Review: Lekker Barbecueën en Grillen

Komende week is het weer heerlijk weer. Tijd voor de barbecue en tijd voor weer een interessant boek met barbeceurecepten. Ik geef het toe, we lijken wel een stelletje barbecueverslaafden hierzo.

Uiterlijk

De vondsts van vandaag is het boek Lekker Barbecueën en Grillen van uitgeverij Deltas. Ik geef het meteen toe. Op basis van de kaft zou ik hem niet uit het schap plukken. Hoewel het een mooie foto is, doet het layout-technisch toch een beetje aan als één van de ‘vele’ receptenboeken uit moeders keuken. Je weet wat ze zeggen, don’t judge a book by it’s cover…

Dus we slaan hem open en het eerste dat opvalt, is dat de auteur (Reinhardt Hess) zijn best heeft gedaan om alle recepten van een goede foto van het eindresultaat te voorzien. Kijk, daar hou ik nou van. Helaas blijft de rest van de layout gekenmerkt worden door pastelkleurtjes. Nee, mijn mannenhart gaat hier echt niet harder van kloppen. Tijd om een stapje verder te gaan.

Opbouw

Waar veel Barbecueboeken beginnen met tips en theorie, duikt dit boek meteen in de recepten, en dan ook meteen in de juiste recepten, want we beginnen met het hoofdstuk ‘Vlees & Gevogelte’. Hoewel het eerste recept voor de gemiddelde Hollander misschien niet heel aantrekkelijk klinkt (Lever met Sinaasappel), knalt de auteur meteen daarna de speklappen, karbonades en worsten erin.

In het tweede hoofdstuk duikt de auteur in de wereld van de Vis & Zeevruchten. Ook hier worden we overladen met foto’s van de heerlijkste stukjes vis en mosselen.

In het derde hoofdstuk lezen we alles over Groenten & Aardappelen. Hoewel hier een aantal aardige recepten te vinden zijn, zal de gemiddelde vegetariër hier weinig bijzonders tussen vinden.

In het hoofdstuk Dips & Sauzen leert de auteur je alle standaard sauzen zelf te maken. Het is het hoofdstuk met de minste recepten, maar alle bekende namen komen voorbij.

In Salades & Bijgerechten gaat de auteur nog even los op… salades en bijgerechten. In dit zeer uitgebreide overzicht zal iedereen zijn of haar favoriet kunnen vinden.

Voor wie absoluut niet zonder theorie kan, sluit de auteur af met tips en weetjes om beter te grillen gevolgd door twee verschillende registersom snel recepten op te zoeken.

De Recepten

En hier gaan we eindelijk punten scoren met die boek. Zoals je wellicht al hebt gezien in onze review over de Spiesrijger eerder deze week, zijn we druk in de weer geweest met allerlei spiesen, maar dat is niet alles wat we hebben gegeten. Ook vis en vegetarisch kwamen voorbij in de periode dat ik met dit boek mocht koken. Op een enkele misser na, zijn de smaken veelal fantastisch en verassend. Wat ook erg leuk is, zijn de combinatierecepten. Vaak bevatten vleesrecepten ook een recept voor een leuk bijgerecht of een salade. Deze complimenteren elkaar dan erg goed. Helaas komt het boek wel af en toe met ingrediënten waar ik mijn vraagtekens bij zet. Zo heb ik nog nooit barbecue-uitjes in het schap zien liggen en ook de plaatselijke groenteboer kon me er niet aan helpen. Sjalotjes boden de oplossing.

Conclusie

Dit is nou een typisch boek met verassingen. Ik zou het nooit zelf hebben uitgezocht, maar wanneer je met de recepten aan de haal gaat val je van de ene culinaire verassing in de andere. Lekker Barbecueën en Grillen weet mij met haar recepten te verleiden en dat is nou net wat een kookboek moet doen. Heerlijk!

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooie dikke kaft
  • Duidelijke foto's bij gerechten
  • Zeer smaakvolle recepten

THE BAD

  • Hoeveelheid interessante vegetarische gerechten valt tegen
  • Layout doet een beetje ouderwets aan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.