Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: UE Smart Radio

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Handige bediening via een app
  • Goed geluid voor een kleine speaker
  • Werkt zeer goed met internet streams

THE BAD

  • Logitech verkiest ala Apple een eigen standaard boven DLNA waardoor je niks aan je NAS hebt.

De Ultimate Ears Lijn van Logitech kennen we al jaren van de hoofdtelefoons. Met name op het gebied van in-ear modellen weet het bedrijf al jaren hoog te scoren. Met de introductie van de Smart Radio gaat Logitech slaat Logitech ineens een andere richting in met het UE label. Zou deze Smart Radio UE-waardig zijn?

Unboxing

Wanneer we de doos van de UE openen, vinden we een paar boekjes, een netstroom lader, AUX snoertje en natuurlijk de Smart Radio zelf. De Smart Radio is geheel in plastic gehuld. Zelfs de stofpak op de speaker ontkomt niet aan beschermende folie. Tijd om te trekken dus.

Installatie

Tijdens het folietrekken, trekken we ook een stukje plastic weg dat ervoor zorgt dat de batterijen geen contact maken. De UE Smart Radio schiet aan en na ongeveer een minuut vraagt hij mij naar de gegevens van het WiFi netwerk.

Ik selecteer het netwerk en vul het wachtwoord in. Hierna zoekt de Smart Radio eerst naar een update. Zodra het updaten klaar is, vraagt hij in welk land we zitten. Hierna is de smart radio gevuld met alle internetzenders die van toepassing zijn. Deze haalt hij namelijk via TuneIn naar binnen. Tijd om hem op te laden.

Ondertussen surf ik naar uesmartradio.com. Een portaal waar je een account aan kunt maken om je Smart Radio te personaliseren.

Bediening

Bediening van de UE Smart Radio kan via de grote knoppen op het apparaat. Naast het scherm zitten aan beide kanten drie sneltoetsen. Deze zijn op radio kanalen in te stellen, maar ook op tracks die je op een computer in je netwerk hebt staan.

Links onder het scherm zitten algemene navigatieknoppen. De grote ronde knop in het midden gebruik je om door menu items te bladeren en selecties te maken. De knoppen rechts zijn om de Smart Radio op track niveau te bedienen.

De kleine draaiknop is voor het volume. Dit pas je aan door naar links of naar rechts te draaien. Door er op te drukken mute je de muziek. Handig omdat live radio niet te pauzeren is.

UE Music Library (PC/Mac)

Na het aanmaken van mijn account download ik de UE Music Library applicatie voor mijn PC. Hij is er ook voor de Mac, maar die heb ik niet. De software installeert een speciale server op mijn PC waarmee ik muziek naar de Smart Radio kan streamen. Zeg maar DLNA, in een sausje van Logitech. Ik heb een aantal testbestanden op mijn PC gezet, en dat werkt prima.

UE Smart Radio Controller (iOS/Android)

Ondertussen installeer ik ook even de UE Smart Radio Controller op mijn smartphone. Hier kan ik op inloggen met de account die ik net op de site heb gemaakt. Met de app kan ik meer dan met de site en, hoewel de knoppen van het Android systeem niet heel goed worden ondersteund (de back-knop werkt als exit en menu doet helemaal niks), het werkt lekker vlot. Het is al snel handiger om de Smart Radio met de app te bedienen dan met de knoppen op de radio.

Muziekbronnen

Hoewel het leuk is dat ik vanaf mijn PC muziek kan streamen, beschik ik over een server waar ik al mijn muziek op heb staan. Het is een simpele NAS, maar wel met DLNA en iTunes server. Een Logitech server wordt niet aangeboden. Jammer, want met mijn Smart Radio kan ik dus niks doen met die duizenden nummers die ik op mijn NAS heb staan. Ik heb ook geen zin om de gehele muziekcollectie naar mijn PC te verplaatsen en op meerdere plaatsen bij te houden. Lastig :-(.

