Review: Nike+ Sportwatch GPS

Onlangs introduceerden Nike en TomTom de nieuwe Nike+ Sportwatch GPS. Een sporthorloge speciaal ontwikkeld voor hardlopers. De afgelopen weken ben ik met dit horloge aan het hardlopen gegaan.

Uitrusting

Nike en TomTom hebben erg veel zorg en aandacht aan de verpakking van het sporthorloge besteedt. Als eerste vinden we in de verpakking het sporthorloge en de Nike+ sensor.

In een doosje bovenin de verpakking treffen we een korte handleiding en de optionele USB-kabel aan. Optioneel omdat je het horloge direct in een vrije USB-aansluiting kunt steken. Daarover later meer.

Wat voor mijn gevoel ontbreekt, is een houdertje om de Nike+ sensor op je schoen te bevestigen voor wanneer je geen Nike+ compatible sportschoen draagt. Deze zit wel in andere verpakkingen van de Nike+ sensor. Je MOET dus een Nike+ sportschoen hebben om succesvol te starten.

Installatie

Om het horloge te gebruiken, moet je eerst de Nike+ software op je PC installeren. De installer van Nike is zeker voor SSD gebruikers erg rommelig in elkaar gezet. Het is namelijk niet mogelijk om te kiezen waar de software wordt neergezet. Nike moet en zal gebruik maken van je C schijf, ook als je dit soort programma’s liever niet op C hebt staan. Jammer en slordig.

Zodra je jouw installatie hebt voltooid, kan je het horloge op je USB poort aansluiten. Windows ziet hem meteen als een USB drive met daarop één bestand. Een link naar de download locatie van de software. Op dit moment een overbodige stap, maar handig voor iedereen die het horloge aansluit voordat de software is geïnstalleerd.

Zodra het horloge is herkend, gaat de Nike+ software aan de slag. Hij begint met het downloaden van GPS updates. Dat is nodig zodat het horloge in staat is om snel de GPS satellieten te vinden. Halverwege krijgen we een Error #52. Het horloge reageert niet meer. We kunnen enkel op ‘quit’ klikken en het horloge nogmaals aansluiten op de USB poort.

Het is tijd om mijn profiel aan te maken. Ik zie ook meteen al dat ik een e-mail adres bij TomTom heb. Daarnaast ben ik een vrouw die op 2 januari 1983 geboren ben. Tijd voor een factory reset. Nu vraagt de software mij om in te loggen. Op het moment dat ik op de login-knop klik, loopt de Chrome browser vast. Na twee keer herstarten, kies ik ervoor een andere browser als standaard op mijn systeem in te stellen: Mozilla. Nu werkt het wel.

Voor het gemak mag ik op de Nike+ website inloggen via Twitter of Facebook, maar een los account aanmaken mag ook. Ik kies voor facebook en zie meteen dat Nike toestemming wenst om namens mij berichten te plaatsen. Gezien mijn slechte conditie klik ik die optie even weg ;-). Ik mag nu mijn profiel aanmaken en krijg daarna de optie om alsnog een bericht op Facebook of Twitter te zetten dat ik een account heb aangemaakt. Nee, dat wil ik dus niet.

Ik kom opnieuw op mijn profielpagina en wil beginnen met het uploaden van een foto. Dat werkt niet. Ik denk dat ik toch Internet Explorer als browser had moeten nemen. Lastig hoor, slaan we dan maar over. Onderaan zie ik dat Nike meent dat ik in de VS woon. In een eerdere stap moest ik al mijn postcode opgeven. Ik verander US in NL en daarmee is Nike van mening dat mijn postcode niet klopt met mijn land. Ik kan mijn profiel niet opslaan tot ik een geldige postcode heb opgegeven. Zucht… Geen postcode lijkt de enige oplossing.

Wat verder nog interessant is, is om de privacy settings in te stellen. Ik heb er geen behoefte aan om mijn sportieve wanprestaties te delen met mijn vrienden of zelfs de hele wereld. Ik geef dus aan dat ik ze graag voor mezelf houdt. Nike meld dat ik dan niet deel kan nemen aan de leaderboards van mijn vrienden, maar daar zal ik toch niet hoog op scoren, dus dat is prima.

Tot slot moet ik nog even naar de Site Preferences. Hier moet ik opgeven dat ik afstanden in kilometers wil zien, de datum zoals we die in Europa gewend zijn en dat mijn gewicht in kilos in plaats van ponden is.

Via het dashboard kan ik een versimpeld overzicht krijgen van mijn prestaties. Nu nog leeg, maar al snel gevuld. Terug naar de software om het horloge in te stellen.

Ik kan nu mijn profiel op het horloge instellen. Een goede verbinding tussen site en software lijkt er niet te zijn. Ik moet opnieuw aangeven dat ik kilo’s weeg in plaats van ponden en dat ik kilometers wil zien in plaats van mijlen. Mijn geboortedatum en dergelijke zijn wel weer goed overgenomen.

