Review: Vodafone SignaalPlus Plug & Play

Onlangs lanceerde Vodafone in Nederland haar SignaalPlus Plug & Play. In technische termen beter bekend als een Femtocel. Met andere woorden, een eigen GSM mast voor thuis. Ideaal wanneer je binnen slecht bereik hebt.

Unboxing

In de doos van de SignaalPlus Plug & Play vinden we een ethernet adapter, een korte handleiding en natuurlijk de femtocel zelf.

Design

De SignaalPlus Plug & Play is een uiterst vriendelijk apparaat voor andere apparaten. Het neemt één stopcontact in beslag, maar geeft er ook meteen één terug. Het neemt één ethernetaansluiting in beslag, maar geeft ook daar meteen één aansluiting terug. Zit je router of stekkerblok vol, maakt dus helemaal niet uit!

Bovenaan de body van de SignaalPlus Plug & Play vinden we een klein display. Van rechts, naar links zien we daar eerst de Power LED, een icoontje om aan te geven dat er een internetverbinding met het Vodafone netwerk is, een LED dat aangeeft dat de Femtocel actief is en tot slot een icoontje dat aangeeft of de SignaalPlus Plug & Play wordt gebruikt.

Installatie

Installatie van de SignaalPlus Plug & Play verloopt via het portaal van Vodafone. Je logt daar in op jouw My Vodafone account. In het menu klik je eerst op “Toestel en instellingen” gevolg door “SignaalPlus”. Je geeft hier aan dat je een nieuwe Femtocel wil registreren.

In het volgende scherm geef je de Femtocel een naam en voer je het serienummer in. De naamgeving zie je alleen in dit overzichtje terug en is dus alleen belangrijk wanneer jouw huis zo enorm groot is, dat je meerdere SignaalPlus kastjes wilt plaatsen.

In het laatste scherm mag je aangeven hoe je met de SignaalPlus om wilt gaan. Beperk je toegang tot je eigen nummers? Dan plaats je maximaal 10 nummers op een whitelist. Wil je al je bezoekers (en buren) die met Vodafone bellen een handje helpen, dan stel je dat in. Let wel, is de maximale capaciteit van 8 gebruikers bereikt, dan heeft hij geen plek meer voor jouw nummer. In drukke steden geen handige optie. Onze tip, zet hem ten alle tijden in Privé modus en hou gewoon die whitelist aan.

Na een paar uurtjes zie je de eerste lichtjes op je SignaalPlus oplichten en dan weet je dat hij werkt.

Logische Vraag

Wanneer je de SignaalPlus gebruikt, bellen en internetten Vodafone gebruikers via jouw internetverbinding. Er wordt dus twee keer voor het dataverkeer betaald. Natuurlijk vroegen wij Vodafone of er een korting op bijvoorbeeld de internet kosten zit. Gewoon omdat Vodafone daar eigenlijk niets aan hoeft te doen en jij zelf al je SignaalPlus moet kopen en daar ook nog eens het stroomverbruik bij moet betalen:

“Een femtocel heeft een breedbandverbinding nodig om een verbinding te maken met het Vodafone netwerk. Het mobiele verkeer wordt vervolgens via deze breedbandverbinding over het Vodafone netwerk afgehandeld. Hierbij zullen de kosten uit het abonnement betaald worden.” Aldus een woordvoerder van Vodafone.

Met andere woorden, koop hem niet als je op één of andere manier verwacht dat bijvoorbeeld het internetgebruik goedkoper wordt. De SignaalPlus is enkel en alleen interessant om dekkingsproblemen te verhelpen.

Conclusie

De SignaalPlus van Vodafone is een zeer handige optie om het mobiele bereik binnenshuis sterk te verbeteren. Het compacte ontwerp dat het ook nog eens overbodig maakt om een stopcontact en een ethernet aansluiting op te offeren is gewoonweg geniaal. Het zou alleen tof geweest zijn als Vodafone ook iets terug zou doen voor het feit dat ze deels op jouw kosten, op jouw infrastructuur gaan leunen. Dat kost ze dan toch een puntje.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Duidelijk display
  • Zeer handig ontwerp

THE BAD

  • Je helpt Vodafone een betere service te leveren, maar je krijgt er niets voor terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.