Goed, muziek van mijn NAS luisteren gaat het dus niet worden. Gelukkig heeft de UE Smart Radio ondersteuning voor alle populaire muziekstreaming diensten. Ik heb een abonnement op Music Unlimited. Helaas. In de lijst van Spotify tot Deezer tot Digital Imported, ontbreekt de service van Sony. Ook dat gaat het dus niet worden.

Ik ben weer terug bij TuneIn. Internetradio, en dat werkt perfect. Als ik zenders als 538 of 3FM opzet, wordt album-art met de tracks meegestuurd. Ik zie dus wat speelt. Daarnaast is het mogelijk om extra informatie over de huidige track op te vragen via het scherm op de Smart Radio. Dit doe je door op de grote ronde knop te drukken.

Geluidskwaliteit

UE staat voor geluidskwaliteit, maar hoe zit het met de Smart Radio. Die moet je even in perspectief plaatsen. Beeld je in dat het een radio is die op je nachtkastje staat, of in je keuken. Misschien zelfs in de schuur. Dan mogen we stellen dat het geluid uit de mono speaker fenomenaal goed is. Het is loepzuiver en het volume is aangenaam. Voor in de huiskamer zijn echter betere systemen te bedenken.

Conclusie

De UE Smart Radio is een slimme radio, maar niet een radio die slim genoeg is om aan de standaarden te voldoen. Dat Apple een populaire standaard als DLNA aan haar laars lapt, kan het bedrijf veroorloven. Logitech kan dit wat mij betreft niet. Logitech had er goed aan gedaan om ervoor te zorgen dat deze internet radio ook echt bestanden van een lokale fileserver kan plukken. Ik heb namelijk echt geen zin om een PC aan te zetten om op een kleine radio naar de muziek op die PC te luisteren. De Smart Radio is dus een hele leuke radio voor streams vanaf het internet, maar daar blijft het helaas bij.

5 reacties

  1. Beste Arjan,
    Ik heb sinds 2 weken een UE Logitech smart radio. Sinds eergisteren echter kan ik mijn favoriet station niet meer ontvangen wegens “stream error” en “internal serve error”. Ook als ik op mijn PC probeer via de site van TuneIn zelfde probleem, maar rechtsreeks op de site van de betreffende zender ontvang ik wel. Ik neem aan dat het probleem dan bij TuneIn ligt? Heb al een email naar TuneIn gestuurd maar geen antwoord. Kan U mij helpen? Bedankt!

    1. Helaas is dit product al weer terug bij Logitech, dus ik kan je hier niet mee helpen. Ik verwacht dat het probleem bij de TuneIn verbinding ligt of de TuneIn app op de radio zelf. In dat geval is het handiger om even contact te zoeken met Logitech.

  2. Ben ook erg blij met deze iradio, alleen (en dat heb ik al ondervonden) is dat als de sevrer van logitech eruit ligt kan je geen kant meer op, je bent er dus afhankerlijk van, de radiozenders lopen via hun server, of ze trekken de stekker eruit en dan zit je met je radio
    ook vind ik het helaas wel jammer dat je niet je eigen muziek ook kan streamen zonder je pc aan te moeten hebben, ook dat loopt dan weer via de server van logitech.

    flna is toch iets wat ze in de firmware kunnen zetten?
    simpel en dan in je radio je server adress aangeven en dan spelen maar.

  3. vraag, ik zie wel de nummers op de smart radio display maar kan ze niet afluisteren wat doe ik fout, verder zeer tevreden zeker met de app

  4. Ik kan niet inloggen op http://www.uesmartradio.com
    dit is al 5 dagen zo. (d.d. 21-07-2023)
    Graag een oplossing zodat ik mijn smart radio weer kan gebruiken.

    Klacht: als, het inloggen, niet meer kan dan gooi ik alles van Logitech weg en koop NOOIT meer iets van Logitech.
    Groeten van, Piet Luijten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.