Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Fon en de Fonera SIMPL

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer makkelijk te installeren
  • Goedkope router
  • Automatisch lid van FON

THE BAD

  • Wil je een mega bereik, moet je de Fontenna aanschaffen.

Ziggo is de laatste tijd veel in het nieuws met het landelijke WiFi netwerk dat de kabelaar op wilt zetten. Het idee is dat iedere Ziggo klant, zijn of haar router deelt met andere klanten. Het idee is niet helemaal nieuw. Sterker nog, er is een min of meer wereldwijd netwerk dat al jaren hetzelfde doet. Fon…

Wat is Fon

Fon is een internationaal netwerk van internetgebruikers die hun routers met andere gebruikers delen. Het voordeel hiervan is, dat waar je ook ter wereld bent, er altijd een internetverbinding in de buurt is. Dat is het idee tenminste.

In Japan, het Verenigd Koninkrijk en Japan is de dekking van Fon enorm en ook in Nederland en Spanje begint het te groeien. Onderdeel van Fon worden is simpel. Je koopt een Fon router en de rest van je leven ben je voorzien van een gratis lidmaatschap. In het andere geval betaal je aan Fon. Oja, maar er valt ook wat aan te verdienen. Daar later meer over.

Fon is een Spaans bedrijf, gestart door miljonair Martin Varsavsky en ondersteunt door investeringsmaatschappijen als Index Ventures en Sequoia Capital. Daarnaast zijn ook Google en Skype (van Microsoft) partners in de onderneming.

Meer dan alleen Fon Routers

Het netwerk van Fon bestaat uit meer dan alleen Fon routers. In diverse landen heeft Fon samenwerking gezicht met locale internetaanbieders. Alle klanten van deze aanbieders zijn automatisch lid in ruil voor toegang tot de routers van deze klanten. Daarnaast zijn de telco’s waarmee deze afspraken zijn gemaakt ook verplicht om de premium hotspots open te stellen voor Fon gebruikers. Dit zodat je ook toegang tot WiFi hebt wanneer je bijvoorbeeld in het centrum van Londen staat. In Nederland is Fon ook in gesprek met een aantal partijen, maar Fon wilde geen uitspraak doen over wat en wanneer we iets mogen verwachten. Wil je weten waar je Fon hotspots kan vinden, check de map.

Verdienen met je Fon

Heb je geen behoefte aan wereldwijde toegang tot Fon routers, maar woon je wel op een plek waar veel mensen interesse zouden kunnen hebben in een WiFi verbinding? Dan is het mogelijk om geld te verdienen met je router. Betalende Fon-gebruikers dragen dan een klein deel van de abonnementskosten automatisch aan jou af. Je krijgt dit geld maandelijks via Paypal gestort. Ideaal dus voor eigenaren van cafés of studenten die midden in een stad wonen en graag gemakkelijk bijverdienen. Hoewel Fon geen uitspraken wilde doen over wat je per gebruiker verdient, is het niet onrealistisch om te verwachten dat je de kosten van de internetverbinding terug kan verdienen.

De Fonera SIMPL

Hoewel Fon ooit begon met het verkopen van gehackte Linksys routers, maakt het bedrijf al een tijdje eigen routers, ookwel Fonera’s geheten. Deze routers hebben twee WiFi netwerken. Één voor privégebruik en één voor Fon gebruikers. Vandaag bekijken we de SIMPL, de router voor iedereen die de boel zonder al te veel moeite op wenst te zetten.

Uitrusting

De Fonera SIMPL doos bevat een quickstart handleiding, een tweetal stickers om de aanwezigheid van een Fon netwerk aan te geven, een netstroom lader en een LAN kabeltje. Fon heeft voor een mooie flatcable gekozen wat het design van de SIMPL mooi aanvult.

Uiterlijk

De bovenkant van de Fonera SIMPL bevat een drietal LED’s die de status van de router aangeven. Zolang alle lampjes groen zijn, gaat alles goed.

Aan de achterkant vinden we de vier aansluitingen die de Fonera SIMPL rijk is. Eerst de aansluiting voor de netstroom voeding. Daarna een ethernetpoort om een PC op aan te sluiten en daarna de poort die je gebruikt om de router op je kabel- of ADSLmodem aan te sluiten. Tot slot vinden we de Coax aansluiting. Standaard zit de antenne van de SIMPL erop gedraaid, maar je kan ook een andere antenne aansluiten.

Installatie

Installatie van de Fonera SIMPL liep bijna vlekkeloos. Wanneer de stekkers erin zitten, zie je na een aantal seconden een draadloos netwerk genaamd MyPlace verschijnen. Wanneer je hierop in wilt loggen, vraagt het netwerk om een wachtwoord. Dit wachtwoord is te vinden op de sticker onderop de SIMPL. Qua beveiliging is het out-of-the-box al goed geregeld.

Éénmaal ingelogd op het netwerk, surf je naar 192.168.10.1. Daar log je in op het administratiescherm van de SIMPL. Het is leuk om te zien hoe Fon de instellingen van de router zo simpel mogelijk hebben gehouden. Binnen 5 minuten is de router helemaal naar smaak ingericht. Dat komen we niet vaak meer tegen.

Bereik

Over het bereik van de Fonera SIMPL mag ik niet klagen. De SIMPL mist de kracht van de grote netgear routers, maar toch heb ik binnenshuis op twee verdiepingen aardig bereik. Meer had ik van een router van €39 ook niet verwacht.

Toch is het mogelijk om het bereik van de SIMPL flink op te poetsen. Daarvoor gebruik je bijvoorbeeld de Fontenna die Fon ook verkoopt. Deze schroef je op de antenneuitgang van de SIMPL waarna je (buiten) het bereik tot 200 meter kan vergroten. Binnenshuis praten we dan over ruim drie verdiepingen bereik. De combinatie lijkt ideaal, al is de gezamenlijke prijs bijna gelijk aan de Fonera 2.0 N router die Fon verkoopt. Ook die router gaan we binnenkort eens bekijken.

Conclusie

De Fonera SIMPL is met €39 echt een goedkope router. Daarnaast doet hij zijn naam eer aan, want het instellen van deze router verloopt echt gemakkelijk en snel. Daar staat tegenover dat je natuurlijk veel geavanceerde functies mist. Het bereik is voor de prijs van de router ook wel aardig, al bewijst de Fontenna accessoire dat het vele malen beter kan. Daarnaast is het leuk dat je in vele landen gratis Fon WiFi hotspots kan vinden waar je vrij gebruik van kan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.