Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Gear4 UnityRemote

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Goede prijs/kwaliteitverhouding
  • Nette afwerking
  • Handige app

THE BAD

  • Werken met meerdere remotes of iDevices is nog wat lastig.

De iPhone, iPod of iPad gebruiken als afstandsbediening voor de TV. De één zal het handig vinden, de ander niet. Toch zin deze gadgets erg handig, zeker voor de reiziger. Wie gruwelt er niet van de hygiënische omstandigheden rondom de afstandsbediening van de TV in het hotel waar je zit? Vandaag checken we deze handige gadget.

Uitrusting

De verpakking van de UnityRemote is ehm…. Vrij leeg. We vinden alleen de UnityRemote met een setje van drie AA penlite batterijen en de nodige handleidingen. Je zou een dongel of iets dergelijks verwachten, maar dat is niet nodig. De UnityRemote werkt namelijk via bluetooth en dat is wel zo handig.

Uiterlijk

De UnityRemote is één van de mooiere iOS gadgets die ik recentelijk heb gezien. Het logo van Gear4 staat weliswaar op de bovenkant gegraveerd, maar is niet bedrukt waardoor deze niet opvallend aanwezig is. Hierdoor kan je de UnityRemote in ieder interieur plaatsen.

Installatie

De UnityRemote in gebruik nemen gaat erg gemakkelijk. Wanneer je de UnityRemote aanzet, kun je jouw iOS apparaat met de UnityRemote pairen. Hierna is het een kwestie van de UnityRemote app downloaden en de installatiestappen volgen. Hierbij ben je voornamelijk bezig met het instellen van al de apparaten die je met de UnityRemote aan wilt sturen. De database van afstandsbedieningen die zijn voorgeprogrammeerd is enorm. Zelfs de UPC mediaboxen zitten erin.

Indien je de UnityRemote mee op reis neemt, dan is het handig om er rekening mee te houden dat je de hotel TV via de app ook moet registreren op je UnityRemote. Deze kan je aan het einde van je trip natuurlijk weer verwijderen.

Hoewel je in de meeste situaties de UnityRemote in zal zetten om je audio/videoapparatuur aan te sturen, zijn er ook andere apparaten die gebruik maken van infrarood communicatie. Ook die kun je aansturen met de UnityRemote. Als ze nog niet in de database van Gear4 voorkomen, kan je ze met de learn functie zelf toevoegen.

Het is trouwens wel belangrijk om minimaal iOS 4.3 op je iPod, iPad of iPhone te hebben. Bij eerdere versies wordt de bluetooth verbinding verbroken wanneer je scherm op zwart gaat. Dan moet je iedere keer opnieuw verbinden en dan is de UnityRemote een blok aan je been. Gelukkig zullen de meeste iOS gebruikers over zijn op nieuwere iOS versies dus dat mag geen probleem zijn.

Je kunt de app ook naar functie instellen. Stel, je wilt een film kijken. Dan kan het handig zijn dat je play/stop knoppen voor jouw blu-ray speler zijn ingesteld terwijl het volume door de surroundset wordt geregeld. Om dit duidelijk te maken, zal de UnityRemote de interface van verschillende kleuren voorzien. Zo weet je zelf welke knoppen bij welk apparaat horen.

Naast het gebruik van knoppen op je scherm, kan je ook gestures gebruiken. Hierdoor hoef je niet op het scherm van je iOS apparaat te kijken wanneer je enkel het volume wilt aanpassen of zappen tussen kanalen.

Meerdere UnityRemote’s

Het is mogelijk om meerdere UnityRemotes in je huis te plaatsen. Denk aan een remote voor de huiskamer en een remote voor de slaapkamer. In de app kan je profielen voor beiden bijhouden. Je moet er alleen wel aan denken om via de instellingen van iOS met de juiste UnityRemote te verbinden. Dit mag wat mij betreft wat gebruiksvriendelijker.

Andersom kan trouwens ook. Meerdere iOS apparaten om één UnityRemote te bedienen. De UnityRemote kan maar met één iOS apparaat tegelijk verbonden zijn. De actieve zal dus de verbinding moeten verbreken om een ander iOS apparaat toe te laten op de UnityRemote. Wie het eerst aanmeld is dus de baas over de TV ;-). Het is mogelijk om de profielen die je op één iOS apparaat hebt aangemaakt, over te dragen naar de tweede. Helaas maakt Gear4 geen gebruik van cloud diensten zoals die van Apple om deze informatie over te dragen waardoor het proces wat ingewikkelder is dan nodig zou moeten zijn. Zo moet je op beide apparaten WiFi uitschakelen.

Conclusie

De UnityRemote van Gear4 is een prachtige gadget in vorm en functie. Qua gebruiksvriendelijkheid zien we nog wel een paar uitdagingen. Voornamelijk in het delen van de instellingen en het verbinden met de UnityRemote wanneer je meerdere idevices of meerdere remotes wenst te gebruiken. De vraag is of dit onder iOS en met gebruik van Bluetooth als draadloze standaard te realiseren is. Laten we dit buiten beschouwing dan heeft de UnityRemote in ieder geval een enorme aaibaarheidsfactor. Sterker nog, het is een echte must-have.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.