Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: WD My Net N900 Router

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Actief gekoelde router
  • Functioneert zeer snel
  • Mogelijkheden tot opzetten gastennetwerk
  • 7X Gigabit aansluitingen
  • 1 USB 3.0 aansluiting

THE BAD

  • De bijgeleverde software vertoont problemen onder Windows 8 waardoor je via de browser moet installeren
  • Chrome en Firefox kunnen niet met alle functies in de interface overweg

Van de serie routers die Western Digital dit jaar heeft geïntroduceerd, is de nieuwe My Net N900 één van de twee topmodellen. Een snelle dual-band (2.4Ghz en 5Ghz) router die ook nog eens 7 gigabit netwerkpoorten, een USB 2.0 en een USB 3.0 aansluiting heeft. Mogelijkheden genoeg dus.

Unboxing

In de doos van de My Net N900 router zit naast de router een klein garantiekaartje, een setup CD, een ethernet netwerkkabel en een netstroom adapter. Met andere woorden, alles wat je nodig hebt, is aanwezig.

Installatie

De router is relatief snel aan te sluiten, maar verlangt wel van je dat je even geduld hebt wanneer je hem aanzet. Op dat moment heeft hij bij ons 4 minuten nodig om helemaal op te starten. Daarna zijn er twee mogelijkheden om de router te installeren. Je verbindt een WiFi apparaat zoals een laptop/tablet en kiest voor de browser installatie of je gaat via een bedrade verbinding jouw laptop of desktop verbinden.

Wij kiezen voor de desktop installatie en laden de CD in onze Windows 8 machine. Wij geven aan dat we een nieuwe router willen installeren en de software gaat aan de slag om de verbinding te testen. Hierop volgt een melding van EasySetup waar ik niets mee kan. De installatie zit vast…

Het enige dat ik nu nog kan doen is de setup afbreken. Ik kies er voor om de setup opnieuw te starten en te kiezen voor de optie om alleen de software van WD op mijn Windows 8 systeem te zetten. Deze installeert drie handige tools. Het gaat om WD Print Share, WD Quick View en My Net View. Deze zal ik verderop even kort belichten.

Ik kies er nu voor om naar ip adres 192.168.1.1 te gaan. Daarbij moet ik wel opmerken dat Google Chrome problemen met de interface heeft en ook FireFox loopt niet heel lekker. Je zal dus internet explorer moeten gebruiken. Ik wordt begroet met een grote knop van de installatiewizard. Twee kliks verder, mag ik de gegevens van het WiFi netwerk in gaan vullen. Hierna ben ik min of meer klaar en kom ik op het My Net N900 dashboard uit. De 3 meldingen die ik rechtsboven in het scherm krijg wijzen me meteen de weg en vertellen dat ik nu moet doen.

Iedere keer als ik bij een melding op OK klik, brengt het dashboard me naar de pagina waarop ik instellingen moet aanpassen. Dat begint bij het aanpassen van het wachtwoord van de N900 en het stopt bij het instellen van het gastennetwerk.

Zodra dit allemaal op orde is, krijg ik een melding dat er een nieuwe firmware is. Ik hoef deze niet eerst naar mijn PC te downloaden. Ik kan hem gewoon door de N900 zelf laten downloaden en installeren. Lekker makkelijk :-).

FasTrack

De N900 van WD beschikt over FastTrack. Dit is Western Digital’s versie van QoS. in de praktijk zorgt dit ervoor dat de N900 prioriteit geeft aan bepaalde datastromen. Zo zorgt de router ervoor dat als ik aan het gamen ben, ik geen last heb van iemand die ergens een download naar binnen aan het trekken is. Tegelijk zorgt het ervoor dat iemand die achter de TV zit, moeiteloos HD streams kan kijken.

WPS

De N900 beschikt ook over WPS. Via deze knop is het makkelijk om apparaten met de My Net te koppelen. Naast dat je de WPS functie via de knop op de voorkant van de My Net N900 kunt activeren, is deze ook vanuit de webbased admin beschikbaar. Je hoeft dus niet naar je router toe te lopen ;-).

WD Print Share

ED Print Share is een app die het mogelijk maakt om printers die aan jouw PC zijn gekoppeld, te delen via het netwerk. Een ideale manier om die oude laserprinter nieuw leven in te blazen ;-).

WD Quick View

WD Quick View is een kleine tool die op je taskbar gaat zitten. Wanneer je er met je muis overheen gaat, geeft hij direct feedback over je WD My Net N900 router en de aangesloten USB drives. Hij geeft ook informatie over de temperatuur. Het is wellicht handig om te weten dat de WD N900 voorzien is van een ventilator om oververhitting te voorkomen. Dat houdt de prestaties van de router op pijl en vermindert het risico op uitvallen.

My Net View

My Net View is een diagnostische tool die het netwerk scant. Deze tool helpt in kaart te brengen welke apparaten allemaal gebruik maken van het My Net N900 netwerk dat je hebt opgebouwd. Het inventariseert alle apparaten en kijkt of virusscanners e.d. aanwezig zijn.

Conclusie

De WD My Net N900 is een router die zeer gemakkelijk te installeren is. Daarnaast is in de afgelopen dagen gebleken dat het een zeer snelle router is. Ook het delen van bestanden via de router gaat met het grootste gemak. De aanwezigheid van een USB 3.0 aansluiting zorgt er bovendien voor dat je gebruik kunt maken van de hoge snelheden die moderne harddrives te bieden hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.