuurlijk al veel meer ervaring op dit gebied.

De minimale eisen voor een Ubuntu Smartphone zijn een 1Ghz CPU, 512Mb RAM en 4GB aan opslagruimte. De CPU mag een ARM of x86 model zijn. Tegen 2014 is het dus niet voor te stellen dat er toestellen zullen zijn die niet aan deze specs kunnen voldoen ;-).

Helaas heeft Ubuntu nog geen deals met fabrikanten van toestellen, maar het bedrijf hoopt wel dat die er snel komen. Daarnaast is het bedrijf ook geïnteresseerd in samenwerking met telco’s en het bedrijfsleven. Dat laatste omdat Ubuntu qua veiligheid veel te bieden heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.