De tijd en datum neemt het horloge over van de computer. Dat is prima, maar onder de knop customize wordt het weer interessant. Hier kan ik aangeven welke gegevens ik op het horloge af wil lezen. Of dat de looppas is of de snelheid in km/uur, welke favoriete andere afstand ik op het scherm wil hebben staan en of het horloge geluid mag maken. Daarnaast is het voor rechtsdragende mensen mogelijk om het scherm om te keren. Dit is handig wanneer je ook je gewone horloge wilt blijven dragen. Leuk zijn ook de run reminders. Als je al een tijdje niet hebt gelopen, zal het horloge proberen je te motiveren.

Tijd om hem uit te proberen.

Draagcomfort

Het eerste waar we naar kijken is het draagcomfort. Nu heb ik zelf relatief dikke polsen, maar nog nooit een probleem gehad om een leuk horloge te vinden. Ook de horloges van bijvoorbeeld Polar passen moeiteloos om mijn pols heen.

Het horloge van Nike en TomTom is one size fits all en in mijn geval kan dat nog net. Het horloge sluit behoorlijk strak om mijn pols. Een ander bandje halen bij de horlogemaker zit er niet in omdat het bandje ook de bekabeling voor de USB aansluiting bevat. De brede band beperkt ook de bewegingen van mijn pols waardoor het zeker geen horloge is dat ik buiten het sporten om zou dragen.

Doordat de behuizing erg groot is, valt het ook niet uit te sluiten dat polsen te dun voor dit horloge kunnen zijn. Mijn advies is dan ook om het horloge eerst te passen voor je tot aanschaf over gaat.

Hardlopen

Tijd voor een eerste run met het Nike+ Sportwatch GPS horloge. Wanneer ik met één van de twee gele toetsen aan de zijkant het menu open, krijg ik een vijftal opties. Het begint met het weergeven van de klok (die had ik daarvoor voor me).Daarna komt de optie run, history waarin ik mijn hardloopverleden terug kan vinden. Records waarin mijn persoonlijke records zijn opgenomen en een stopwatch.

Ik kies Run. Ik geef aan dat hij de schoensensor moet gebruiken en de GPS. Ik ga namelijk buiten lopen. Het horloge gaat nu op zoek naar een GPS en de schoensensor. De schoensensor is snel gevonden en ook GPS komt snel online. Mijn eerste run is in een open gebied, dus dat werkt prima.

Wat het horloge doet is vooral vastleggen wat je doet. Er is geen assessment om te kijken hoe je ervoor staat en geen aanmoediging of trainingsprogramma om je verder te helpen. Je moet het dus echt zelf doen en zelf de motivatie vinden. Dat elimineert het systeem voor de beginnende hardloper want die zal weinig succesmomenten beleven met het horloge. Voor de geoefende sporter biedt het echter een no-nonsense ervaring die velen aan zal spreken.

Éénmaal teruggekomen lees ik mijn gegevens uit op de PC en wordt op de Nike+ website voorzien van een overdaad aan informatie over mijn run. Ik kan ook zien waar ik heb gelopen. Ondanks de samenwerking met TomTom, gebruikt Nike hiervoor de kaarten van Google.

Een paar runs later nemen we het horloge mee op een run in de binnenstad van Rotterdam. Hier zien we toch dat het horloge zo nu en dan het GPS signaal verliest. Dit is juist wat ik minimaal wil als ik buiten loop. Zonder GPS signaal is het meer een luxe stappenteller.

Het horloge is ook indoor te gebruiken. Bijvoorbeeld op een loopband of een renbaan. Ook hier heb je natuurlijk geen GPS. Het horloge maakt dan enkel van de stappenteller gebruik om je calorieën e.d. bij te houden. In deze situatie een zeer aanvaardbare oplossing.

Zwemmen

Je kunt de Nike+ Sportwatch GPS zonder problemen mee het zwembad in nemen. Op de site van Nike staat namelijk dat hij waterdicht is tot 5 ATM. Dit zijn atmosferische eenheden en komt neer op een diepte van ongeveer 10 meter. Hoewel je er prima mee kan zwemmen, krijgt het horloge geen feedback van de Nike+ sensor of de GPS. Je kunt hem dus alleen gebruiken om de tijd af te lezen.

Conclusie

Na enkele weken met de Nike+ Sportwatch GPS gesport te hebben kan ik zeggen dat dit systeem echt voor een goede sporter is ontwikkeld. Ik mis als ‘starter’ de aanmoediging en ook de begeleiding die andere systemen bieden. Zelfs de Nike+ iOS/Android app heeft wat dat betreft meer te bieden. Natuurlijk is de Nike+ Sportwatch GPS gewoon een heel goed sporthorloge, maar ik heb het gevoel dat de gratis apps van Nike het horloge in de praktijk voor velen toch overbodig maakt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Duidelijk display
  • Ook rechts te dragen
  • Sportief uiterlijk

THE BAD

  • Zal niet om iedere pols passen
  • Installatie verloopt niet soepel
  • Weinig tot geen meerwaarde tegenover de gratis iOS en Android apps
  • Geen beugeltje om de Nike+ sensor op een schoen te bevestigen

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.