Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Kruidvat Fotoservice Fotoboek XS met 2.5 sterren.

The Good
  • Goedkoop
The Bad
  • Slechte afdrukkwaliteit
  • Matig vouwwerk


Het stikt van de fotoservices en ik heb er al veel mogen testen. Meestal gaat het dan om de duurste opties die worden aangeboden. Als experimentje kozen we er vandaag voor om bij de Kruidvat het Fotoboek XS aan te schaffen. Gewoon omdat we een bon kregen om deze (tegen verwerkingskosten) uit te proberen. Kruidvat noemt het zelf “Een handig mini fotoboekje met schriftomslag”. Kruidvat belooft ook: “Altijd uitstekende kwaliteit voor een Kruidvat prijs.” Gaan ze dat waarmaken?

Omschrijving

Het Fotoboek XS van de kruidvat belooft een boekje te zijn met een schriftomslag. Daarbij moet ik meteen denken aan de schriften die ik vroeger op de basisschool had. Met andere woorden, een wat dikkere omslag en een nietje erdoor. Toch verwacht ik iets meer. Een gelijmd ruggetje ofzo. Kruidvat belooft immers uitstekende kwaliteit, dus dat suggereert een kwalitatief goed schriftje.

Na even gestoeid te hebben met de software van Kruidvat, is ons boekje klaar voor de drukker. We bestellen er meteen twee omdat het om babyfoto’s gaat en we deze graag weg willen geven.

Resultaat

Na vier werkdagen liggen onze boekjes inderdaad in de winkel. Tijd om ze op te halen.

Op het moment dat we de envelop openen, komt dat gevoel over ons heen. Dat “het kan niet waar zijn” gevoel. Van een echt ‘Schriftomslag’-gevoel is geen spraken. De boel is wel bij elkaar geniet, maar het papier van de omslag wijkt kwalitatief niet af van de rest van het papier dat is gebruikt. Procesmatig voelt het dan ook aan alsof er één groot vel is bedrukt, deze een X-aantal keer is dubbelgevouwen, geniet en bijgesneden.

Daarbij valt het ook op dat beide boekjes afwijken in vouw en snede. Bij de ene loopt de foto op de achterkant over op de rug, en bij de andere is de rug gewoon wit. Nouja, die witte is gewoon vies op de rug.

Wat ook opvalt is dat de inkt bij het vouwen kennelijk al loslaat. Je ziet kleine witte ‘haarscheurtjes’ in de druk.

Kijk ik naar de kwaliteit van de druk in het algemeen, is dit zeer bedroevend. Het gros van de foto’s is erg korrelig. De foto’s die we hebben gebruikt zijn allemaal zonder flits geschoten. Dus enige ruis had ik wel verwacht omdat dit ook in het originele zichtbaar is. Onderstaande foto was echter veel beter van kwaliteit. Je ziet dat de afdruk de kwaliteit flink heeft afgebroken. De techniek van drukken lijkt dan ook vergelijkbaar met dat van veel reclamedrukwerk.

Opvallend is ook het logo, dat de Kruidvat groot op de achterzijde van het Fotoboek XS heeft geprint. In plaats van mooi, egaal rood, zie ik verschijnselen van JPEG compressie waardoor ook het logo er gewoon niet fatsoenlijk uitziet.

Reactie van Kruidvat

We hebben natuurlijk contact gezocht met de fotoservice van het Kruidvat. Deze reageerde als volgt: “Dit valt niet onder de fotoboekjes. Dit is een andere kwaliteit. Het is een goedkoper product waar de klant zelf voor kiest. Het is geen fotoboek, maar een fotoschriftje. Dit staat ook zo op de site vermeld”. Toen we opmerkten dat het product op de site een “Fotoboek XS” heet, werd aangegeven dat dit niet klopt.

Natuurlijk zocht ik ook nog even contact met Kruidvat zelf. Deze gaf aan dat het antwoord van de fotoservice niet klopt en dat het wel degelijk verkocht moet worden als fotoboek. “Hoewel wij jouw ervaring betreuren, herkennen wij deze echter niet in de beoordeling van onze klanten. Het fotoboek XS wordt door onze klanten gewaardeerd met een ruim voldoende, namelijk een 7,2.”

Kruidvat klanten krijgen na de bestelling een link om de kwaliteit te beoordelen. Klanten beoordelen dan op de aspecten kwaliteit van de kaft, binding, afdrukkwaliteit van de foto, gebruiksvriendelijkheid van de software, aantal mogelijkheden in software, prijs-kwaliteit en een algemene beoordeling.

Conclusie

Ik heb weleens eerder fotoboeken van het Kruidvat in handen gehad. Het gaing dan om de duurdere versies. Hoewel ik ze niet naast elkaar kan leggen, was die kwaliteit altijd best goed.

De kwaliteit van het Fotoboek XS van het Kruidvat is echter Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. Natuurlijk kost het geen drol, dus mag je niet teveel verwachten, maar misschien moet je jezelf afvragen of je met jouw thuisprinter niet een beter resultaat bereiken kan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.