Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Wacom Inkling met 3 sterren.

The Good
  • Goede herkenning van pentekeningen
  • Zeer complete uitrusting
The Bad
  • Zwakke scharnierconstructie
  • Koppelingen met Adobe software functioneren niet goed

Wacom kennen we al jaren van de (professionele) tekentablets en de Bamboo Stylus voor tablets. Met de Inkling doet Wacom iets nieuws. De Inkling laat je tekenen op papier en de tekening omzetten naar de PC of Mac. Tijd voor een test!

Uitrusting

In de doos van de Inkling treffen we een plastic pennendoos aan. In de doos zit een korte USB kabel, een viertal reservepennetjes, de Inkling sensor en de Inkling pen. Ook de pen past in het doosje. Deze schuif je namelijk door een opening in het scharnier.

Slimme, maar zwakke constructie

De constructie van de pennendoos van de Inkling is aan de ene kant extreem slim en aan de andere kant toch ook meteen een zwakte van Wacom. De doos bevat namelijk alles dat je nodig hebt om waar ook ter wereld lekker te kunnen schetsen. Daarnaast is het mogelijk om zowel de sensor als de pen tegelijk op te laden wanneer dezen in de doos zitten. Slim!

Echter is de constructie van het scharnier kennelijk alles behalve stevig. Wij hebben twee testexemplaren van Wacom ontvangen en bij beiden was het meest linker scharnier gebarsten. Hierdoor blijft de pen niet goed op zijn plek zitten en dat bemoeilijkt het laden van de Inkling. Wat ons betreft een serieuze ontwerpfout. Gezien de Inkling op internet toch al snel €160 kost, kan dit het plezier in de Inkling al snel vergallen.

Inkling in gebruik

Natuurlijk ben ik meteen met de Inkling gaan tekenen. Het eerste dat opvalt, is dat de sensor (die je bovenaan je papier klemt) even opwarmtijd nodig heeft. Ik schreef een korte tekst, en hiervan werden de eerste twee letters niet gezien.

Even later tekende ik er al vrolijk op los. Nee, geweldig is het niet, maar dat ligt meer aan mijn tekentalent ;-).

Inkling Sketch Manager

Al je tekeningen worden in het Inkling .wpi-formaat opgeslagen. Hier kan je standaard niks mee. Gelukkig levert Wacom dan ook de Inkling Sketch Manager. Deze importeert de schetsen zonder moeite. Het leuke aan het .wpi-formaat blijkt dat je de tekening ook als filmpje af kan spelen. Je kan dus iedere pennestreek terug zien. Erg leuk!

Wil je verder met je tekening, dan kan dat via Photoshop en Illustrator. Die laatste is handig omdat de tekeningen als vectoren worden opgeslagen. Hierdoor zijn nabewerkingen in Illustrator mogelijk. Wacom heeft hiervoor twee grote knoppen in de interface van de Inkling gezet. Het enige nadeel? Ze werken niet… ik krijg geen foutmeldingen en kan ook geen informatie vinden hoe ik dit kan repareren. Jammer, want ik heb beide pakketten op mijn computer staan.

 

Om verder te komen moet ik de afbeeldingen dus als PDF of SVG opslaan. Daarnaast zijn er grote hoeveelheden aan bitmap-formaten mogelijk. Helaas vraagt de Inkling Sketch Manager mij niet hoe groot ik het (in het geval van een bitmap) wil hebben. Is het niet groot genoeg, zal je dus eerst naar svg moeten exporteren, daarna openen in illustrator, vergroten en dan opslaan als bitmap. Dat is veel werk! Waarom Wacom geen ondersteuning biedt voor standaarden als .eps en .ai is me ook een raadsel.

Conclusie

De Wacom Inkling is een geweldig idee dat zwak is uitgevoerd. Van een barstend scharnier tot koppelingen met Adobe software die niet werken en niet hersteld kunnen worden. Het tekenen gaat perfect en het opnemen van je tekeningen (rekening houdend met de opstarttijd van de sensor) gaat ook goed. De Inkling scoort ditmaal een matige voldoende. We hopen dat Wacom bij een opvolger de boel wel op orde heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.