Logo GadgetGear.nl
Picture of Roger Bruggemann
Roger Bruggemann

Review: Tivizen Nano DVB-T van iCube

Roger Bruggemann beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi scherp en helder beeld
  • Eenvoudig te installeren
  • Overal te gebruiken

THE BAD

  • DVB-T in Nederland onderontwikkeld
  • (zenderaanbod is beperkt)
  • Fragiele antenne
  • Relatief korte batterijduur

Stel je voor, je zit in de trein en wil nog even het laatste nieuws zien. Je databundel heb je echter al verbruikt en er is geen wifi ontvangst. Dat is het moment om je Tivizen aan te zetten en rustig te genieten van digitale TV.

Unboxing

In de doos zit de tivizen, een USB oplaadkabel en een handleiding. De handleiding is zeer summier dus het is aan te raden online de uitgebreide handleiding te downloaden.

Design

Het design vind ik in een woord prachtig. Het kastje is iets groter dan een bankpas. Het is afgewerkt in hoogglans zwart. Aan de bovenzijde zit de antenne. Deze is eenvoudig uit te schuiven en te richten. Wel voelt de antenne enigszins fragiel aan. Het oplaadpunt voor USB zit netjes verborgen achter een afdekklepje. Aan de rechterzijde zit de power-knop en een kleine opening voor een reset.

De tivizen van iCube heb ik getest op een iPad. De tivizen creëert een eigen netwerk. Verbinding maken is eenvoudig. Kies simpelweg het netwerk dat wordt uitgezonden door de tivizen. Wanneer je een ipad gebruikt zal het icoon voor netwerken blijven draaien. Hier door lijkt het alsof er geen verbinding tot stand komt. Dit is een bekende softwarefout. Download vervolgens de app van de app store. Ook hier opletten dat je de juiste versie download, want niet elke versie werkt. Eenmaal verbonden en de app gestart, krijg je meteen de vraag om aan te geven in welk land je TV kijkt. Na een minuut of twee zoeken, zijn alle 12 zenders gevonden (free to air zenders). Dit zijn in de regio Gelderland 4 TV zenders (Nederland 1-3 en TV Gelderland). Daarnaast nog een aantal radio zenders. Helaas is DVB-T in Nederland dus nog onderontwikkeld. Het beeld is prachtig en zonder schokken. Kwaliteit is wat je mag verwachten van een DVB-T tuner.

Specs

De tivizen is een lichtgewicht (70 gram) DVB-T tuner (WxHxD =52 x 92 x 12 mm) die werkt via VHF en UHF band. Het bevat een 15 cm lange antenne welke in alle richtingen is te plaatsen. Opladen van de 3.7 volt verwisselbare lithium ion batterij gaat via een USB mini B type poort en kost ongeveer 180 minuten. Vervolgens kun je ongeveer 3.5 uur genieten van TV op je mobiele device. In de uit-stand verbruikt de tivizen nog steeds stroom dus uiteindelijk zit je met een lege batterij. Volgens de handleiding en de website is de tivizen compatible met zowel Apple als Android telefoons en tablets.

Gebruiksgemak

Na het uitpakken en aansluiten was de tivizen in 3 uur inderdaad opgeladen. Het aan- en uitzetten is eenvoudig via de knop aan de zijkant. Op de voorzijde zijn 3 indicator ledjes te zien. Een led voor het WIFI signaal, een led voor batterij status en een led voor ontvangst van de tuner. Door wisseling van kleur en knipperen kan de led de status van de drie elementen afgeven. De detail informatie is ook via de app inzichtelijk. Eenmaal in gebruik is de bediening ook erg gemakkelijk. Aansturing is via een menu onder in het scherm. Met een simpele druk in het TV beeld, switch je naar full-screen modus. Het switchen van zenders is kinderlijk eenvoudig. Je kunt de zenders verder in je eigen volgorde vaststellen. Per zender is een programmagids beschikbaar. Een andere leuke feature is de mogelijkheid om TV op te nemen. Met een druk op de record knop neem je het TV signaal op wat je later weer terug kunt kijken.

Conclusie

De tivizen van iCube is een fantastisch mooi vormgegeven apparaat. De kwaliteit van het signaal is goed. De keerzijde is het beperkte aanbod van zenders in Nederland wat breed gebruik in de weg staat. Maar dit apparaat is gelukkig ook in het buitenland goed te gebruiken. Hier is het aanbod van zenders veelal groter. Het is zeer handig in gebruik op plekken waar er geen toegang is tot wifi of wanneer je het maximum Mb van je databundel hebt verbruikt en heeft daarmee een toegevoegde waarde. Leuk weetje: De tivizen van Icube is trouwens ook te vinden onder de merknaam hauppage.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.