Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: WinZip Pro 17

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Goede integratie met Windows
  • Ondersteuning voor Dropbox, SkyDrive en Google Drive
  • Ondersteuning voor delen via Facebook, Twitter en LinkedIn
  • Brede ondersteuning voor Gmail, Hotmail en Yahoo Mail

THE BAD

  • Je krijgt AVG crapware aangeboden tijdens de installatie
  • De functie Performance Scan is eigenlijk een promotionele actie

Wanneer je vroeger een ZIP bestandje wilde maken of uitpakken, moet je een shareware versie van WinZip downloaden. Tegenwoordig zit de mogelijkheid om met ZIP bestanden om te gaan standaard in Windows en Mac. Daarnaast zijn er legio andere mogelijkheden om de populaire bestanden te maken. Of WinZip met de zeventiende release nog steeds bestaansrecht heeft, vertel ik je vandaag.

Installatie

Wij installeerden WinZip vanaf het internet, met een licentiecode. De installatie verliep erg vlot, maar had één narigheidje. Je moet tijdens de installatie aangeven dat je NIET de AVG Secutiry Toolbar in je browsers geïnstalleerd wilt hebben. Of AVG Secure Search als vervanging voor je zoekmachine. Of de AVG website als startpagina. Zeker bij software die aangekocht is, moet het wat mij betreft niet zo zijn dat crapware wordt meegeleverd om nog een beetje extra te verdienen. Dat is jammer.

Context Menu’s

Één van de sterke eigenschappen, die WinZip al jaren heeft, is de integratie in de Windows Verkenner. Zelfs in Windows 8 blijft deze ondersteuning aanwezig. Met een simpele klik op de rechtermuistoets is het mogelijk om ZIP bestanden aan te maken en direct via e-mail te versturen.

Zip & E-mail

Je krijgt daarbij meteen een hoop functies voor je kiezen waaronder het aanpassen van de bestandsnaam, het zip type (je kunt gebruik maken van het nieuwere en betere ZIPX bestandsformaat), de mogelijkheden om encryptie toe te passen om je bestanden te beveiligen en om (bij fotowerk) de foto’s eerst nog even terug te schalen voor de verzending.

Voor gebruik van de e-mail functionaliteit snapt WinZip dat steeds meer gebruikers enkel nog webmail clients gebruiken. Gmail, Hotmail en Yahoo worden standaard ondersteund. Wens je een andere e-mail dienst te gebruiken, dien je de SMTP gegevens van jouw account in te voeren. Hierna is verzending vanuit WinZip mogelijk.

Omdat het niet altijd mogelijk is om hele grote bestanden per e-mail te verzenden, is het met WinZip 17 ook mogelijk om gebruik te maken van de eigen ZipSend service. Eventueel zelfs met certificering om verzending en ontvangst verder te beveiligen. Net als bij WeTransfer en Dropbox krijgt de ontvanger dan een downloadlink per e-mail. Helaas moet je wel eerst een account bij ZipSend aanmaken voor je deze functie echt kunt gebruiken. Helaas is het niet mogelijk om andere cloud storage diensten te gebruiken.

WinZip en Gmail

Ik heb WinZip 17 wat uitgebreider getest met Gmail en ben blij verrast met de diepe integratie. Het is namelijk mogelijk om alle aliassen die je in Gmail hebt ingesteld, ook in WinZip in te stellen. Ik heb bijvoorbeeld een Digishock.com en een Gadgetgear.nl adres die in dezelfde Gmail account uitkomen. Ik kan als beiden nu verzenden.

Encryptie

Kies je voor encryptie, mag je zelf een wachtwoord voor het bestand invoeren. Er zijn drie methoden voor de encryptie. Zip 2.0 en 128-bit of 256-bit encryptie. Die laatste is ontwikkeld door de overheid van de VS. AES is dan natuurlijk de aanrader.

Cloud Ondersteuning

Hoewel de cloud ondersteuning bij het verzenden van bestanden via e-mail tegenvalt, is de ondersteuning in de rest van WinZip wel heel goed geregeld. Vanuit het programma kun je WinZip linken met jouw Dropbox, SkyDrive en Google Drive diensten.

Wanneer je een ZIP bestand gaat maken, kun je bestanden rechtstreeks uit de cloud diensten naar jouw nieuwe zipfile downloaden. Andersom is het mogelijk om jouw ZIP direct naar de cloud diensten weg te schrijven.

Wil je Zip bestanden met je social network delen? Dat is ook geen probleem. Ook dezen zijn met WinZip te koppelen. WinZip bevat standaard ondersteuning voor Facebook, LinkedIn en Twitter.

Performance Scan

In WinZip 17 zit ook de Performance Scan optie. Dit moet je zien als een tool die kijkt of je overbodige bestanden op je systeem hebt en of het register van Windows misschien problemen heeft. Functies die terug te vinden zijn in tools als ccleaner. Wanneer je deze gebruikt, zal hij na het scannen aangeven dat je een extra stukje software aan moet kopen. Jammer!

Bestandsformaten

Bij WinZip draait het allang niet meer om de ZIP file alleen. WinZip werkt zonder moeite met TAR, GZIP, ZIPX, CAB, RAR, 7z, LHA/LZH, ARJ, LZH, BHZ, 7Zip, BZ2 en vele andere formaten. Daarnaast is het mogelijk om via de software zelf ook nog self-extracting bestanden te maken. Dit zijn bestanden die de gebruiker uit kan pakken zonder dat deze WinZip nodig heeft.

Conclusie

In deze review heb ik alleen naar de belangrijkste functies van WinZip 17 Pro gekeken. Hoewel je WinZip voornamelijk zult gebruiken voor het openen en maken van ZIP bestanden, heeft WinZip duidelijk veel meer in huis dan ik zelf had verwacht. Toch is het jammer dat WinZip Pro 17 mij toch nog probeert een extra Performance Scan te verkopen en een AVG Virusscanner naar binnen te duwen. Zeker teven de verkoopprijs van €49,95 is dat wat mij betreft niet heel aardig van ze. Laat ik dit buiten beschouwing, dan biedt WinZip 17 Pro een hoop toegevoegde waarde bovenop de standaard ZIP ondersteuning van Windows.

Beschikbaarheid

WinZip kost €29,95. WinZip Pro kost €49,95. Die laatste bevat ook uitgebreide back-up mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.