Waarschuwing: WhatsApp Surprise Scam

Gister was het bij mij zo ver. Ik lag rustig op de bank film te kijken en ineens ontving ik een WhatsApp bericht. Een Engels bericht van een Duits nummer. Het bericht luidde: “Hello, You won a Surprise Gift from us since its 5th anniversary of WhatsApp.” Met een URL naar een site genaamd WhatsApp.im met mijn telefoonnummer erin…

Niet veel later krijg ik een tweede bericht, van een ander Duits nummer. “Its last 10 minutes to claim your prize. You’ll lose chance after 10 minutes” met het verzoek om wederom mijn telefoonnummer te bevestigen. Nog tien minuten, dan moet ik opschieten ;-).

Nieuwsgierig als ik ben, pakte ik mijn laptop en veranderde ik de URL zo dat ik een niet bestaand nummer zou bevestigen. Het nummer 316666666. Wat bleek, ik kwam op een prijsvraag terecht. Een prijsvraag waarbij ik mijn nummer nogmaals moest bevestigen. Onderaan de pagina is te lezen dat ik een SMS abonnement krijg dat €12 per week gaat kosten.

Naast het gebruik van de URL WhatsApp.im, blijkt (na een beetje zoeken op internet) dat de scammers ook gebruik maken van de domeinen WhatsAapp.net en ti1.in. Daarnaast worden random telefoonnummers gebruikt. Ik kreeg je uit Duitsland, maar ook andere netnummers zijn bekend. Blokkeren heeft dus geen zin.

Het bedrijf dat erachter zit is mobbi.tv. Kennelijk kennen ze de Nederlandse markt, want ze hebben een link naar de SMS gedragscode en een supportlijn die op werkdagen van 10:00 tot 13:00 bereikbaar is. Hoewel de hosting in Nederland zit, is het bedrijf zelf geregistreerd in Nieuw Zeeland. Gezien de enige ondersteunde talen van de Mobbi.tv website Nederlands en Engels zijn, ga ik er vanuit dat het een stelletje Hollanders betreft die met duistere zaakjes bezig zijn.

Afmelden

Ben je er al ingetrapt? Dit is de informatie die ze zelf geven om van dit schandalige abonnement af te komen: SMS STOP naar het nummer waar je door wordt lastig gevallen of bel dus tussen 10:00 en 13:00 naar 0800-0231170. Alternatief is een e-mail richten aan supportnl@mobbi.tv. Wij adviseren om ook even te klagen bij jouw mobiele provider, en bij de Opta. Uiteindelijk betreft het immers ook SPAM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One comment on “Waarschuwing: WhatsApp Surprise Scam”

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram