Ziggo wil Landelijk WiFi Netwerk Opzetten

Één van de grote voordelen als KPN of XS4All klant, is dat je landelijk toegang hebt tot de hotspots van KPN. Die zijn onder anderen op stations en in veel attractie- en vakantieparken te vinden. Ziggo start nu met een tegenoffensief. Tegen 2014 wilt Ziggo ook een groot WiFi netwerk voor haar klanten hebben.

Ziggo pakt het daarbij net iets anders aan dan de KPN. Ziggo gaat namelijk de WiFi routers van klanten als WiFi Hotspot instellen. Hierdoor kunnen klanten bij elkaar ‘meeliften’ op het Ziggo netwerk. Daarmee doet Ziggo eigenlijk een ‘Fonnetje’. Fon is namelijk een wereldwijd project waarbij eigenaren van een Fon router gebruik kunnen maken van de Fon routers van anderen.

De uitrol verloopt in twee fases. De eerste is al begonnen in Groningen. Sinds 3 juli functioneren de routers van klanten in Groningen al als hotspot voor andere klanten. De tweede fase is de landelijke uitrol die tegen 2014 afgerond moet zijn.

Het opzetten van dit netwerk is nogal een uitdaging voor Ziggo. Veiligheid is namelijk van enorm belang. Het laatste dat jij wilt is dat degene die jouw router gebruikt voor WiFi, ook even meekijkt wat jij doet of wat jij op je fileserver hebt staan. Daar heb je dus een gescheiden netwerk voor nodig. Gescheiden netwerken (of gastennetwerken) hebben we al vaker gezien bij routers zoals die van Netgear. Het is onduidelijk in hoeverre de routers van Ziggo hier al op voorbereid waren.

Een ander probleem is bandbreedte. Hoe voorkom je als Ziggo zijnde dat degene die op jouw router inlogt alle bandbreedte opslokt door naar vieze filmpjes te kijken? Ziggo lijkt dit op te lossen door de verbindingen van buitenaf op 10MB/s te begrenzen. Daarnaast moeten de routers 20 gebruikers per stuk kunnen faciliteren. Een aardige uitdaging dus.

Om al deze problemen het hoofd te bieden, heeft Ziggo €100.000.000 gereserveerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.