Apple lijkt gisteren haar geluksdag te hebben beleefd. Het Amerikaanse bedrijf kwam in twee rechtszaken als winnaar uit de bus. Daarnaast was er nog een interessante uitspraak van de Koreaanse rechtbank die zowel Apple als Samsung zal benadelen.

Apple vs. Samsung in de VS

Maar eerst die grote rechtszaak tussen Apple en Samsung. De rechter heeft daar besloten dat Samsung een schadevergoeding van maarliefst 1 miljard dollar aan Apple uit moet keren. De reden was hoofdzakelijk omdat Samsung na de release van de iPhone ineens mobieltjes ging maken die rechthoekig waren met ronde hoeken… en dan stap je natuurlijk op de lange tenen van het auteursrecht van Apple.

Opvallend is dat het naast de hoeken, ook gaat om het kopiëren van het ontwerp van de voor- en achterkant van de iPhone. Daarnaast heeft de rechter Samsung schuldig bevonden aan het kopiëren van technieken als pinch & zoom (ondanks dat dit al in oudere apparaten te zien was) en double-tap zoom. Deze ‘gestures’ zijn zo populair dat ze in bijna iedere touch-smartphone terug te vinden zijn en zelfs de Canon 650D DSLR camera maakt hier gebruik van.

Hoewel een miljard dollar veel geld is, fabriceert Samsung een groot deel van de onderdelen van de iPhone. Ze kunnen het dus wel hebben. Toch verwachten we dat Samsung in hoger beroep zal gaan. De uitspraak van deze rechter is namelijk gevaarlijk omdat Apple, met deze uitspraak in de zak, bijna iedere fabrikant aan kan klagen.

Tim Cook, die gisteren precies 1 jaar CEO van Apple is, vierde de uitspraak door een persoonlijke memo naar zijn personeel te sturen. Hierin onderstreepte hij dat stelen fout is.

Apple vs. Motorola in de VS

In de VS speelt momenteel nog een rechtszaak, ditmaal tussen Apple en Motorola (van Google). Een week geleden is een voorlopig verkoopverbod voor iOS en MacOS producten in de VS aangevraagd omdat deze de patenten van Motorola zouden schenden. Dit verkoopverbod zou uiterlijk gisteren in moeten gaan.

De rechtbank heeft een week geleden een commissie in het leven geroepen die moest onderzoeken of een voorlopig verkoopverbod terecht zou kunnen zijn. Helaas voor Motorola heeft de commissie aangegeven niet het idee te hebben dat de claims van Motorola op waarheid berusten. Apple mag haar iOS en Mac OS producten voorlopig blijven verkopen.

Het blijft natuurlijk maar een voorlopige uitspraak van de rechter. De zaak wordt binnenkort opnieuw besproken en je mag een uitspraak in 2013 verwachten. Als de rechter dan alsnog oordeelt dat Motorola gelijk heeft, zal Apple met Motorole (en dus Google) om de tafel moeten om licenties aan te schaffen. In de tussentijd zou een verkoopverbod in kunnen gaan.

Apple vs. Samsung in Korea

In Korea heeft Apple wel pech. Nouja, Apple en Samsung. Beiden stonden ook in Korea voor de rechtbank omdat ze elkaars patenten zouden hebben geschonden.

In het geval van Samsung heeft de rechte bepaald dat het bedrijf de bounce-back aan het einde van een webpagina (je trekt hem omhoog en wanneer je loslaat schiet hij terug tegen de onderkant van je scherm) van Apple heeft gekopieerd. Samsung moet Apple dan ook een schadevergoeding van 25 miljoen WON (ongeveer $22.000) aan Apple betalen en mag een aantal apparaten niet meer in Korea verkopen. Het verkoopverbod geldt voor de Galaxy S I, de Galaxy S II, de originele Galaxy Tab en de Galaxy Tab 10.1.

Apple kopieerde volgends de rechter twee patenten van Samsung en moet ook een schadevergoeding betalen. In het geval van Apple, moet het bedrijf 40 miljoen WON ($35.500) overmaken op de rekening van Samsung. Apple moet per direct stoppen met de verkoop van de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad en iPad 2.

De eindstand in Korea is dus dat Samsung nog 15 miljoen WON van Apple krijgt en dat beiden hun oude smartphones en tablets niet meer in de schappen mogen leggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.