Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Vreemde Situaties Rondom Rechtszaak Apple vs. Samsung

De soap rondom de 1 miljard dollar die Samsung aan Apple moet betalen lijkt verder te gaan. Nu de jury met de pers praat, komen belangenverstrengeling en andere zaken om de hoek kijken. Zal de uitspraak van de rechter worden teruggedraaid?

Zoals we al schreven heeft deze uitspraak van de rechter een enorme invloed op de hele mobiele industrie. Iedereen die smartphones en tablets maakt die aan die rechthoekig met ronde hoeken maakt en waarvan de voorkant ook nog eens zwart is, loopt nu risico door Apple te worden aangeklaagd.

Samsung heeft tijdens de rechtszaak een verweer bestaande uit 700 vragen bij de jury ingediend. Opvallend is dat de jury in slechts 21 uur door deze vragen heen wist te werken. Met andere woorden, de jury wist 33,33 vragen per uur door te werken. Dat is iets minder dan twee minuten per vraag om te lezen en een kloppend antwoord op te formuleren en om het schadebedrag samen te stellen, maar er is meer…

Het blijkt namelijk dat één van de juryleden (Velvin Hogan) zelf ook een patent in bezit heeft. Hoewel hij geen gewin uit de zaak wilde halen, wilde hij wel een statement maken dat patenten beschermd moeten kunnen worden. Daarmee mag je jezelf afvragen of de uitspraak uiteindelijk over de zaak tussen Apple en Samsung ging, of de overtuigingen van Hogan.

Naast gerommel over de motieven achter de uitspraak van de jury, komt meer slordigheid van de jury in beeld. Zo heeft de jury ook de Galaxy Tab 10.1 opgenomen in het schadebedrag terwijl de motivatie daarvan niet klopte. de Galaxy Tab 10.1 zou namelijk designpatent D’899 hebben geschonden, maar dat was niet waar. Deze moest er dus weer uit waardoor Samsung 2.2 miljoen dollar minder aan Apple hoeft te betalen. Samsung zet dan ook vraagtekens bij hoe de jury aan dit bedrag is gekomen gezien de Galaxy Tab 10.1 kennelijk slechts 2,2% van de gehele claim uitmaakt. Gezien de rechter eerder al had besloten tot een verkoopverbod van deze tablet, eist Samsung ook een schadevergoeding over de misgelopen inkomsten.

Google heeft ook op de zaak gereageerd en geeft aan dat de patentstrijd ‘gelukkig’ niet over de kernfuncties van Android gaan. Toch uit Google wel haar bezorgdheid om de situatie en geeft aan dat patenten opnieuw onderzocht gaan worden.

Het is in ieder geval duidelijk van beide bedrijven de uitspraak aan gaan vechten. Samsung omdat ze minder wilt betalen en Apple… omdat het natuurlijk niet genoeg is. Apple hoopt 3 miljard dollar uit de rechtszaak te slepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.