Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

BenQ Lanceert de G1 en andere camera’s in Nederland

BenQ kennen we hier in Nederland vooral van de beamers. Daar zijn ze zelfs zo goed in dat ze in een paar jaar tijd één van (zo niet dé) grootste spelers op de Nederlandse markt zijn geworden. De komende maanden gaat het bedrijf ook met camera’s op de markt komen. Ze starten met vier modellen waaronder de G1. Daar hebben we natuurlijk een korte preview over geschreven.

BenQ G1

Lichtsterke compactcamera’s zijn er nog niet zo heel veel. Zijn ze er wel, dan zijn ze al snel erg duur. Toch probeert BenQ met de G1 een goed alternatief in de markt te zetten. Een kleine compact met een F1.8~4.9 lens en een maximale ISO waarde van 64.000. Dat is niet misselijk. Zeker niet als je bedenkt dat BenQ zo moedig is geweest om ook de optiek van de lens zelfstandig te ontwikkelen. De lens geeft je maximaal 4.6x optische zoom.

Wanneer we naar de sensor kijken, zien we echter wel een stukje inkoop van BenQ. De CMOS sensor komt namelijk bij Panasonic vandaan en zal ongetwijfeld ook in diverse modellen van Panasonic terug te vinden zijn. De G1 schiet zijn foto’s dan ook zonder problemen op 14 megapixel en kan ook nog eens Full-HD filmen.

Om het toestel te testen, had BenQ een speciale donkere doos neergezet die we met de body volledig af mochten sluiten. De camera maakte dus echt een foto in het donker. Hoewel de kwaliteit niet super goed was, wist de camera toch vast te leggen wat er in de doos te zien was. Een foto van een landschapje. In de praktijk zal je dit niet snel doen en het toestel werd ook echt wel tot het uiterste gedreven. De test zegt dan ook vooral veel over de kwaliteit die je met schemer mag verwachten.

Om foto’s op te slaan gebruikt de G1 SD-kaarten. Hij kan zowel met reguliere kaarten overweg als SDHC en SDXC. Kaarten van 64GB en groter vormen dus geen enkel probleem voor de kleine G1. Het toestel bevat ook nog een 3 inch scherm dat alle kanten op geklapt kan worden. Het scherm heeft een lichtopbrengst van 920 wat ook goed zichtbaar moet zijn in de zon.

Qua uiterlijk is de G1 met een afmeting van 114×62.5×25.5mm zeer compact. Misschien zelfs tè compact. Bij het vastpakken van de camera merkte ik dat ik toch wel moeite had om mijn duimen zo te plaatsen dat ik niet per ongeluk allerlei knoppen in ging drukken. Dat kan beter, maar wellicht went het. We gaan hem binnenkort testen, dus dan hoor je daar zeker meer over.

Beschikbaarheid

De G1 ligt 1 oktober in de winkel. BenQ verkoopt hem met een lederen retro-hoes. Met een prijskaartje van €229 misschien wel één van de interessantste toestellen in die prijscategorie, maar wacht gerust onze review af.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.