Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

WWDC: Mac OS X

Met de release van Mac OS X Mountain Lion moet Mac OS gebruiksvriendelijker worden. Het OS moet het werken met de Apple computers veel natuurlijker maken. In totaal bevat het nieuwe OS maarliefst 200 nieuwe features. Daarvan bekijken we er maar 8.

Mountain Lion bevat volledige integratie met iCloud (zoals verwacht). In het OS zitten drie nieuwe apps dia actief gebruik maken van het cloud storage platform. Er komt ook een SDk zodat ontwikkelaars van andere Mac OS apps ondersteuning voor iCloud kunnen inbouwen. Één van de grote toevoegingen van iCloud is dat je nu op berichten op je iPhone kan reageren via je Mac. Je hoeft je telefoon dus niet uit de zak te halen omdat iCloud het bericht rechtstreeks naar je Mac doorsluist.

Mac OS heeft nu ook ondersteuning voor spraakherkenning (ook in het Nederlands? Denk het niet…). Doordat de verwerking in het OS plaatsvindt, is het mogelijk om spraakherkenning in vele apps toe te passen. Zelfs in Facebook en Microsoft Word. Helaas voegt Apple geen ondersteuning voor Siri toe.

Twitter zit nu ook in Mac OS geïntegreerd. Zo kan je rechtstreeks vanuit Safari tweets versturen. Safari maakt ook gebruik van iCloud. Heb je een pagina open in Safari, kan je verder lezen op je iPad. Apple noemt dit Tab View.

Apple heeft ook Power Nap geïntroduceerd. Dit is een nieuwe vorm van standby waarbij de computer deels blijft werken. Terwijl jij je Mac niet gebruikt zal hij klussen als synchronisaties en backups uitvoeren. Dit werkt vanaf de tweede generatie MacBook Air en vanaf de nieuwe MacBook Pro.

AirPlay Mirroring zorgt ervoor dat wat je op je scherm hebt, ook op je TV verschijnt. Daarnaast kan je Audio naar andere AirPlay apparaten sturen.

De Mac krijgt ook ondersteuning voor Game Center. Hetzelfde Game Center als van iOS. Game Center zal ook multiplayer sessies faciliteren. Je kan het op je MacBook zelfs opnemen tegen iemand op een iPad.

Natuurlijk zijn een aantal applicaties van Apple zelf geüpdate om met de hogere resolutie van de retina displays om te gaan. Zo kan Final Cut Pro een 1080p filmpje met een 1:1 verhouding op het scherm zetten terwijl er ruimte genoeg is voor de rest van de UI. Ook Apperture kan nu met de nieuwe retina displays overweg.

Software van derden zal ook spoedig deze nieuwe displays ondersteunen. Zo werkt Adobe aan een nieuwe versie van Photoshop, Atudesk aan AutoCAD en Blizzard heeft Diablo III klaar voor het retinageweld.

Mountain Lion zal niet op de nieuwe MacBooks aanwezig zijn. Die koop je met de ouder Mac OS versie erop. Een update kost normaal $19,99, maar is gratis op de nieuwe MacBooks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.