Logo GadgetGear.nl
Picture of Giuliano Meraldi
Giuliano Meraldi

Review: Tony Hawk’s Pro Skater HD (PC, ook verkrijgbaar voor XBOX360/PS3)

Giuliano Meraldi beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Enigszins nostalgisch
  • Grafisch prima opgepoetst
  • Tja… ‘t is Tony Hawk

THE BAD

  • Ongeïnspireerde presentatie
  • Weinig game modes
  • Weinig levels
  • Karige soundtrack
  • Geen extra’s t.o.v. origineel
  • Incomplete PC overzetting

Na vele succesvolle HD remakes (zoals Metal Gear Solid HD) mag ook nu Tony Hawk aan de bak in Tony Hawk’s Pro Skater HD. Deze versie betreft een HD remake van de eerste twee delen gebundeld in één game. Een geval van pure nostalgie of geldklopperij?

Terwijl mijn moeder bezig was met koken, zat ik als jonge gamer al uren mijn tijd te verslinden met een nieuwe Tony Hawk game. Tijdens de zoveelste poging om die ene videotape hoog in de lucht te grijpen roept mijn moeder, dat het avondeten klaarstaat. ‘Ik kom er zo aan, mam…’ antwoorde ik haastig, terwijl ik met mijn skater vol de grond raak. Ach, nog even snel een paar pogingen wagen. Minuten later klinkt mijn moeder op de achtergrond steeds geïrriteerder en probeert mij met verheffende stem achter de Playstation vandaan te ‘praten’. Misschien toch wel verstandig om even te pauzeren, voordat de stront de ventilator raakt.

Déjà vu

De meeste toenmalige jonge gamers zullen zich vast goed kunnen herkennen in bovenstaande situatie. Het is dan ook geen verassing dat deze HD remake je weer in zo’n soortgelijke situatie terecht laat komen. Zo heeft de optie ‘Retry’ na een skateboard sessie meerdere malen zijn tol geëist toen ik probeerde vijf schoolbellen kapot te grinden. Voor je het weet ben je alweer een paar sessies verder.

Stoomwals

Het zijn dan onder andere deze ‘trial & error’ momenten, die mij de Tony Hawk herinneringen van vroeger weer liet herbeleven. Helaas heeft de stoomwals zijn intrede gedaan, want buitenom het basisgegeven van Tony Hawk voelt de ervaring zeer plat aan. Zo zijn de menu’s erg ongeïnspireerd en lijken er veel onderdelen verdwenen te zijn ten opzichte van de originele twee delen. Neem nu de soundtrack als voorbeeld: De muzieknummers die afspelen tijdens de sessies zullen velen bekend voorkomen, maar zijn op één hand te tellen. Ik kan me in het origineel een afspeellijst herinneren (genaamd mix tapes) met veel meer muzieknummers. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het gebrek aan levels en gamemodes. Er is een Single-Player modus, welke weer onderverdeeld is in verschillende modi (denk aan Carreer, Free Play, etc.) aangevuld met maar zeven levels! En dan heb je het wel zo’n beetje gehad.

Stucadoorsbedrijf

Deze remake geeft je meer de indruk dat de makers de rol van een stucadoorsbedrijf hebben aangenomen: Pak een paar geselecteerde levels uit de eerste twee delen, voorzie deze van een nieuwe laag en voeg even snel een menu toe, zodat het officieel uitgebracht mag worden. Wat overblijft is een grafisch prima opgepoetste Tony Hawk, maar dan zonder de leuke smoel van bijvoorbeeld het tweede deel. Dat de PC versie een slordige overzetting is vanaf de consoles, helpt daar ook niet bij. Zo zijn de resolutie en grafische instellingen niet aan te passen en laat de game ten alle tijden toetsenbord controls zien, ondanks dat ik een Xbox 360 Controller had aangesloten. De PC versie kent standaard een resolutie van 1280×720 en dat resulteert in een onscherpe weergave voor hedendaagse PC monitoren. Gelukkig bood een bezoekje aan het configuratiebestand van de game alsnog een oplossing om de resolutie handmatig aan te passen. Niet erg gebruiksvriendelijk dus! Consolegamers hebben hier uiteraard geen last van.

Conclusie

Is deze Tony Hawk’s Pro Skater HD dan een overbodige remake gebleken? Dat ligt eraan. Verwacht je niets anders dan een aantal Tony Hawk levels opnieuw te spelen, maar dan in HD? Dan kun je, jezelf met deze HD remake wellicht nog vermaken. Fans die een regelrechte remake van deel één en twee verwachten met eventueel een paar toegevoegde extra’s, zullen zwaar teleurgesteld zijn. Ook is de overzetting naar de PC matig en legt deze remake duidelijk haar focus op consoles.

Cijfer 6/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.