Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Hoe Neutraal is de EditieNL Senseo Sarista Test?

Ik zie weleens tests voorbijkomen waarbij ik me afvraag waar de grote media mee bezig zijn. Soms kriebelt het, maar dan denk ik ach… mijn reviews zullen ook lang niet allemaal perfect zijn. Gister tijdens Editie NL ging het voor mij toch echt net een stapje te ver. De tests van Editie NL zijn wel vaker twijfelachtig te noemen, maar toch was ik benieuwd naar wat ze over de Senseo Sarista te melden hadden. Helaas… het testpanel stelde mij zwaar teleur…

De uitzending begon nog leuk met wat getallen. 60% van de Nederlanders blijkt immers van een Senseo te zijn voorzien en 26 miljoen apparaten hebben de fabriek verlaten. Nu ken ik gezinnen die inmiddels de derde of vierde machine hebben staan, maar het wereldwijde succes van Philips en Douwe Egberts lijkt duidelijk.

Bij het voorstellen van het testpanel werd ik al een tikkeltje zenuwachtig. Ik stel U voor:

Saskia Ter Welle. Deze tester van de Sarista is auteur van het boek Nononsens Espresso. Ze verdient haar geld dus met het schrijven van een boek over hoe je thuis een goede espresso of cappuccino schenkt. Een machine die dat met één druk op de knop kan, zou daarvoor natuurlijk een grote uitdaging zijn. Ik geef toe, de Sarista is gewoon een machine die standaard bonenkoffie schenkt en geen espresso of cappuccino. Daarmee is ze voor mijn gevoel de meest neutrale persoon in deze test.

Joep van Moll. Deze tester werkt voor Casa Barista in Den Haag. Een winkelketen die geld verdient aan de verkoop van dure koffie en Espresso apparaten. De Senseo Sarista zou een directe concurrent kunnen vormen gezien deze overal verkrijgbaar zal zijn, voor ene relatief lage prijs.

Ten slotte presenteert Editie NL Joost Leopold, eigenaar van Koffieschool.nl. Hij verdient geld aan koffietrainingen en zet zich in voor de verbetering van de smaak van de koffie thuis en in de horeca. Wederom een bedrijf dat niet gebaad is bij een massaproduct dat een goede of zelfs degelijke bak koffie neerzet.

Ze beginnen zeer positief. Stellen goede vragen, maar bevestigen dat het technisch goed in elkaar zit. Het waterbakje wordt met extreme onvoorzichtigheid in het apparaat geplaatst. Bijna clownesk. Bij het trillen van de glazen hebben ze wat mij betreft een sterk punt. Dat is inderdaad irritant. Evenals een klein lekbakje, al is dat ook afhankelijk van de hoeveelheid vocht die de machine erin moet laten lopen. Daar horen we niets over terug.

Over de smaak is met name Joost niet te spreken. Hij valt aan met termen als metaalroest en verbrandde tosti. Saskia is nog netjes en noemt het vlak en teleurstellend. Joep geeft nog even een trap na door te melden dat het geen verbetering is op de al slechte Senseo.

Wat we voor mijn gevoel hier zien, is dat een massamedium drie personen te tijd geeft om een mogelijke bedreiging voor de eigen portemonnee volledig af te branden. Ik had liever een panel van huisvrouwen en kantoormedewerkers gezien. Dan pas had Editie NL een eerlijk beeld over de nieuwe Sarista neer kunnen zetten. Jammer!

Overigens heb ik zelf ook al eens uit de Sarista mogen drinken, maar te weinig om echt een mening te vormen. Binnenkort staat hij ook hier op de redactie en dan zullen wij er onze mening over geven. Een mening zonder belang bij het succes of falen van deze machine.

Wil je de test zelf terugkijken? Check dan de site van Editie NL.

10 reacties

  1. Ik vertrouw die testjes van EditieNL al jaren niet meer. Die tests zijn net zo beroevend als altijd ;-).

  2. Ik heb die test ook gezien en kan me er totaal niet in vinden. Ik heb dit apparaat inmiddels ook een paar keer mogen testen en vind dat er heerlijke koffie uit komt.

    Op de website die ik heb bijgevoegd (http://www.senseosarisatkopen.nl/ervaringen/) staan nog meer ervaringen van ons ‘testpanel’.
    Tot nu toe is iedereen erg te spreken over het apparaat, en een aantal hebben zelfs ook al aangegeven de sarista te willen kopen.

  3. Ik test nu de sarista en moet zeggen dat de koffie beter is dan de reguliere senseo. Je ruikt, proeft, en hoort duidelijk dat je een verse koffie zet van bonen. Het lekbakje is wat klein en moet dus na een koffie of 8 geleegd worden, door het drijvertje zie je wanneer. Hij maalt per kopje en doe er maximaal 6 achter elkaar voor de kan. En bij het aandoen loopt er wat vocht uit door het doorspoelen. Voor koffieliefhebbers van verse koffie een mooi stevig encompact apparaat.

  4. Dan zou ik op dat prijspunt toch kiezen voor een andere, “echte volautomaat”. Een apparaat waarbij je de keuze hebt, welke bonen je gebruikt. En wat je voor deze bonen betaald. Vormgeving had naar mijn smaak beter gekund, net zoals het materiaalgebruik. Ik ben benieuwd naar hoe jullie hierover denken.

  5. Koffie kenners weten wel beter! Alles wat met Senseo te maken heeft is rommel. Druk is te laag (die heb je nu eenmaal nodig om fatsoenlijke koffie te zetten als je geen langzaam doorloop systeem via de oude vertrouwde koffiefilters hebt.

    Waar Senseo al jaren op teert is het gemak en vooral de prijs. Veel mensen drinken nu eenmaal iets wat op koffie zou moeten lijken omdat het goedkoop is en het snel klaar moet zijn.

    Nespresso ziet men dan als veel te duur en Dolche Gusto blijft een beetje zweven.

    Senso is op zijn retour aangezien steeds meer mensen toch naar de betere alternatieven over stappen. Nu proberen ze het op deze manier…

    Een weer duurder apparaat wat eigenlijk niets anders doet dan bonen maken en niet de mogelijkheid geven de aroma’s de kans te geven in het hete water te komen : )
    Resultaat: Waterige substantie die nog wel een beetje naar koffie smaakt.

    Of de test van Editie NL objectief is betwijfel ik ook maar echte koffie liefhebbers die enthousiast worden en een warm gevoel krijgen ga je niet vinden!

  6. ik heb een nieuw apparaat gekocht een phillips saristo. ik moet zeggen. Wat valt hij tegen zeg. de koffie is lauw en niet heet. het geluid van het apparaat lijkt wel op een grasmaaier. en het waterbakje moet je steeds bijvullen en/of je moet hem ineens ontkalken. want dan brand dit lampje en dan weer dat lampje zo heb ik het wel gehad met dit apparaat. Vind het zo tegen vallen nogmaals vooral dat de koffie niet heet is maar gewoon erg lauw. dat vind ik een afknapper van zo een duur apparaat.

  7. wat zijn mensen toch goed in het afkraken van dingen ongeloofelijk!!

    sinds kort ook een sarista en zeer tevreden.
    geluid dat hij maakt voor t malen van de bonen is heel normaal en hetzelfde als bij andere bonen apparaten.
    lekbakje wel redelijk snel vol maar dit is een kleine moeite om even te legen om de paar koppen.
    koffie is goed warm en smaakt super beter als de gewone senseo.
    al met al zeer tevreden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.