Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Trebs Comfortice Ice Cube Maker met 4.5 sterren.

The Good
 • IJsproductie ruim voldoende voor een feestje
 • Handige afvoer van restwater
 • Bedieningsgemak
 • Duidelijk en simpel display
 • Handige ijsschep en maatbeker
The Bad
 • Isolatie ijslade kan beter


Word je net als mij enthousiast in het maken van cocktails, dan trek je al snel één conclusie. Al die malletjes met leuke ijsblokjes zien er schattig uit, maar je hebt er behoorlijk wat van nodig. Zeker wanneer je een cocktailavondje organiseert. Het Nederlandse Trebs is één van de weinige bedrijven die goedkope ijsblokjesmachines produceert en verkoopt. Wij bekeken de Ice Cube Maker van Trebs.

Uitrusting

Bij de Trebs Ice Cube Maker ontvang je naast de machine zelf ook nog een ijsschep en een maatbeker met verlengde tuit. De maatbeker is allen behalve mooi, maar die verlengde tuit is wel verrekte handig. In de doos treffen we ook nog een handleiding, netsnoer en reservedopje voor de afvoer aan. Lekker compleet dus.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Ice Cube Maker is ehm… leuk als je in de jaren 60 in Malibu woont. Nee, Trebs heeft mooiere machines ontworpen. Grijs plastic is geen geborsteld RVS en dat laatste wil je ook niet omdat waterdruppels zo lelijk opdrogen. Van mij had hij wit mogen zijn, net als vrieskisten, koelkasten e.d.

Bediening

Het bedieningspaneel van de Ice Cube Maker kan iedereen bedienen. Er zit een start en een stop knop op. Daarnaast is er een selectieknop voor het formaat ijsblokjes dat je wenst. Wat je feitelijk doet is schakelen tussen de vriestijd van de machine. Hoe langer hij vriest, hoe groter de blokjes.

Met LED’s geeft het display aan welke maat je hebt gekozen en of er problemen zijn. De problemen waar je tegenaan zal lopen zijn een leeg reservoir en een volle ijsbak. Geen echte problemen dus 😉

Wanneer je de ijslade uit het apparaat schuift, kan je het waterreservoir vullen. Door de isolatie van de machine, zit deze nogal ver naar binnen. Daar heb je dus die maatbeker met verlengde tuit voor nodig. Of een gieter. Of een klein glas, maar dan blijf je heen er weer lopen. Het reservoir is groot genoeg voor 1.5 liter water. Hij heeft altijd minimaal een halve liter water nodig, anders zeurt hij dat het reservoir leeg is. Denk er dus aan om hem regelmatig bij te vullen.

Type IJsblokjes

In tegenstelling tot malletjes en zakjes, zijn de blokjes uit de Ice Cube Maker hol. Net als in de horeca. Dat heeft meerdere voordelen. Een hol ijsblokje is namelijk makkelijker te produceren doordat de koelijzers in water worden gedoopt en het ijs aan deze ijzers groeit. Wil je een echt blokje, dan is dat machinaal bijna niet te doen.

Omdat grotere blokjes (dikker ijs) langer nodig hebben (de kou moet namelijk eerst door het al aangegroeide ijsoppvervlak van het blokje voor het water verder vastvriest), adviseer ik om voor cocktails de kleinste maat te gebruiken. Dan heb je het snelst een groot aantal blokjes.

De vorm zorgt trouwens voor oppervlaktevergroting. Je zou kunnen zeggen dat ze sneller smelten, maar de blokjes geven hun kou sneller af, zeker in de shaker. Je drankjes koelen dus een stuk sneller.

Servicevriendelijk

Hoewel Trebs voldoet aan de wettelijke garantietermijn van twee jaar, denkt het bedrijf duidelijk mee. De kast bevat voornamelijk analoge elektronica. Niks ingewikkelds en is dus net als een vrieskast bij een elektromonteur te herstellen. In de handleiding en op stickers op het apparaat is de elektrische schakeling uitgewerkt. Eventuele defecten buiten de garantie zijn hierdoor makkelijk te herstellen.

Ice Cube Maker in de Praktijk

De Ice Cube Maker kan per 24 uur, 12KG ijs produceren. Dan moet je hem natuurlijk wel regelmatig bijvullen. Nee, voor horeca zal het te weinig zijn. Voor de feestjes die ik organiseer is het wel voldoende. Ik zet de machine over het algemeen enkele uren van te voren aan en leeg de ijslade met regelmaat in een plastic bak die ik in de vriezer bewaar.

Het nadeel van de ijslade is dat deze minder isolatie bevat. De ijsblokjes smelten dus al een beetje in de lade. Wanneer je de natte blokjes zo in de vriezer zet, gaan ze aan elkaar zitten. Wat ik doe is de plastic bak niet helemaal vullen en zo nu en dan even flink opschudden (tot 10 minuten na plaatsing in de vriezer). Denk je daar niet aan, dan is het bijhouden van een voorraad ijsblokjes een uitdaging. Een ijspriem is dan een goede oplossing.

Schoonmaken

Werken met ijs betekend dat je goed moet denken aan de hygiëne. Ben je klaar met de machine, laat er dan geen water in staan. Aan de onderkant zit een ventiel waarmee je het overgebleven water weg kan laten lopen. Daarna laat ik hem altijd een paar uur opdrogen. Koud water laat zich namelijk minder goed opnemen in een theedoek.

Conclusie

Een ijsmachine is voor velen een flinke investering, maar als je er net als mij veel gebruik van maakt, brengt het een hoop gemak. De isolatie van de ijslade had van mij beter gekomen om zo minder risico op smelten te lopen, maar daar zou tegenover staan dat de inhoud van de lade een stuk kleiner zou zijn geweest. Elk voordeel heeft dus zijn nadeel. Kijk ik naar bedieningsgemak, dan scoort de Comfortice Ice Cube Maker enorm hoog. Sterker nog, het kan niet makkelijker.

Recept: Mango Mojito

De Mojito kennen we allemaal. Er zijn aardig wat varianten op de klassieker verschenen. Deze review sluiten we dan ook af met onze favoriet. De Mango Mojito. Een zoet-frisse cocktail.

Ingrediënten:

 • 30ml Blanke rum
 • 20ml Mango likeur
 • 60ml Soda water (Spa rood)
 • 1/2 Limoen (in partjes snijden)
 • 10 Muntblaadjes (nee, geen gedroogde kruiden gebruiken)
 • 3tl Suiker
 • Veel ijs

Bereiding:

Vul een stevig glas met de limoenpartjes. Leg daar de muntblaadjes op en dek deze af met de suiker. Giet de rum in het glas en gebruik je muddler om de ingrediënten flink te vermengen. Je merkt dat de muntblaadjes mooi versnipperen wat een mooi effect zal geven. Doe nu de Mango likeur en Spa in het glas. Roer dit kort en vul het glas af met (crushed) ijs. Serveren met een rietje.

Proost!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.