Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

WWDC: iOS 6

Apple heeft meer dan 200 nieuwe features in iOS zitten. Tim Cook liet meteen een flinke update van Siri zien. Zo weet Siri nu sportuitslagen te melden. Ook de informatie die Siri over bijvoorbeeld restaurants kan achterhalen is een stuk uitgebreider. Je krijgt nu ook de waarderingen van anderen te zien.

Het is ook mogelijk om te reserveren. Daarvoor heeft Apple een deal met Yelp, de Couverts.nl van Amerika. Siri heeft nu ook toegang tot een gigantische hoeveelheid informatie over films. Ze komt zelfs met trailers aanzetten. Als je een game wilt spelen, hoef je dat ook alleen maar te vragen. Siri start de game meteen.

Met Siri in de Auto

Apple heeft een deal met BMW, GM, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler en Honda. Deze merken leveren ergens in de komende 12 maanden een stuur met een Siri-knop erop. Je drukt op de knop en Siri is beschikbaar.

Siri krijgt ondersteuning voor een hoop nieuwe talen, maar niet de onze. Siri komt ook naar The New iPad! Dit is het eerste apparaat na de iPhone 4S waar je Siri op kan gebruiken.

Facebook

Na de diepe integratie met Twitter, is nu ook Facebook onderdeel van iOS geworden. Een slimme zet want (ik weet niet of het jou al is opgevallen) het gebruik van Twitter lijkt terug te lopen. Net als bij Twitter hoef je dus alleen maar één keer op iOS in te loggen en alle apps met Facebook ondersteuning kunnen jouw account gebruiken. Facebook kent nu ook integratie met iTunes. Je kan dus ook apps liken.

Gesprekken

Het is ook mogelijk om nu een reminder te krijgen voor een gemist gesprek. Of om een inkomend gesprek met een vooraf ingesteld bericht te beantwoorden. De reminders kunnen locatiegebonden zijn. Dus wanneer je de locatie verlaat, krijg je de reminder.

Met de nieuwe Do Not Distrurb-modus blijft je scherm uit wanneer je berichten en telefoontjes ontvangt. Eventueel kan je ook met blacklists en whitelists werken.

Facetime gesprekken zijn niet langer aan WiFi netwerken gebonden. Je kan nu ook FaceTime gebruiken over je 3G verbinding. Daar gaan je MB’s ;-). Je telefoonnummer en Apple ID worden gekoppeld zodat je Facetimegesprekken voor je iPhone ook op je iPad of Mac kan beantwoorden.

Safari

Safari krijgt ook op iOS ondersteuning voor iCloud Tabs. Hierdoor is een webpagina die je op je Mac bezoekt ook meteen zichtbaar op je iPad en iPhone. Deze functie zou het gebruik van Safari op de PC ook een enorme boost kunnen geven. Met de Offline Reading list slaat Safari pagina’s op die je later, offline, kan lezen.

Fotostreams

Nieuw zijn ook de fotostreams. Je kende ze al een beetje van de iCloud integratie in iOS 5. Nu is het ook mogelijk om foto’s uit je stream met anderen te delen. Je geeft gewoon aan met wie (op basis van Apple ID) en de foto verschijnt bij die persoon in zijn of haar stream. Die persoon krijgt er natuurlijk een notificatie van en kan een reactie bij de foto achterlaten.

V.I.P.’s

Nieuw zijn de VIPS. Belangrijke contactpersonen. Er is een speciale VIP mailbox en in de gewone mailbox krijgen berichten van VIP’s een sterretje. Daarnaast krijgen VIP’s notificaties die meteen in je lockscreen staan.

Passbook

Een nieuwe app van Apple is Passbook. Hierin verzamel je alle pasjes van verschillende winkels. De winkel hoeft de barcode alleen nog maar van je scherm te scannen. Het blijft ook niet bij klantenkaarten. Je kan ook tickets e.d. in de app zetten. Alles kan zolang het een barcode heeft.

De klantenkaarten in de app kunnen aan een locatie worden gekoppeld. Loop je in de buurt van een Star Bucks, zal je Star Bucks klantenkaart al op je lockscreen staan. Handig!

Guided Access

Het is ook mogelijk om iOS apparaten in Single App modus te zetten. Zo kan de gebruiker niet langer een andere app opstarten en blijft hij of zijn in de app waar ze zit. Wat er gebeurd bij een crash is onbekend.

Nieuwe Maps

De kaarten in iOS zijn vernieuwd. Voorheen deed Apple het samen met Google, maar Google Maps was wel heel nadrukkelijk aanwezig. Tijd voor Apple om met een nieuw kaartensysteem te komen. Hierdoor is Local Search ook toegankelijk geworden. Local Search bevat inmiddels 100 miljoen bedrijven.

Tim Cook laat meteen weten dat het zijn nieuwe Maps dienst ook geschikt maakt voor in de auto. Zo laat het verkeersopstoppingen zien op basis van de feedback van de locatie van andere iOS apparaten met 3G. Dezelfde manier waarop TomTom dergelijke informatie vergaart. Apple werkt zelfs aan turn-by-turn navigatie. Navigatie werkt ook via Siri en is deels in 3D. Google Maps en TomTom krijgen het zwaar, dat is duidelijk. De enige meerwaarde voor TomTom is zometeen de aanwezigheid van offline maps, maar ga je dat voor €89 aanschaffen?

iOS 6 verschijnt op de iPhone 3GS (zonder Siri), iPhone 4 (zonder Siri) en iPhone 4S, iPad 2 (zonder Siri), New iPad en iPod Touch 4de generatie (zonder Siri). iOS is in de herfst te downloaden. Vermoedelijk gelijktijdig met de iPhone 5 release.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.