Vlag van Europa
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Rechter: Gedownloade DLC, Games en Software Mogen Worden Doorverkocht

De laatste jaren zien we het steeds meer. Games die met een eenmalige code komen om online te gamen of om bepaalde delen van het spel eenmalig te unlocken. Daarnaast downloaden we steeds vaker games en software waarbij de rechten voor het gebruik persoonsgebonden zijn. Als het aan het Europese Hof van Justitie ligt, gaat dat veranderen.

Het Europese Hof heeft namelijk geoordeeld dat software, in zowel fysieke als gedownloade vorm, doorverkoopbaar moet blijven. Met andere woorden, die vette game die je voor weinig op Steam hebt gekocht, mag je voor nog minder aan je buurman doorverkopen. Voorwaarde is daarbij wel dat jou download onklaar gemaakt moet worden.

Het belemmeren van deze mogelijkheden door de producenten van software is dus onrechtmatig en daarmee verdwijnt het recht van exclusieve distributie in Europa. Want zodra de transactie tussen de uitgever en jou is voltooid ben jij de (logische) eigenaar van het product geworden en mag jij bepalen wat je ermee doet.

Deze uitspraak zal verregaande gevolgen hebben. De eigenaren van gaming platformen als Steam (Valve) en Origin (EA) zullen hun systemen nu aan moeten passen, maar daar blijft het niet bij. Ook partijen als Apple en Google moeten aan de slag. iTunes en Google Play maken immers gebruik van een vergelijkbaar systeem.

De volgende stap is natuurlijk ook helder. Deze wet van toepassing maken op alle digitale eigendommen inclusief films en muziek zodat wij als consument weer de baas zijn over onze eigen aankopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.