Schotland, het land van Haggis, Whiskey, doedelzakken, Log Ness, kastelen, de Highland games en nu ook het decor van het verhaal van Disney Pixar’s nieuwste kaskraker Brave. Deze week verscheen deze film eindelijk op Blu-Ray.

Het Verhaal

Brave vertelt het verhaal van de Schotse prinses Merida. Merida is de dochter van koning Fergus en koningin Elinor. Daarnaast heeft de jonge prinses drie kleine broertjes. Geheel in lijn met de traditie, is het tijd geworden voor Merida om uitgehuwelijkt te worden. Toch denkt deze tomboy daar heel anders over.

De roodharige prinses zet alles op het spel om haar noodlot te veranderen. Ze gaat tot uiterste en dat… dat pakt net iets anders uit dan ze verwacht. Al snel is het Merida die het lot van haar moeder in haar hand heeft.

Een Disneyfilm met een vrouw in de hoofdrol loopt natuurlijk al snel het risico tot zoetsappig verhaal te worden bestempeld. Denk daarbij aan De Kleine Zeemeermin en Belle en het Beest. Deze vooroordelen schuif je al snel opzij terwijl je kennis maakt met Merida. Deze prinses met jongensachtige trekjes zal ook de mannelijke kijker enorm vermaken.

Tot slot wil ik het nog even over de graphics van Brave hebben. Wat is deze film namelijk mooi geworden! Zeker in 3D. Wanneer de film start, vlieg je over bossen waar iedere boom duidelijk eigen blaadjes heeft. En dan hebben we het nog niet over de haren van Merinda gehad. Het detail en de bewegingen zijn echt fenomenaal.

De Achterliggende Gedachte

Hoewel Brave een zeer vermakelijke film is geworden, die perfect in de Disney catalogus past, is het ook een film met een sterke boodschap. Disney legt de vinger op de pijnlijke plek voor wat betreft het uithuwelijken van meisjes. Iets dat in Nederland gelukkig steeds minder voorkomt, maar in andere delen van de wereld nog steeds traditie is. Het is interessant dat Disney op deze manier kinderen met het onderwerp van keuzevrijheid informeert.

Extra’s

Wij ontvingen van Disney de 3-disc combo-pack. De eerste schijf bevat de hele film Brave in 3D. Daarnaast is ook het Pixar bonusfilmpje van La Luna in 3D te bekijken.

De tweede Blu_Ray bevat de hele film en La Luna in 2D. Hij bevat ook een filmpje over de legende van Mordu, één van de slechte karakters uit de film. Ook de verwijderde scenes zijn op de schijf aanwezig en natuurlijk kun je de film met audiocommentaar bekijken.

De derde disc is echt afgeladen met extra’s. Zo kunnen we een alternatieve beginscene van de film bekijken. Daarnaast zie je andere scenes die het niet hebben gehaald en krijg je veel achtergrondinformatie over het gebruik van de Schotse taal. Die wijkt namelijk iets af van het reguliere Engels. Je leert zelfs iets over het Doric accent in Schotland. Leerzaam dus :-).

Het enige dat jammer is, is dat de tweede en derde disc geen markeringen hebben. Je weet dus niet welke disc de extra’s bevat en welke de hoofdfilm.

Conclusie

Natuurlijk is Brave weer een film waarbij Disney op subtiele wijze de spanning op weet te bouwen terwijl je van te voren weet dat alles toch weer goed komt. Natuurlijk zit hij weer boordevol humor voor alle leeftijden. En natuurlijk is ook Brave weer één van die films die je als Disney fan gewoon in de kast moet hebben staan. Ik voel weer een klassiekertje aankomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.